.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Novi zakon o udžbenicima - kvalitet, manje knjiga, niža cena

12.04.2015.

Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o udžbenicima i predlog će u najskorije vreme biti u Skupštini, a taj novi propis bi trebao da donese veći kvalitet, nižu cenu ali i manji broj knjiga u kompletu, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić i pozvao nastavnike da se uključe u pisanje udžbenika.

.

"Oni najbolje znaju šta je potrebno učenicima. Do sada su autori udžbenika bili uglavnom univerzitetski nastavnici, ali nema potrebe za tim", rekao je ministar Verbić i istakao da nastavnici kroz zajednice škola treba da se organizuju i registruju kao izdavači udžbenika ili priručnika i da naprave najbolje knjige.

Novi zakon biće donesen jer propis iz 2009. nije uspeo da reši neke od suštinskih problema, kao što su - zašto u srednjim stručnim školama uopšte nema udžbenika za poslednjih deset godina, zašto udžbenički komplet košta toliko ili da li su svi udžbenici koji se danas koriste zaista i neophodni.

Kako je minister obrazovanja naveo, efekti zakona neće biti merljivi odmah od septembra ove godine. Realno i očekivano vreme primene zakona je septembar 2016. godine, jer je potrebno da se prema novom zakonu i novim standardima kvaliteta urade novi udžbenici koji će biti akreditovani. Ipak, već od prvog septembra 2015. možemo počeće priprema novih udžbenika za narednu školsku godinu.

Ovim novim planiranjem i zakonom školske knjige će dobiti i učenici koji ih do sada nisu imali, kako srednjoškolci, tako i pripadnici nacionalnih manjina i učenici u specijalnim školama, koji do sada nisu imali svoje knjige jer niko nije bio zainteresovan da ih štampa.

"Sada je obaveza izdavača da štampaju udžbenike malog tiraža", rekao je Verbić i naveo da će đaci imati i priručnike, ponekad uz udžbenike, a nekad samostalno, što će zavisiti od plana za udžbenički komplet koji bi narednih dana trebalo da bude gotov. Na osnovu toga, biće određeno gde je neophodan udžbenik, a gde je dovoljno imati samo priručnik, ili samo elektronski dodatak.

Kada su u pitanju izdavači, njima će zakon omogućiti da proces odobravanja udžbenika bude potpuno transparentan, što do sada nije bio slučaj. Osim toga, do sada nije bilo moguće da se male tehničke greške isprave, pa su automatski udžbenici bili odbijani. Sada će ovo više ličiti na recenziju kod objavljivanja naučnih radova, što znači ukoliko je recenzent nezadovoljan, može da traži od autora i izdavača da to poprave. "Na taj način smanjujemo vreme potrebno za izdavanje novih udžbenika i poboljšavamo kvalitet", rekao je ministar prosvete.

Nacrt zakona o udžbenicima dobio je saglasnost i pozitivne komentare između ostalog i od Agencije za borbu protiv korupcije, Agencije za zaštitu potrošača, Agencije za zaštitu konkurencije, kao i od Evropske komisije, Ministarstva finansija.

Izvor: Tanjug

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?