...
TRENUTNO13:20 - 14:00Gost O radija

Društvo / Obrazovanje

Od 15. maja studenti mogu da se vrate u domove

12.05.2020.

Novosadski studenti koji imaju potrebu da se vrate u dom treba da dostave potvrdu sa svog fakulteta Službi smeštaja Studentskog centra, kojom će dokazati da u narednom periodu imaju ispitne obaveze, laboratorijske ili praktične vežbe. Kada je u pitanju useljenje u studentske domove u Beogradu, svi fakulteti će dostaviti spisak svojih studenata Studentskom centru.

.

Neke institucije koje predstavljaju studente uključile se u ovaj proces, poput Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka. Ovaj savez je poslao molbu Studentskoj službi FTN-a da prosledi Studentskom centru Novog Sada spisak studenata koji borave u domovima, kako bi olakšao proces vraćanja studenata tog fakulteta u domove i izbegli proceduru dobijanja potvrda.

I pre nego što je objavljen termin ponovnog useljenja, većina se pripremala za vraćanje u svoje univerzitetske gradove. Studentkinja Branislava Kolarov živi nedaleko od Novog Sada, ali smatra da je bolja solucija vratiti se u dom, nego se mešati sa različitim ljudima u prevozu.

"Što se tiče higijene u domovima, u domu u kojem sam ja imamo svoje kupatilo i nemamo toliko zajedničkih prostorija. Da sam u nekom drugom, u kome bih morala da delim kupatilo sa četvoro ili osmoro ljudi, ne bi mi bilo svejedno. Mislim da nisu samo higijenski uslovi problem, koliko je problematičan kontakt sa ljudima sa različitih strana", kaže Branislava.

studentski dom slobodan bajic jpg

Za one kojima nije prijatno da se vrate u domove, postoji opcija iznajmljivanja stana, koja nije moguća za studente sa slabijim finansijskim mogućnostima. Podsetimo, stanarina za domove kreće se između 1.430 i 1.700 dinara, dok kirija za garsonjeru ili jednosoban stan može dostići i cifru od 250 evra i naviše, u zavisnosti od lokacije, računa, kao i procene stanodavca.

Sa druge strane, studentkinja Jovana Jevtić  kaže da bi se prva vratila u dom zbog toga što ne može da uči kod kuće.

"Kod kuće ne mogu toliko da učim koliko mogu u domu. Sa druge strane i biblioteke imamo u Novom Sadu, a s obzirom na to da najavljuju da će fakulteti raditi od 15. ili 18. maja, smatram da mi je mnogo lakše da budem tamo. Imamo svoje sobe i naravno da ćemo se paziti", kaže Jovana. 

Studentkinja Irena Čučković takođe planira da se vrati u dom, zbog junskog ispitnog roka. Ona smatra da nije preterano rizično da studenti nastave da žive u domovima i da higijenski uslovi nisu manje bezbedni od onih u bilo kojoj velikoj stambenoj zgradi koja ima zajedničke prostorije (hodnik, lift i tako dalje).

"Ono što je rizično, a tiče se povratka, jeste da će se veliki broj studenata da vratiti autobusom. Ne znam kako će to biti regulisano. Što se tiče samog boravka u domovima, ne verujem da će to biti neki problem", kaže Irena za Oradio.

Kada se vrate u domove, studenti će morati da povedu više računa o higijeni nego pre. S obzirom na to da su upoznati sa posledicama loše higijene jer pre useljenja u dom, na početku akademske godine, imaju posebna predavanja o mogućim oboljenjima koje se mogu javiti zbog lošeg održavanja zajedničkih prostorija, pretpostavlja se da vođenje računa o čistoći neće biti problem.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo