...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo / Obrazovanje

Novac i ljubav u IT sektoru

17.04.2015.

Najpopularnijia zanimanja u Novom Sadu trenutno su u IT oblasti, bilo da su to programeri, producenti, testeri, web developeri... Mladi su primetili taj trend i sve više se interesuju za studije programiranja koji postoje na Fakultetu tehničkih nauka i Prirodno matematičkom fakultetu.

.

Na prijemni ispit za softverske studijske programe na FTN-u prijavilo se osmoro srednjoškolaca na jedno budžetsko mesto.

"Svi studenti prve generacije koja je završila strukovni studijski program Softverske i informacione tehnologije zaposlili su se. Organizujemo i kurseve prekvalifikacije i dokvalifikacije u saradnji sa IT kompanijama, i tu je zainteresovanost velika", kaže šef katedre za informatiku na FTN-u Zora Konjović.

Jedan od onih koji su promenili tok karijere je i Borislav Vesnić koji će za mesec dana sa svojim timom da završi prvu igru za mobilne telefone. Bavio se menadžmentom u kulturi, sada je otvorio kompaniju Thorium i kaže da je mogao sa svojom stranom diplomom da ode u inostranstvo, ili da u Novom Sadu smisli nešto što bi donelo više novca.

"Interesovanje za gejming sam dobio skoro, kada je počela ekspanzija u Novom Sadu. Išao sam na nekoliko događaja koji su namenjeni gejming industriji i informacije koje sam dobio od onih koji se time bave duže nemerljivo su vredne. Rad smo počeli svojim mogućnostima i znanjem i istraživali smo koji nam engine za pravljenje igre najviše odgovara", kaže Borislav Vesnić iz indie kompanije Thorium. 

Globalno, softver je i dalje veća industrija u odnosu na gejmersku industriju, a ljudi koji biraju da se bave igrama često ne misle primarno o novcu, već o ljubavi ka onome što rade, kaže Mirko Topalski iz kompanije Eipix.

"Zašto je IT sektor toliko u razvoju u Novom Sadu niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali su sigurno na to uticale kredibilne obrazovne institucije koje školuju takvu vrstu kadra i imaju izuzetnu saradnju sa privredom, što nije uvek slučaj. Postoji i fenomen drugog velikog grada - ni u SAD najveća softverska proizvodnja nije u glavnom gradu, aNovi Sadveć nazivaju Danube IT. Treći razlog može biti izuzetno izražen preduzetnički duh u Novom Sadu - imamo biznis inkubator, nekoliko hub-ova, coworking prostora", dodaje Topalski.

U saradnji sa tri velike kompanije u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka radio je analizu potrebe za programerima i zaključili su da je tim kompanijama godišnje potrebno 300 ljudi.

Jasna Žugić

 

Možda te još zanima:

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 90 u 60

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo