...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 6. do 12. aprila

05.04.2015.

Neformalno obrazovanje, tribine i predavanja koja će vas motivisati ili navesti na razmišljanje - to nas čeka u sledećoj nedelji.

.

Ponedeljak 6. april

Nastup Brajana Smita, "geofolk" muzičara iz Portlanda (SAD) biće održan u klubu Culture Exchange i počeće u 21 sat. Otkad je počeo da svira gitaru 2004, napisao je oko 500 pesama, sarađivao sa mnogo muzičara, a od jula 2012. na svetskoj je turi i do sada je posetio više od četrdeset zemalja.

Utorak 7. april

   Veče anime filma sa filmom "Children Who Chase Lost Voices" (Hoshi Wo Ou Kodomo) biće održano u 20 sati u Infopolisu. Priča je fokusirana na devojku Asunu, koja kreće u avanturu ne bi li ponovo videla dečka, i na taj način dolazi do saznanja o surovosti i lepoti sveta, kao i o gubitku.

Ciklus predavanja "Budi bolji" u organizaciji Tim Centra počinje predavanjem "Budi bolji u poslu: Sam svoj majstor - kako upravljati sopstvenom karijerom u turbulentnom okruženju" u 17.30 sati u Fabrici. Govoriće psiholog Boris Popov. Kroz interaktivna predavanja i diskusije, rođendanski ciklus edukacija pomoćiće vam da spoznate ključne uzroke problema i usvojite konkretne principe koji će vam pomoći da unapredite vlastiti život.

Poetski teatar na stihove Ištvana Domonkoša, Ladik Katalin i Ota Tolnaija - veseli i brutalni kabare erotskih, izbegličkih i političkih stihova međunarodno priznatih pesnika biće održan u Omladinskom centru CK13 u 20 sati. "Gerilske pesme", "Havarija" i erogena poezija Katalin Ladik menjale su pogled na svet mladih u doba kada su napisane, a i dalje su jednako aktuelne.

John The Conqueror iz Filadelfije nastupa u Firčijevom Think Tank studiju u 21 sat, a ulaz je 500 dinara. Bend nazivaju John The Conqueror ne samo po legendi o afričkom princu koji je porobljen i odveden u Ameriku, ali nikada nije dozvolio svom gospodaru da mu slomi ponos i duh, već i po biljci čiji koren ima magična dejstva neverovatnih proporcija.

Promocija knjige "Argentinski roman" i razgovor sa autorom Draganom Pilselom biće održani u 20 sati u dvorani Apolo u Pančevu. Drago Pilsel, rođen u Argentini u emigrantskoj ekstremno nacionalističkoj hrvatskoj porodici, u kojoj je u detinjstvu i mladosti odgajan u ustaškom duhu, govoriće kako je tokom godina prešao put od desničara, fašiste i antisemite do izrazitog antifašiste, levičara, zagovornika pomirenja među narodima bivše Jugoslavije i branitelja diskriminisanih, ugnjetenih, obespravljenih i siromašnih.

Predstava "Terapija" po tekstu Kristofera Djuranga biće igrana u pozorištu Kostolanji Deže u 19.30 sati. "Terapija" je romantično-komična parodija veza, samoanalizirajući-samolečeći duševni pornošou, psihoindividualistička nega, romantično-komični-ljubavni triler, radionica koja se zasniva na knjigama, časopisima, malim oglasima i ličnom iskustvu, grupno-meditativno-ekspresivni workshop koji obuhvata i elemente terapije, hidroterapija sa šamarima. Za đale i penzionere je karta 150 dinara, a za odrasle 300 dinara.

Sreda 8. april

Josip A Lisac nastupa u klubu Novosadskog pozorišta! Za one koje eventualno ne znaju, otkrićemo da bend svira ska/folk/rege/world music. Bend je osnovan 2009. i od tada je obišao ceo region, a ima veoma vernu publiku koja ih prati na svakom nastupu. Svirka počinje u 21 sat, ulaz je 150 dinara.

   U Društvenom centru nastupiće Lentic Waters (hardcore/screamo), Deer in the Headlights (hardcore/crust) i Eaglehaslanded (screamo/haotic). Svirka počinje u 21 sat, a ulaz je donacija.

Promocija romana "Kolosek" Dalibora V. Lalića biće održana u 19 sati u Pozorišnom klubu Zeleno zvono u Zrenjaninu. U svom drugom romanu, Lalić istražuje potragu za suštinskim obeležjima ne samo jedne generacije i njenog vremena nego i simptome pojedinačno identifikovane neuroze, ključanje biografija u haosu vremena, tegobni sudar snova i žestokog kiča preživjavanja i to sve bez stereotipnog sociologiziranja, jasno i iskreno, jezički nepretenciozno, ubedljivo zbog strasti i prozno artikulisano iz novog ličnog iskustva.

U Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" u 19 sati biće predstavljena mlada nezavisna izdavačka kuća "Žuta Kornjača" iz Podgorice. Osnivač Dušan Đurović i tehnički urednik Filip Ferdinandi govoriće o nezavisnom izdavaštvu, svojim izdanjima i ciljevima, životu, univerzumu i svemu ostalom. Nakon razgovora, u drugom delu programa Dušan Đurović predstaviće svoj solo muzički projekat - Funny badlands, koji se može opisati kao neo-bluz i alternativni pop, od melodičnih pesama na akustičnoj gitari do tvrđeg zvuka koji se oslanja na klasični bluz.

Četvrtak 9. april

   Folk & Roll slušaonica predstavlja set protestbe muzike američkog folka "Ova mašina ubija fašiste", set večnih hitova zbog kojih bi tutnuli kintu za bendžo narodnom pevaču i alt-country zvuk Denvera. Žurku organizuje Družina crnog okovratnika u 20.30 sati u kafeu Frida.

Tribina "Kuda nas vodi Beograd na vodi?" biće održana u 19 sati u Omladinskom centru CK13, a govoriće gosti iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i predstavnicimi Centra za nove medije kuda.org. Oni će pokrenuti pitanja poput: zašto je projekat "Beograd na vodi" šarena laža koja nas već skupo košta, kakav je Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje "Beograd na vodi" čije se usvajanje najavljuje za sledeću nedelju, zašto su i arhitekte i advokati protiv ovog projekta, zašto se ovo pitanje ne tiče samo Beograđana?

Promocija romana "Trideset i nešto" autorke Sanje Škorić biće održana u Vršačkom muzeju u 19 sati. Promocija se odvija u saradnji sa Teatrom Positive iz Vršca.

Petak 10. april

   Green bass festival će biti održan na Spensu i žurka počinje u 20 sati. Žurka za ljubitelje hip hopa i drum and bass muzike ugostiće Who See, Sajsi MC & BKO, Fox & Tatulu, dj Billy 9 i di džejeve iz organizacije Drop Sensei. Karte su 690 dinara i možete ih kupiti u Gistixu.

Promocija strip albuma "Metanoja" autora Onirik Vanje Urukala biće održana u 20 sati u Crnoj Ovci. Stripovi koji sačinjavaju album su "AstraLevel", "Omaž", "Vapaj izgubljene Anime" i "Pačvork Poglavlja". Pored predstavljanja samog izdanja govoriće se i o simbolima kolektivno nesvesnog, arhetipskim slikama koje iz nesvesnog dela ličnosti naviru u svesni i dovode do preobražaja celokupnosti bića, sublimirajući psihodeliju u čistije oblike spiritualnosti – kojima se i strip album bavi.

Na drugom Late Night Consumption dešavanju ugostićemo dečka cara, komšiju i super di džeja čije ime je Dots, koji je inicijator nekoliko underground techno projekata, a muzika koju radi je mešavina offbeat-a i klasičnog 4x4 dark techna. Podrška je iskusna domaća ekipa dj Toma Tek. Adwarf i Soot, a warm up radi novo ime na novosadskoj techno sceni Sayyed Bandar. Ulaz je 300 dinara.

Bendovi Ana Never, Nebo Je Crveno, Bombshelter Experiment i The Valley iz Subotičkog Studija 11 nastupiće u novosadskom klubu CK13 sa početkom tačno u 21 sat! Ulaz je 250 dinara.

Za sve koji žele da se prepuste novom i dobrom vajbu koji potiče samo od šarene muzike iz male radionice neobičnog di džeja, Babylon će ugostiti Iliju Rudhamana iz Podgorice. On vrti nu disco, deep disco, deep house, deep tech, tech house, house i afro house! Žurka počinje u 22 sata.

Subota 11. april

Udruženje za Druženje organizuje Tabletop Pub Crawl! Cilj je overiti sva mesta koja organizuju druženje za Tabletop Day, a početak je u "Put putuj" u 14.30 sati. Posetiće Valhalu, Gildu, Gaming centar, Dragon, Culture Exchange i Crnu Ovcu.

U klubu Quarter nastupiće novosadski bend Neprijatelj Prelazi Zeku, a promovisaće album prvenac "Vreme je". Gosti koncerta biće Kolaps i Odvojena Stvarnost. Ulaznice su u pretprodaji u prodavnici Mungos po ceni od 200 dinara. Na dan koncerta ulaznice će biti 300 dinara.

   Cmok predstavlja u Alcazar Baru u Crvenki di džejeve Goya (Funpro4), Runy (CMOK) i Vuk (UN:USUAL/CMOK). Karte možete da rezervišete preko inboksa stranice CMOK, a broj karata je zbog kapaciteta ograničen na 100 komada, dok je cena ulaznice 200 dinara.

CatFish Club su zadimljene klupske večeri na kojima se svira džez, bluz, fank i moderne tendencije u žanru. Prva žurka CatFish serijala predstavlja Metak Za Zlikovca - instrumentalni bend iz Beograda. Metak Za Zlikovca kroz svoju muziku provlači različite stilove i neprestano traga za idealnim balansom između tvrde gitarske muzike, dinamičnih ritmova i setnih džezi momenata. Ulaz je 250 dinara.

Gerila slavi osmi roendan uz Drum'n'Zez. To će biti klasičan osmi rođendan uz mnogo sokova, plesanja i slatkih poljubaca, a umesto torte - palačinka!

Valina i Gerecki nastupaju u Omladinskom klubu CK13 u 22 sata. Valina je DIY indie/post hardcore bend iz Linca u Austriji i njihova muzika ima jasnu strukturu sa odsečnim noise gitarama i pulsirajućim bubnjevima. Gerecki je novosadski power-trio čija muzika sublimira različite uticaje i senzibiltete koje baštine iz dosadašnjeg rada i iskustva. U osnovi rock sa primesama estetike 70ih, jazza i punka, njihova muzika se kreće između slatkastog kiča i čistokrvnog rock'n'rolla. Ulaz je 250 dinara.

Rebus predstavlja žurku "Jesus loved you" sa Valentinom Kanzyanijem i Shoxyjem u The End klubu. Rebus je mlada organizacija sačinjena od ljubitelja muzike, entuzijasta, svih generacija (7-77),okupljena oko jednog cilja - da priredi Dobru Zabavu sa zanimljivim gostima, stranim i domaćim. Žurka počinje u 23 sata, a karte mogu da se kupe samo u pretprodaji, od 400 i 500 dinara.

Madness Factory vam donosi nastavak žurke u klubu Coupe u Pančevu, a pojačani svetlosni i audio efekti će doživljaj učiniti potpunijim. Za to će se pobrinuti i pojačana ekipa za mix pultom - dj duo DiviSion, Tom Gepard i Oakich, koji će svojim b2b setom ponovo pomerati granice izdržljivosti. Nakon njih će svojim progresivnim trakama staviti tačku na još jedan nezaboravan događaj Cyber. Karte su 200 dinara.

Funktastic Coalition će svirati u Blues time klubu u Subotici. Svirka počinje u 21.30 sati, a ulaz je 200 dinara. Bend potencira instrumentalnu muziku i bazira se pretežno na autorskim stvarima, funk i plesnom groove, fuziji džeza sa nekim elementima pop i latino muzike.

Trep žurka, sa BLVCK i BVDPVCK biće održana u Pogonu u Subotici. Pored trepa, čuće se i pop i rep. Žurka počinje u 22 sata, a ulaz je 250 dinara.

Uskršnje prikupljanje hrane za napuštene životinje biće održano u Paladijumu u Somboru i počinje u 10 sati. Možete donirati granuliranu hranu, konzerviranu hranu, testeninu, pirinač, proso, soju, palentu, tablete protiv parazita, sredstva protiv buva i krpelja, vitamine...

Nedelja 12. april

Akcija "Biciklom po Vršačkim brdima" počinje u 8 sati ispred hotela "Srbija". Trasa koja će se voziti dugačka je 70 kilometara sa 2.8 kilometara uspona. Vožnja nije takmičarskog karaktera i ako neko misli da nije spreman za celu turu, na svakih desetak kilometara postoji mogućnost da skrati stazu i vrati se putem u Vršac. Potreban su vam ispravan MTB bicikl, alat, rezervna guma, pumpa, kaciga i svetla. U slučaju loših vremenskih uslova, vožnja "Biciklom po Vršačkim brdima" biće odložena za drugi datum.

Uskršnji koncert nove zrenjaninske scene biće održan u klubu Zeleno zvono u Zrenjaninu i počeće u 19.30 sati. Nastupaju hor "SuperNova", bend EGŠ "Nikola Tesla", džez sekcija muzičke škole "Josif Marinković" i specijalni gosti Ljubičice, bend Muzičke škole "Josif Marinković".

J.Ž.

 

 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Digitalni lokalni turistički vodič

Želite da upoznate neki grad u Americi, Engleskoj, Francuskoj kroz priču lokalca ali ipak nemate turu takve vrste? Imamo aplikaciju…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo