...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 9. do 15. februara

08.02.2015.

   Huh, zbog dana zaljubljenih svi klubovi su se potrudili nešto da organizuju, pa je ovog puta trebalo malo više vremena da se spremi nedeljni vodič...

  Kao što znate, u toku nedelje ćemo dopunjavati vodič, a nove događaje nećemo uvlačiti ;)

\m/

.

Ponedeljak 9. februar

   Besplatno uvodno predavanje o veštinama poslovne komunikacije održaće se u Novom Sadu u 18 sati u Forumu/Magyar Szo u Vojvode Mišića 1 u Novom Sadu. Predavač Boris Teodosijević govoriće o javnom nastupu i umeću govorništva, neverbalnoj komunikaciji, podsvesnoj komunikaciji i veštinama prodaje.

    Art bioskop CK13 organizuje ciklus imigrantskih filmova "Lampeduza" po izboru Dragana Đunde. U 19 časova će biti projekcija filma "Avr" (Le Havre, 93') iz 2011. u režiji Akija Kaurismekija. Film je na festivalu u Kanu nagrađen sa tri Zlatne palme. U 21 čas ide film "Prelepo" (Biutiful, 148'), iz 2010. u režiji Alehandra Gonzalesa Injaritua. Glumac Havijer Bardem je za ovu ulogu nagrađen na Zlatnom palmom u Kanu, kao i španskom nagradom Goja. Ciklus traje do četvrtka.

    U Studentskom kulturnom centru Fabrika u 19 sati otvoriće se izložba Marijane Buljovčić, studentkinje četvrte godine slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dragana Matića. Izložba nosi naziv "N-REM", koji određuje fazu sna u kojoj dolazi do gubljenja svesti o stvarnom prostoru, odnosno do iskrivljenja percepcije prostora. Radovi su pokušaj da se predstavi jedan takav prostor, prostor kao odraz svesti o njegovom postojanju ili sam doživljaj tog prostora.

   Društveni centar organizuje pank rok šou u kom će nastupiti bendovi Kids Insane, Seehearspeak i Wank For Peace. Svirka počinje u 21 čas, a ulaz je donacija.

Utorak 10. februar

   Veče anime filmova u Infopolis centru počinje u 18 časova. Hajao Mijazakijev film "The Wind Rises" iz 2013. godine govori o konstruktoru borbenih aviona Mitsubishi A5M i Mitsubishi A6M Zero Jiro Hirokošiju, koje je Japan koristio tokom Drugog svetskog rata. Film je nominovan za Oskara i Zlatni globus, a osvojio je i brojne nagrade, koje uključuju animaciju godine Japanske filmske akademije.

Sreda 11. februar

   U kafeu Culture Exchange organizuje se Forever alone night. U opisu događaja piše: izborom ili lošom srećom, znamo da su neki od nas osuđeni da budu zauvek sami. Dođite i podelite veče sa večnim samcima :)

   Studio 11 u Subotici oživljava instituciju "javnih proba" gde se ideja zasniva na tome da bend svira i ponaša se kao na probi: može da menja pesmu, improvizuje, pravi novu pesmu, a razlika od obične probe je u tome što ih gleda određeni broj posetilaca, prati njihov napredak, daje sugestije, sluša nove neobjavljene pesme, prati nastanak pesama... Prvi bend sa javnom probom biće Fluat, čija muzika sažima grunge, noise, psychedelic i stoner rock u nepredvidivi muzički izraz.

   Društveni centar predstavlja seriju projekcija angažovanih filmova, pod nazivom "Rebel cinema". Prvi film će biti "Red Ant Dream" (2013, Indija) - dokumentarni film o delovanju revolucionarnih levičarskih grupa u Indiji u 21. veku.

Četvrtak 12. februar

DAN ŽALOSTI, događaji su otkazani.

Petak 13. februar

   U Gradskoj biblioteci u Subotici doživećete ljubav kroz poeziju, muziku i primenjenu umetnost. Učesnici večeri su Branko Vukobratović - interpretacija poezije, Marta Parežanin - autentičan dekorativni ručni rad, Aleksandra Stanković - solo pevanje i Dragana Tomić – klavir. Ulaz je besplatan.

   U SKC Fabrika nastupaju Kristali, koji će vas povesti na kratko putovanje kroz vreme uz njihove bezvremenske pesme, Pips, Chips & Videoclips, jedinstvena pojava na regionalnoj muzičkoj sceni, istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizuelno atraktivni i Zoster za koji se na nedavnim koncertima u pomenutim gradovima tražila karta više. Zašto je tako bilo, uverite se i sami. Cena ulaznica u pretprodaji je 900 dinara, a na dan koncerta 1.100 dinara.

   #CasaDelDeep je praktično kućna žurka trojice starih lisaca hrvatskog klabinga i njihova imena su Yesh, Jan Kincl Zero i Pips koji iza sebe imaju više od decenije iskustva u raznim projektima, stotinama svirki na domaćem i stranom terenu, kako klupskom tako i festivalskom. Kroz #CasaDelDeep oni ispoljavaju svoju iskrenu ljubav prema 4x4 zvuku, a u tome im se ponekad, kao i ovom prilikom, pridružuje i ekstraktovac Novell. Žurka će biti u KC Utopiji i ulaz je do ponoći 200 dinara, a posle toga 300 dinara.

   U Gerila baru nastupiće bendovi novosadske autorske scene Fusion i Dora Maar. Početak nastupa je u 22 časa i ulaz je besplatan. Fusion će predstaviti pesme sa debi izdanja koji će izaći u prvoj polovini 2015. Bend Dora Maar, koji se inače sastoji od muzičara koji sviraju u već poznatim novosadskim bendovima (Azil 5, Gernika, Uvertira) predstaviće takođe svoj autorski materijal sa kojim planiraju da snime album na leto.

Snailydelic predstavlja Transonic vol. 2 u klubu Dandy u Novom Sadu. Na trance žurci će za atmosferu biti zaduženi Tesla Principle, Pura, Stefan i Bong Kihot. Ulaz je 300 dinara i moguć samo uz ličnu kartu.

U The End noćnom klubu će biti deep tech, tech house i techno veče, a muziku će vrteti Mene (Cumac / Moan / Verbreiten Music / BG), Du Šan (iGLLA) i Runy (CMOK). Vidimo se u tami disko kluba!

Svi papučari i papučarke će biti zauzeti 14. februara, pa se zbog toga u Crnom biku pravi svirka dan ranije. Sviraju Three Eyed Crow, Fuxe!, Get Off My Property i One Lighthouse Away. Žurka počinje u 20 časova i ulaz je 150 dinara.

   Klub Aronda na Petrovaradinskoj tvrđavi organizuje trep žurku, na kojoj će ugostiti MGZ grupu iz Subotice, a lokalnu podršku predstaviće Rcallz & MC XXL i Wane.

   U Studiju 11 u Subotici nastupiće duo YusYus i neoModern (Elektrana). YusYus je audio/vizuelni duo, koji iz zajedničke ljubavi prema minimal synth muzici osnivaju Nemanja Stojanović (neoModern) i Aleksandra Pavlović.

Subota 14. februar

unicornvomit

    Radionica Contemporary Bboying, koju vodi Luka Lukić, održaće se u KUD-u "Svetozar Marković" i cena je 700 dinara. Na radionici ćete ojačati svoju scensku i battle prisutnost, osloboditi maštu i kreirati sopstvene pokrete iz plesnih osnova iz bboyinga i savremenog plesa, steći svest za vreme igre i tečan odnos sa podom, izraziti jedan pokret kroz dva plesa i spojiti ih, spoznati tehniku praćenja muzike i poboljšati veštine rada u timu. Prijave su na mejl milan [at] kulturanova.org.

Omladinski centar CK13 u 11 časova organizuje radionicu na kojoj će se pričati o književnosti, "dosadnim" lektirama, da li je ono što nastavnici kažu o lektiri jedino tačno i kakva je veza između književnosti i muzike, filma, pozorišta, televizije, sporta… Radionicu će voditi Nenad Veličković, pisac iz Sarajeva, i Ružica Marjanović, profesorica književnosti iz Užica. Prijave za radionice traju do 12. februara, na mejl radionica [at] ck13.org (ime i prezime, godina rođenja, škola/fakultet, broj telefona).

Enter The Cube kolektiv predstavlja u klubu Moved (novootvoreni klub u centru Novog Sada) di džejeve Daniela Fritza, Vladu Furmana i Iliju Mandića. Kolektiv je formiran krajem 2012. godine kao spontana inicijativa nekoliko prijatelja i zaljubljenika u kvalitetnu andergraund elektronsku plesnu muziku.

Olah Vince & Band nastupaju u klubu Fokstrot u Novom Sadu. Muziku određuju etno fraze pomešane sa neparnim ritmovima i prigušenom atmosferom, pa je zbog svog karaktera Olah Vince sarađivao i sa Borisom Kovačom. Ulaz na svirku je 200 dinara.

   Za sve zaljubljene šurače organizuje se žurka sa laganijim i toplijim melodijama DnB muzike, a najviše "Liquid Funk" zvukom. Na donjem nivou kluba Pelikan muziku će puštati Disney D & A.P. koji su za ovo veče spremili specijalne funky, deep & groovy setove, a na gornjem nivou tu su Wane & Alexus, Rokster, Bozne i Leol sa dnb, dubstep i "liquid funk" zvukom. Ulaz je za ljubavni par 300 dinara, a samce 200 dinara.

Improstor i Izba predstavljaju Нойзац - Instalacija br.1 i nastup benda Ex You. U Instalaciji je četiri zvučnika raspoređeno u prostoriji. Sa njih se slučajnim i stalno promenljivim redosledom reprodukuju snopovi sinus tonova, čije se karakteristike (broj, visina, glasnost) takođe neprekidno menjaju. Novi bend Ex You iz novosadskog improv kruga, koji svira slobodnu improvizaciju inspirisanu atonalnim gitarskim dekonstrukcijama no-wavea, kao i modernijim spojem elektronike, bubnjeva i gitara.

   U Subotici u Pogon-Ariji, koja je u sklopu fabrike Mladost, održaće se žurka sa gooomilom di džejeva. Na denshol bini muziku će puštati Lea Dobričić, Kibz, Mario C, Ivan Pešut i Nikola Batrić, dok će u galeriji vrteti Tijana Kabić, Gustav JR, Zex b2b RogyV, Kalman b2b needle, Bojan Božović b2b Norby, Alexandar Grbić, Overtone Funk i Chrono.

U Vršcu udruženje "Tačka susretanja" u Salonu kod Porte proslavlja godinu dana rada programom koji počinje u 19 časova. Očekuju vas mikrodrama "Kadriranje" u režiji Marije Vasić Kanački, "Duet anđela" sa Emilijom Đonin (vokal) i Viktorom Nađom (gitara), nastup muzičke škole "Josif Marinković" i multimedijalno predstavljanje godišnjaka Tačke susretanja "U Salonu kod Porte".

   U Omladinskom centru CK13 nastupiće hiQulus, There. i Paydo Komma. HiQulus je indi rok progresiv bend koji je u fazi snimanja prvog albuma pod radnim nazivom "UniQue". There. neguje instrumentalni kosmički post rok zvuk i ima EP izdanje "Session.4", dok se Paydo Komma okrenuo trip-hop/rok zvuku i objavio je EP "Povest eksplicitnog uma" i LP "Strano". Ulaz je 250 dinara.

   Koncert bendova Komesari, Kvazimodo, Grupa Tvog Života i Novembar održaće se u SKCNS Fabrika od 21 čas.

   U Blues Time klubu u Subotici nastupaju novosadski Šinobusi. Šinobusi se kreću po šinama rok, bluz i pop muzike. Tekstovi su većinom na srpskom jeziku i često su poetski obojeni. Od sredine 2005, od kada bend počinje intenzivnije da nastupa, održali su vise od 300 nastupa u klubovima i na festivalima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj.

   U KC Utopija će biti Cake beats Valentine's Day Special kada će muziku puštati dj Lil Tatty (BG), Yeah Left i Rasheed. Očekujte r'n'b, slow jams, hip hop, booty, bass, beats, funk, boogie i "that baby making music" :) Ulaz je 200 dinara.

Nedelja 15. februar

   U Pogon-Ariji u Subotici nastupaju pank-rok legende Goblini koji dolaze da prodrmaju usnulu publiku. Predgrupa će biti bend Nebo je crveno, a karte mogu da se kupe u klubovima Mladost i Dvorištance, koje u pretprodaji koštaju 700 dinara, a na dan koncerta 1.000.

   Novosadski klub frizera organizuje "Love is in the hair" izložbu u kojoj će ubaciti ljubav u kosu nekoliko modela. Uz podršku prijatelja događaja, plesni i muzički program, promociju pića, učiniće da se zaljubite u umetnost pravljenja frizura.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo