.
Trenutno
Music mix
Društvo / Obrazovanje

Novac i ljubav u IT sektoru

17.04.2015.

Najpopularnijia zanimanja u Novom Sadu trenutno su u IT oblasti, bilo da su to programeri, producenti, testeri, web developeri... Mladi su primetili taj trend i sve više se interesuju za studije programiranja koji postoje na Fakultetu tehničkih nauka i Prirodno matematičkom fakultetu.

.

Na prijemni ispit za softverske studijske programe na FTN-u prijavilo se osmoro srednjoškolaca na jedno budžetsko mesto.

"Svi studenti prve generacije koja je završila strukovni studijski program Softverske i informacione tehnologije zaposlili su se. Organizujemo i kurseve prekvalifikacije i dokvalifikacije u saradnji sa IT kompanijama, i tu je zainteresovanost velika", kaže šef katedre za informatiku na FTN-u Zora Konjović.

Jedan od onih koji su promenili tok karijere je i Borislav Vesnić koji će za mesec dana sa svojim timom da završi prvu igru za mobilne telefone. Bavio se menadžmentom u kulturi, sada je otvorio kompaniju Thorium i kaže da je mogao sa svojom stranom diplomom da ode u inostranstvo, ili da u Novom Sadu smisli nešto što bi donelo više novca.

"Interesovanje za gejming sam dobio skoro, kada je počela ekspanzija u Novom Sadu. Išao sam na nekoliko događaja koji su namenjeni gejming industriji i informacije koje sam dobio od onih koji se time bave duže nemerljivo su vredne. Rad smo počeli svojim mogućnostima i znanjem i istraživali smo koji nam engine za pravljenje igre najviše odgovara", kaže Borislav Vesnić iz indie kompanije Thorium. 

Globalno, softver je i dalje veća industrija u odnosu na gejmersku industriju, a ljudi koji biraju da se bave igrama često ne misle primarno o novcu, već o ljubavi ka onome što rade, kaže Mirko Topalski iz kompanije Eipix.

"Zašto je IT sektor toliko u razvoju u Novom Sadu niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali su sigurno na to uticale kredibilne obrazovne institucije koje školuju takvu vrstu kadra i imaju izuzetnu saradnju sa privredom, što nije uvek slučaj. Postoji i fenomen drugog velikog grada - ni u SAD najveća softverska proizvodnja nije u glavnom gradu, aNovi Sadveć nazivaju Danube IT. Treći razlog može biti izuzetno izražen preduzetnički duh u Novom Sadu - imamo biznis inkubator, nekoliko hub-ova, coworking prostora", dodaje Topalski.

U saradnji sa tri velike kompanije u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka radio je analizu potrebe za programerima i zaključili su da je tim kompanijama godišnje potrebno 300 ljudi.

Jasna Žugić

 

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Sve više studenata u Srbiji ima želju da studira ili svoje veštine unapredi u inostranstvu, ali studenti, uglavnom, nisu dovoljno…
.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?