...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 4. do 10. maja

03.05.2015.

Proleće je počelo, a sa njim i svirke/žurke na otvorenom!

Dan Ratova Zvezda, Ritam Evrope, Festival Nauke, ArtScape market, i da li vam je potrebno još? Skrolujte.

.

Ponedeljak 4. maj

Dan Ratova Zvezda biće obeležen i u Novom Sadu! Od 16 sati u Lupusu (pasaž 26 u Zmaj Jovinoj) biće održani predavanja, izložbe, druženja, žurka, kosplej, debate o nezaobilaznim Star Wars temama, prodaja Star Wars memorabilije i još mnogo toga... Pored svega toga, Dan Ratova Zvezda ima i humanitarni karakter, jer će zajedno sa organizacijom Transplant Heroji biti skupljan novac za one kojima je pomoć najpotrebnija. Ulaz je besplatan.

   Ispitna predstava "Povodom broda za lutke" studenata četvrte godine glume Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini u klasi prof. Božidara Dimitrijevića, docenta Aleksandra Đinđića i saradnika u nastavi Borijanke Ljumović biće održana u Pozorištu Promena u 21 sat.

U Utopiji će svirati francuski bend iz Marseja Catalogue, čija je muzika bazirana na hipnotišućim bitovima i odsečnim gitarama. Njihove pesme sa brzim ritmovima peva ili šapuće ženski glas sa francuskim naglaskom... Mnogi sonični uticaji mogu da se čuju u muzici Catalogue, ali najviše ih definišu post punk, garage, pop i noise.

   Klub Culture Exchange spremio je za ovu nedelju zanimljiv program. Ponedeljak: Star Wars Day - u 21 sat projekcija filma "Return of the Jedi"; utorak: filmsko veče sa "Whiplash", pričom o bubnjaru; sreda: veče crtanih filmova sa "The Fantastic Mr. Fox"; četvrtak: u 21 sat počinje žurka sa čovekom zvanim Goto, a puštaće chill-out, beats i trip-hop; petak: svirka benda Nature Boys iz Kanzasa, SAD.

Star Wars maraton počinje u 19.30 sati u Domu omladine u Pančevu i to prvom epizodom "The Phantom Menace". Svakog dana u isto vreme biće prikazan po jedan film iz sage, tako da će projekcija poslednjeg filma "The Return of the Jedi" biti u subotu. Ulaz je besplatan i May the Fourth Be With You!

Utorak 5. maj

Premijera predstave "Beton mahala" biće održana na kamernoj scenu u Srpskom narodnom pozorištu u 20.30 sati. To je predstava o ljubavi, a režiju potpisuju Branislav Trifunović i Rifat Rifatović. Igraju Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović i Petar Kostić.

Ciklus predavanja "Budi bolji" nastavlja sa besplatnim događajima! U Fabrici ćete ovog puta moći da slušate predavanje joga instruktora Olge Šešelje "Kako yoga može da pomogne da budemo bolji samom sebi" u 17.30 sati.

Veče anime filma u Infopolisu ovog puta sa "Bleach: Memories of Nobody", počinje u 20 sati. U gradu Karakura, neidentifikovane duše su počele masovno da se pojavljuju. Dok pokušava da reši ovaj čudan slučaj, Kurosaki Ičigo, srednjoškolac sa sposobnošću da vidi duhove i duše, zajedno sa Rukiom Kučiki, susreće Senu misterioznog šinigamija.

  Tribina "Koristi ulja od cvetova kanabisa u lečenju" biće održana u 18 sati u Omladisnkom centru CK13, a govoriće Brajan Ket iz Holandije. On će pričati o tome kako napraviti ulje i o najnovijim istraživanjima i primeni kanabisa u medicini, kao i o lečenju širokog spektra oboljenja, i o rezultatima lečenja koja pak najviše interesuju bolesne u Srbiji: od kancera, MS-a, epilepsije i raznih drugih imunoloških i neurodegenerativnih oboljenja.

Sreda 6. maj

   Imate odeću, knjige, predmete, igračke... sa kojim ne znate šta da radite? Razmena stvari biće održana u 17 sati u Relay-u (Pavla Papa 12) i služi da ljudi pronađu nešto novo, obraduju nekoga svojim starim stvarima i zabave se. Takođe, cilj ove razmene je da sve ono što ne razmenite s nekim - poklonite – i to deci i odraslima kojima je to potrebno.

   Veče stand up komedije sa Domagojem Pintarićem iz Hrvatske i domaćinom Filipom Perlićem počinje u 21 sat u Utopiji. Domagoj je najsmešniji divniji, najpristojniji, najvrcavijij, duša od čoveka, više puta je nahranio ptice ispod prozora i redovno baca smeće. Voli sve što vole mladi - da spava ceo dan, jede na svaka tri sata i da ga nunaju dok ponovo ne zaspi (mislim ko to ne voli). Ulaz je 300 dinara, a uz kartu dobijate i piće.

Ich bin N!ntendo je power noise norveško-švedski trio koji će u 21 sat nastupiti u Omladinskom centru CK13. Taj trio baštini zvuk i stav evropskih noise sastava poput Zu, The Thing i The Ex. Štaviše, bend je ostvario i izdanje u kom gostuje Mats Gustafsson. Na stranu poređenja, ovaj trio na svoj način istražuje fizičke granice instrumenata i njihov nastup stoji kao preporuka za sve koji su skloni ekstremnom zvuku. Ulaz je 200 dinara.

   Madred će imati nastup u Utopiji - to je raggamuffin ekipa koja raznosi densflore i tera vas na skakanje do poslednjeg atoma energije, a slave godinu dana albuma prvenca "Wha Gwaan". Pored njih, žurku će zagrejati i junglisti iz cele Srbije - Faxcool, Rim Runner, Tjamil i Pushta G.

Ako si student, voliš fudbal, odbojku ili stoni fudbal sakupi svoj tim za drugi turnir "The ball connects us" u Subotici, koji počinje u 7.30 sati. Nakon turnira biće organizovana i žurka u 22 sata u klubu Mladost, uz di džejeve Dudaša, Martineza i Corbina. Karte za žurku su u pretprodaji 200 dinara, a na ulazu 300.

Nova Elektrika, na novoj adresi (Žarka Zrenjanina 1) u centru Pančeva najavljuje svoj prvi događaj: poseta studenata srpskog jezika s Jagelonjskog univerziteta u Krakovu, kojima će u 19 sati lokalna, pančevačka scena biti predstavljena najpre kroz seriju slajdova uz koje će Aleksandar Zograf govoriti o svom radu, a zatim će uslediti projekcija filma "Živan pravi pank festival", režisera Ognjena Glavonića.

Četvrtak 7. maj

   Naučite da reciklirate i da od ostataka iz kuhinje napravite kompost za vaše biljke, da doprinesete i zaštiti životne sredine, a i da napravite nešto korisno za sebe. Baštenska će predstaviti i ideje za permakulturna rešenja u gradskoj sredini. Radionicu u Pionirskoj u 16 sati vode Miša i Dule, koji su dizajnirali i baštu u Francuskom institutu.

   Promocija međunarodnih volonterskih kampova biće održana u Infopolisu (Apolo centar) u 17 sati. Na prezentaciji ćete se upoznati sa programima međunarodnih volonterskih kampova koje realizuje Pokret gorana Vojvodine u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije. Imaćete priliku da čujete o načinima prijavljivanja, iskustvima volontera, dobijete odgovore na sva željena pitanja i saznate šta vas sve čeka tokom ovog leta.

   Tribina "Tebi govorim: Pojedinac i društvo" biće održana u 19 sati na Tehnološkom fakultetu, a govoriće se o slobodi, sistemu vrednosti današnjeg društva, kulturi i njenom uticaju na pojedinca, muzici... Gosti će biti Branislav Babić Kebra, Nikola Vranjković, Oliver Nektarijević i Nenad Pejović.

Škripa predstavlja The Marshmallow Notebooks & The Lesser Men u Utopiji. Marshmallow je u kućnim uslovima snimio negde između deset i petnaest albuma (nije siguran), a pod novim imenom - The Marshmallow Notebooks - tek hvaljeni istoimeni album. Lesser Men je tročlani 'adult disoriented rock' bend iz Zagreba. Njihov prvi album Vacation Freeze objavljen je u novembru prošle godine. Ulaz je 300 dinara.

Poznat i veoma priznat britanski bluz gitarista Gvin Ešton (Gwyn Ashton) nastupiće u Lazinom Teletu u 22 sata. Na turnejema je nastupao uz legende poput: BB Kinga, Rej Čarlsa, Badi Gaja, Mika Tejlora, Rorija Galagera, Pitera Grina, Džuniora Velša, Džonija Vintera, Robina Travera, Džefa Hilija i mnogih bendova. Promoviše i svoj najnoviji album Radiogram. Ulaz je 300 dinara.

Spoj Nenada Zlatanovića, jednog od vodećih bluz gitarista na našim prostorima, i čoveka koji se zove Pera Joe, soliste na usnoj harmonici, radno nazvan Roots&Fruits, donosi muziku kakvu do sada nismo slušali kod nas, akustični blues-rock izveden snažno, ubedljivo, nadahnuto i, vrlo često, virtuozno. Kriva Marta, 22 sata.

   Moderna galerija "Likovni susret" u Subotici počinje ciklus predavanja pod nazivom "Umetnost preko reda". Predavanja će se održavati dva puta mesečno (osim u letnjim mesecima), a ciklus će trajati do decembra 2015. Prvo predavanje sa temom "My way: život i umetnost Marine Abramović" biće održano u 19 časova, a predavač će biti Nela Tonković, kustoskinja i direktorka Moderne galerije "Likovni susret".

Petak 8. maj

   Interaktivni bioskop "Mi nismo anđeli" biće održan u Areni Cineplex u 20 sati. Kako izgleda kada se filmski svet prenese u bioskopsku salu i kada glavni akteri postanete vi sami? Najbitnije je da se dobro provedete i aktivno učestvujete u filmu vođeni kreativnim timom studenata Katedre za audio vizuelne medije Akademije umetnosti. Užitak u "gledanju" filma postaje znatno intenzivniji jer glavni akteri postajete Vi. Paket sa rekvizitima dobijate na licu mesta – sve što ne potrošite nosite kući. Karte su 350 dinara.

Nakon više od godinu dana rada, mnogo frustracije, truda, iščekivanja, razočarenja, uživanja, napretka, novih iskustava i prijateljstava – Wolfram je završio svoj debitantski album "Music Of The Heathen". Poslušajte ga na svirci u Firčijevom studiju u 20 sati!

   Razabri je bend petorice koji drže pet instrumenata zaokrenutih oko središta u kome su pesme, reči koje nanizane već poseduju melodiju, ton i njegovu boju, ritam. Sastav služi kao prevozno sredstvo, kao otvarač, ključ. Na svirci u Omladinskom centru CK13 koja počinje u 21 sat, tu su dve gitare, električna i akustična, električni bas, klavijature i unekoliko umanjen komplet bubnjeva. Ulaz je besplatan.

   Promocija knjige "Poreklo i teorija aforizma" Divne Bijelić biće održana u Kulturnom centru Novog Sada u 19.30 sati, na "Tribini mladih". Na promociji će govoriti i Milica Jeftimijević Lilić i Dorivoje Stanojević. U knjizi je, na osnovu pozivanja na stručne analize teoretičara medicine Filipa Kavrijana, ali i pravnika i političara Baltazara Alamosa, zaključeno da aforizam nije nikada napustio medicinsko polje nego da se i sada bavi zdravljem, ukazujući na društvene poremećaje, bolesti i patologiju, a ne na zdravlje pojedinca kao što je to bilo u doba Hipokrata.

Green Style Hustle - prvi open air događaj ove godine u prirodnom zelenilu Borisovog Ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi! Moći ćete da uživate u odličnom zvuku koji će otvoriti sezonu ovog proleća sa roots reggae, dub, steppas, funk, funky breaks i dancehall zvukom. Muziku će vrteti/praviti Dovlaman, Mak Floss i Irie Revolution Sound. Žurka počinje u 22 sata i ulaz je 200 dinara.

Soul Drive - novi serijal žurki u Utopiji sa liquid drum'n'bass zvukom počinje u 22 sata. Muziku će vrteti Speaker Humpin, Bozne i Leol. Zvezda žurke je Speaker Humpin od kog možete da očekujete razdragani drumnbass zvuk, prepun pozitivnih melodija. Ne izostaju ni napadi bubanj sekcije, kao i velike količine opasnih bas linija. Ulaz je do ponoći 200 dinara, a nakon toga će biti 300.

   Petak. 8.maj. Zabavi nikad kraj. Mali klub velikog srca, ugostiće tri svirca. U klubu Moved možete da očekujete nesvakidašnju kombinaciju zvukova minimala, hausa, tehna, esida... Savršeno za razmrdavanje kukova! Dakle, biće bek tu bekova, zanimljivih trekova iz raznih stekova. Nabacite osmeh na lice i za dens cipelice! Žurka "No disco future" uz Dušana Nikolića i Mthaza b2b Du Šan. Ulaz je besplatan.

Sajam Virtuelnih preduzeća biće održan u petak i subotu u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Senti. Posetioci Sajma će biti u prilici da kupovinom kod izlagača simuliraju ekonomske tokove u realnoj privredi. Svaki posetilac pri dolasku dobija svoju platnu karticu sa 50.000 virtuelnih dinara, koji iznos može potrošiti po sopstvenoj želji.

Prvi salon umetnosti performansa u KC "Nektar" u Pančevu označiće novu eru i buđenje pomalo usnule umetnosti, kažu organizatori festivala koji traje tri dana. U 20 sati je svečano otvaranje, a očekuju vas tri performansa u petak, dok u subotu i nedelju program počinje u 17 sati i na svakih sat vremena izvodi se jedan performans.

D Zoo (nu metal/rap metal) iz Subotice objavljuje album "Treća Armija Trećeg Sveta", pa povodom toga prave i koncert u klubu Mladost u Subotici! Sa njima će nastupiti i Iskaz (hip hop/funk/hardcore) iz Pančeva i Deca Apokalipse (metal/hardcore/hip hop) iz Valjeva. Karte su u pretprodaji 200 dinara, a na dan koncerta 400 dinara.

   Razgovor "Mediji i radničke borbe - predstavljanje portala Mašina" biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina u 19 sati. U razgovoru će učestvovati Andraš Juhas (portal Mašina), Marko Miletić (Kontekst Kolektiv / portal Mašina) i Branislav Markuš (Zrenjaninski socijalni forum), dok će moderator biti Miroslav Samardžić (Kulturni centar Zrenjanin).

Subota 9. maj

Ritam Evrope na Trgu! Nastupaju Artan Lili, Elemental, Sonic Boom Six i Goblini! Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju, pa se zato ovaj dan slavi kao Dan pobede nad fašizmom. U okviru dešavanja biće održani i u utorak izložba "Dani pobede" i u četvrtak tribina "Dan pobede nad fašizmom", oba događaja u 20 sati u Fabrici.

   Slavi se i Dan Evrope, pa će u Dunavskom parku u saletli (bela kućica) od 11 do 12 časova biti održan koncert klasične muzike i hora i izvođenju učenika muzičkih škola "Josip Slavenski" i "Isidor Bajić". Organizacija EU Info point Novi Sad informisaće građane o EU, deliti informativno-edukativni i promotivni materijal i u komunikaciji sa građanima promovisati univerzalne evropske vrednosti.

Sedmi novosadski Festival nauke biće održan u subotu i nedelju u kampusu Univerziteta. Misija ovog naučnog događaja je sasvim jasna - da predstavi, objasni i promoviše nauku na način podjednako blizak i razumljiv svima, bez obzira na godine i obrazovanje. Ovo je prilika da svoju radoznalost probudite, razvijate i negujete. Istražite postavke, posetite tribine, razgovarajte sa vodećim istraživačima Univerziteta u Novom Sadu - izgubite se i pronađite u čudesnom svetu nauke!

ArtScape Prolećni market počinje u 14 sati u dvorištu Hotela Vojvodina, a na marketu će biti hrane, pića, slika, crteža, odeće, nakita i muzike! U dvorište će se smestiti oko 70 dizajnera i brendova, a muziku će vrteti Dub Duba i Silky Johnson. Market traje do 22 sata.

Public ∏ predstavlja DoubtingThomasa iz Berlina u Utopiji. Neumorna radna etika fokusirana na stvaranje je od DoubtingThomasa napravila jednu od najbolje čuvanih tajni evropske haus i tehno scene - improvizacija i igranje, sklapanje neočekivanih kolaža, setno, mračno, čudno, ironično i uvek plesno. Pored njega, muziku će vrteti i Kyuzovic & Besuu i Sloxxx, a karte su 500 dinara.

Žurka zagrevanja za festival Omladina biće održana u klubu Mladost u Subotici, a nastupiće bend koji u svojim progresivnim muzičkim zamislima i žestokim nastupima nosi dobar duh Beograda - Straight Mickey And The Boyz i jedan od najkvalitetnijih bendova koji su proharali subotičkom scenom poslednjih par godina, bend čiji je hit "Da, da, da" pridobio srca brojnih fanova "od Vardara do Triglava" - Pionir 10. Ulaz je 250 dinara.

Nedelja 10. maj

Otvaranje prve samostalne izložbe "(U)lica i ja" Pere Nikolića biće održana u Ivanovu i počinje u 14 sati.

J.Ž.

Skupina ljudi koji žele da se na malom gradskom prostoru bave baštovanstvom okupila se oko ideje gradske bašte - Baštenska.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo