...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 30. marta do 5. aprila

29.03.2015.

Hardcore nedelja nas čeka - proleće u Vojvodini budi pržačku energiju!

Dodati događaji će biti uvučeni.

.

Ponedeljak 30. mart

Razgovor o poeziji Marianne Jungmeier biće održan u Omladinskom centru CK13 u 20 sati. U okviru programa će biti predstavljeni prevodi pesama Marianne Jungmeier, spisateljice iz Austrije. Njenu poeziju su prevodili studenti i studentkinje sa Odseka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u okviru dvodnevne radionice koju su vodili Paul Gruber i Ana Mitrevski, a na kojima je gostovala i sama autorka. Biće reči o poeziji i o procesu prevođenja i važnosti susreta studenata sa piscima.

Pozorište Promena ide na kratko u Suboticu! Predstava "Treći svetski rat" biće igrana u Dečijem pozorištu u 20 sati, a to je predstava koja je rađena po motivima jednočinke Koste Trifkovića "Francusko-Pruski rat". Tekst su stvarali studenti završnih godina glume i dramaturgije Akademije Umetnosti Novi Sad. Predstava se na direktan, komičan i originalan način bavi pitanjima dileme kako pojedinca tako i "gomile" - kojoj struji treba poverovati i prepustiti se, ostati ili otići, buniti se ili ćutati... Karte su 200 dinara.

Utorak 31. mart

Filmski psihološki matine "50 nijansi Selfa" biće održan u 18 sati na Fakultetu za pravne i poslovne studije. Predviđeno je prikazivanje dokumentarnog filma "The Century of the Self". Film opisuje kako su psihološke teorije u prošlosti korišćene kao oruđe za sticanje političke moći, kapitala i kontrolu društvenih masa. Nakon toga je predviđena diskusija na tu temu. Moderatori diskusije će biti Marija Manasijević, Anja Mitić i Peđa Miladinović.

Zerre (hardcore/punk), Bait (black metal/hardcore) i Smet (hardcore/mrak) nastupiće u Društvenom centru. Svirka počinje u 21 sat, a ulaz je donacija.

Promocija knjige "Razgovor sa Hertom" Vladimira Milojkovića biće održana u Omladinskom centru CK13 u 19 sati. Rukopis Vladimira Milojkovića sadrži poeziju koja je nastajala godinama u različitim kontekstima, pa su u njoj sabrane pesme koje je Milojković objavljivao u časopisima i različitim zbornicima, kao i one koje do sad nisu objavljene. O knjizi, o procesu njenog nastajanja, kao i o ediciji Prvenac govoriće autor i urednik književnog programa SKC Kragujevac Nenad Glišić.

   U kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, kao prateći program izložbe "Umetnost u proširenom polju - Pogled na umetničku scenu Vojvodine 1995/2014.", u 18 časova biće prikazan film Želimira Žilnika "Stara škola kapitalizma".

Predstava "Gimpel luda" iz Pozorišta Promena biće igrana takođe u Dečijem pozorištu u Subotici u 20 sati. Gimpel od malih nogu radi kao šegrt u jednoj pekari jer je ostao siroče. Čitavo selo šegači se sa njim zbog njegove naivnosti i spremnosti da svakom poveruje. Dok Gimpel razmišlja da li da zauvek napusti Frampol, meštani ga ožene Elkom, lokalnom bludnicom... Predstavu su radili studenti treće godine glume i režije kod profesora Nikite Milivojevića. Karte su 200 dinara.

   Festival omladinskih tamburaških orkestara "Mlade žice" održaće se večeras u 18 sati u Pozorištu "Dobrica Milutinović" u Sremskoj Mitrovici. Nastupiće pet orkestara iz Rume, Subotice i Sremske Mitrovice, kao i specijalni gosti. Prateći program festivala je izložba "String Art".

   U maloj sali Kulturnog centra Zrenjanin održaće se razgovor o "Zemljanoj arhitekturi". Uvodničarka je arhitekta Dragana Kojičić, koja će pričati o zemljanoj arhitekturi generalno - prednostima, tradicionalnoj i modernoj zemljanoj arhitekturi u svetu, tehnikama gradnje, kao i o dosadašnjim iskustvima i projektima.

Sreda 1. April

Uvodno predavanje programa "Jačanje motivacije za mršavljenje i usvajanje zdravih navika" biće održano u psihološkom savetovalištu "PsihoKutak" u 18 sati. Program se sastoji iz niza radionica čiji je osnovni cilj izgradnja i jačanje motivacije vezane za prevazilaženje problema prejedanja, razvijanje strategija za prevazilaženje stresa, promena dosadašnjih i usvajanje zdravih navika… Ulaz je besplatan, ali treba da se prijavite na psihokutak [at] yahoo.com. Voditelji programa su Marijana Rosić i Marija Stojak - master psiholozi – psihoterapeuti.

Međunarodna konferenciju o filantropiji "Gradimo kulturu dobročinstva" počinje u 16 sati u amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta. Cilj konferencije je razvoj kulture filantropije u Srbiji i predstavljanje aktivnih filantropskih programa. Učešće je besplatno uz obaveznu prijavu na biznisnova.org [at] gmail.com.

Uvodno predavanje o permakulturi biće održano u Bassic kafeu u Zrenjaninu u 18 sati. Predavači su Bojan Jovanović i Smilja Ignjatović iz organizacije Earthship Serbia/Zemljobrod Srbija - vizuelni umetnici po struci koji od 2012. počinju sa osnivanjem održivog permakulturnog imanja i koji će pokazati kakve odgovore permakultura nudi na brojne aktuelne društvene, ekonomske i ekološke probleme. Ulaz je 100 dinara, a možete da se prijavite na mejl permakultura.zrenjanin [at] hotmail.com.

Predstavljanje programa donacija "Superste" biće održana u podne u Dot Concept Bar & Store u Subotici. Superste.net je program namenjen svim uspešnim mladim i kreativnim pojedincima i grupama koje imaju inicijativu za razvijanje društveno odgovornih projekata. Jelena Vasilev iz Erste banke i Darko Soković iz fondacije Dokukino objasniće detalje programa, a dolazak je potrebno da potvrdite do 30. marta na jelena.vasilev [at] erstebank.rs

Četvrtak 2. april

   Povodom Međunarodnog dana dečje knjige Gradska biblioteka u Novom Sadu omogućava deci do 14 godina upis sa popustom od 50 odsto, što znači da je upis 150 dinara. Članarina važi godinu dana.

   Novi edukativni program Omladine Jazasa Novi Sad - omladinski kamp "Pravi kamp za nezaboravno leto", biće predstavljen u Futoškom parku u 11 sati kroz takmičenje u sklapanju šatora, Čvorologiju, "Wi Fi potragom za skrivenim blagom"... 

Može li film zaustaviti rat? Ili ga započeti? Film je od svog nastanka, pored dokumentovanja stvarnosti i raspirivanja mašte imao još jednu važnu ulogu: ubeđivačku. Kroz savremene primere i klasike filmske propagande, na predavanju "Šta filmovi žele od nas?" režiser Srđan Keča će se baviti pitanjima moći i odgovornosti koju nose pokretne slike u našem društvu. Predavanje u Omladinskom centru CK13 počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Pozorišna predstava "Džepovi puni kamenja" biće igrana u Narodnom pozorištu u Somboru u 20 sati. Drama govori o dvojici mladića koji rade kao statisti na snimanju velikog holivudskog filma i maštaju da su deo tog glamuroznog sveta.

Petak 3. april

   Povodom obeležavanja 4. aprila - Dana studenata, u kampusu Univerziteta u Novom Sadu biće organizovani u 11 sati sajam studentskih udruženja, Univerzitetsko prvenstvo u šahu i tribina "Student politikon". U 18 časova, kod fontane pored studentskih domova Bajić i Vlahović, održaće se svirka studentskih bendova, najavili su organizatori.

Prva ovogodišnja Cvetna pijaca počinje u 8 sati na platou Spensa i trajaće dva dana. Na pijaci će biti cveća, sadnica, opreme za hortikulturu i uređenje bašte, semena, meda, kao i izložba starih i umetničkih zanata. Pored toga, Cvetna pijaca ima i edukativni deo kroz razne akcije i radionice. Svaka naredna pijaca će biti u razmaku od dva vikenda.

U susret Međunarodnom danu Roma, EU Info point će u 19 sati u Radio kafeu organizovati izložbu fotografija o najpoznatijim Romima sveta pod nazivom "Da, to sam ja". Nakon izložbe posetioci će imati priliku da prisustvuju akustičnom koncertu grupe Kal. Događaj koji se organizuje povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, ima cilj da podstakne i promoviše učešće romske zajednice u procesu planiranja i sprovođenja politika i programa zarad veće participacije romske zajednice.

    U Gerila Baru će nastupiti "Azil 5" koji nastavlja sa koncertnom aktivnošću u vezi sa proslavom deset godina od osnivanja benda. Gosti će biti beogradski bend "Enormna Blajsna". Nastup počinje u 22 sata, a ulaz je besplatan.

U Omladinskom centru CK13 će u 22 sata nastupiti bendovi Plastic Sunday i Voda Nad Vodama. Plastic Sunday je okarakterisan kao frenetični vrisak oslobođenja iz tmurnog sivila svakodnevnice , koji poziva sve da mu se pridruže, a njegov muzički izraz se prostire od garažnog roka preko psihodelije sa uticajima noise zvuka. Bend Voda Nad Vodama pravi pesme koje nastaju kao pastiš interpretacija iskustava koje članovi benda (i ne samo članovi benda) produkuju, distribuiraju, percipiraju. Ulaz je 200 dinara.

Četvrti "Srpska umea fest" je hardcorepunk festival koji će biti održan u Ulici Svetozara Miletića 16. Svirka počinju 21 sati, a nastupiće bendovi Business As Usual iz Nemačke, Lazarath i First Flame iz Novog Sada i Pestarzt iz Sombora. Ulaz je 300 dinara.

   Treće izdanje Ubivae Showcase u KC Utopia počinje u 21 sat. Nastupiće Suuba & Mockwar & Dako & lazyk, Lakmus Red & IbogAbel & Terrabeats - uživo, a Mika Technika će imati dj set. U pitanju je grupa mladih muzičkih autora i producenata koji zajedno rade na razvoju alternativne elektronike. Osim muzičkog šarolika koji ide od ambijentalnog relaksirajućeg zvuka do muzike uz koju prosto morate da se pokrenete , tu je i činjenica da su oni jedina organizacija koja radi ovakav tip muzičkog performansa. Vizualizacije će raditi TopA. Ulaz je 100 dinara.

Relativ Live! žurka će biti održana u klubu Dandy i počeće u 23 sata. Muziku će vrteti Zarma (Lunatics), Kuzma (Trance Community), Lector (Lunatics), Omen (Lunatics), a organizatori su zvali i jednog di džeja koji će biti iznenađenje. Ulaz je 350 dinara.

Subota 4. april

   Koje su prednosti freelancinga? Kako započeti karijeru freelancera? Kako napredovati? Na koji način privući klijente i naplatiti svoje usluge? Poslušajte predavanje Ivana Minića u 11 sati na seminaru koji organizuje E-Front u Hub & Coworking "Apolo" i otkrijte tajne uspešnosti takvog modela poslovanja.

Debatni klub sa temom "Tehnike kritičkog mišljenja i diskusija o Charlie Hebdo tragediji" biće održan u Infopolisu u 16 sati. Sastanak podrazumeva kombinaciju predavanja o osnovama tehnika kritičkog mišljenja i diskusije o slobodi govora na dva nivoa: jedan nivo je sama problematika onoga čime se bavi satirički list, a drugi nivo je način na koji je preneta vest o tragediji, kroz različite medije. U fokusu predavanja biće načini razvijanja kritičkog mišljenja.

Četvrti United Metal Festival, na kom će redom nastupiti Thundersteel (heavy metal) u 21 sat, Marica (deathrash metal) u 21.40, Mar Engine (trash metal) u 22.20, Putrid Blood (trash metal/hardcore) u 23, Obscured (death/black/trash metal) u 23.40 i Wolf’s Hunger (trash/black metal) u 00.30 sati biće održan u klubu Quarter. Ulaz je 300 dinara.

Ničim izazvan nastupa u KC Utopija u 22 sata. Ničim izazvan je sastav koji je koncentrisan na autorsku muziku sa krajnje iskrenim tekstovima inspirisanim ljubavlju, životom, raznim unutrašnjim dilemama, sukobima i svakodnevicom koja se krije iza banalnosti koja nas okružuje. Karte u pretprodaji su 500 dinara, a na dan koncerta 600 dinara.

Premijerni koncert benda Bas i Stega povodom promocije albuma "Nova Stvar" i prvi koncert sa novim bubnjarem Nikolom Pujazom biće održan u kafeu Mamurno magare u Zrenjaninu. Muzika koju izvodi Bas i Stega je uglavnom instrumentalna i zasniva se na stabilnim ritmovima, koji su podržani razigranim bas linijama. Sve je obojeno psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara. Mešavina je raznih muzičkih pravaca (dub, funk, post rock, jazz).

Jedanaesti Hardcore show, na kom će u okviru svoje poslednje turneje pržiti Business As Usual iz Nemačke biće održan u rok klubu Zeppelin u Mužlji. Domaćini će biti All Except One iz Zrenjanina + TBA. Svirka počinje u 22 sata, a ulaz je 150 dinara.

Branimir Rosić će zajedno sa zrenjaninskim bendom Jam Factory nastupiti u 22 sata u pozorišnom klubu "Zeleno zvono". Iste večeri, tu će i premijerno nastupati Daško i Mlađa, voditeljski par emisije (Uz)budilnik na B92, koji će zabaviti i nasmejati publiku svojim jednočasovnim stand up nastupom.

U klubu Mladost u Subotici nastupiće bend Warning In The Morning, koji su bili učesnici Omladinskog festivala u Subotici 2014. Njihov pravac je hard rock i softcore. Svirka počinje u 21.30 sati.

   Benefit žurka za festival "Iluzije slobode" biće održana u Beogradu u skvotu Inex. U 21 sat počinje "Veče otvorenih mikrofona" u okviru kog će mladi alternativni pesnici uzeti mikrofon u šake i prisutnima predstaviti svoje stvaralaštvo. Nakon njih će "Horkestar" obradovati prisutne svojim nastupom. Oni su angažovana skupina, koja neguje prave ljudske vrednosti i kritikuje loše stvari u našem drustvu, kroz horsko pevanje uz muzičku pratnju. 

   Hand Puppet Euphoria nastupiće u kafeu Grunf u Subotici. To je samostalni projekat Siniše Nimčević, koji naziv benda tumači kroz igru reči poput lutaka kojima daje život rukama, s obzirom da koristi loop tehnologiju i šumove. Post rock koji je oblikovao ovaj one-man projekat, temelji se na ambijentalnim pasažima gde gitare prepliću fina staccata s mnoštvom snimljenih semplova iz exterijera (šumovi, klepetanje krila ptica...). Svirka počinje u 22 sata.

Nedelja 5. april

Eyesburn i All The Arms We Need nastupiće u Pogon-ariji u Subotici i svirka počinje u 22 sata. Eyesburn svojom energičnom svirkom i zaraznim tekstovima, pedvođeni Nemanjom Kojićem – Kojotom, postali su sinonimom za reggae/dub na našim prostorima. Karte u pretprodaji koštaju 600 dinara i možete da ih kupite u klubu Mladost, a na dan koncerta će biti 900 dinara.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo