...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 27. aprila do 3. maja

26.04.2015.

Nedeljni vodič spreman za vas! Obećavamo da ćemo ga ažurirati - naredne nedelje očekuju vas strava filmovi, spremanje za roštiljanje, svirke/žurke/biciklistički maratoni u prirodi, ujedi buba i uživanje!

.

Ponedeljak 27. april

Serbia Fashion Week se završava! U hotelu Veliki će u 11 sati biti seminar "Fashion engineering school", u 17.30 će biti showroom i po up store, sa izložbom fotografija u Master centru, a nakon toga u 18 sati sledi grupna revija Ana Tare Radonjić, Katarine Tomić, Sandre Stakić i Slavice Ilić Satnojlović sa Tenom Filičić. U 19 sati će biti revije Marka Marosiuka i Nausnica Mode, sat vremena kasnije Darkollywooda i Milice Tricković, a u 21.30 sati će biti žurka zatvaranja!

U klubu Culture Exchange će biti Anime veče sa filmom Paprika, a projekcija počinje u 21 sat! Neki povezuju taj anime sa filmom Inception, jer se prostor može posmatrati i analizirati u oba filma na različitim nivoima, ali oni koji su to i radili kažu da je Paprika bolji!

Predstava "Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad" biće premijerno izvedena u Fabrici u 21 sat. U neobičnoj postavci reditelj Zlatko Paković dijalogom sa glumcima horom poručuje da je svrha poučnog komada da ukaže na politički pogrešno ponašanje i pouči izvođača kako treba pravilno da se ponaša i rasuđuje. U Utorak će biti igrana monodrama "Cabares cabare!" Zijaha Sokolovića u 20 satu, a u sredu u isto vreme predstava "Život na visokoj nozi".

Zajedničko gledanje treće epizode nove sezone Game of Thrones organizovano je u Gaming centru! Druženje počinje u 21 sat.

Žurka "Back 2 Decks", koja se održava svakog drugog ponedeljka, ponovo je na redu u Utopiji. Sluša se muzika koju vi donesete i koja je nadživela digitalizaciju! Znači – kasete!

Četvrti Somus – somborski muzički festival – traje do 30. aprila. Svi koncerti će biti u Sali Narodnog pozorišta u Somboru i počinju u 20 sati. Do kraja festivala vas očekuju: (ponedeljak) "Tango argentino" kamerno veče sa Moirom Michelini (klavir) i Ivom Scarponi (violončelo); (utorak) "Naši stvaraoci" sa Ivanom Stefanović i njenim muzičarima; (sreda) Koncert operskih arija i solo pesama "Stepenicama ka vrhu" sa Sonjom Sarić (sopran), Miroslavom Stričevićem (bariton) i Milenom Buca (klavir); (četvrtak) "Sam svoj maestro" sa orkestrom Camerata Academica iz Novog Sada, dirigentom Franckom Fontcouberte i solistom Matejom Marinkovićem (violina).

Edukacija dece i mladih kroz rekonstrukciju "Aleje velikana" u Karađorđevom parku u Zrenjinu počinje u 13.30 sati. "Aleja velikana" se sastoji od 15 bista zaslužnih građana Zrenjanina, koje su delimično ili potpuno uništene. Deca su ohrabrena da učestvuju, budu odgovorna, kritična, upoznaju se sa problematikom, da znaju da se i njihov glas čuje i da mogu da izazovu promene na bolje.

Utorak 28. april

   U okviru pokreta "Rođendani književnika", u 17 sati će biti obeležen rođendan Terija Pračeta. Pošto ser Teri nema svoju ulicu u Novom Sadu, okupljanje će biti na terasi Lemijeve knjižare. Ponesite neku Pračetovu knjigu, pa da čitamo omiljene odlomke.

Veče anime filma u 20 sati u Infopolisu sa tri epizode! Blood: The Last Vampire - Saja, lovac na vampire, koja je i sama moćni originalni vampir, poslata je od strane vlade u srednju školu Jokota, da reši problem vampira koji se predstavljaju kao studenti; Death Billiards - starac i mladić završavaju u baru, gde ih dečekuju hostesa i barmen. Nakon popijenog pića, kreće partija bilijara koja će odlučiti o njihovoj daljoj sudbini; Little Witch Academia - priča prati devojčicu Kagari Ako, koja kreće u Veštičiju akademiju u nadi da će postati veštica, uprkos činjenici da ne poseduje magijsko poreklo.

Koncerti Miška Plavog tradicionalno oduševljavaju publiku koja rado iznova sluša njegove muzičke bravure. Zbog toga Miško Plavi nastupa sa već dobro uigranim sastavom koji, pored njega, čine Vasil Hadžimanov za klavijaturama i Srđan Dunkić na bubnjevima, a svirka će biti u Firčijevom studiju i počinje u 22 sata. Ulaz je 500 dinara.

Ispovesti švedskog seksiste: predavanje i razgovor biće održani u 19 sati u Omladinskom centru CK13. Kad je shvatio da nikad nije ni pomislio na činjenicu da se Švedska suočava s problemima seksualnog uznemiravanja na poslu, kao i na razlike u primanjima između muškaraca i žena koji rade isti posao, ili na to da žene nedeljno neplaćeno rade čitavih dvadeset sati više nego muškarci, Larš Ejnar je shvatio da je i on sam seksista. Ovo je lična priča o tome kako se prelazi put od seksizma do feminizma.

Humanitarna predstava "Narodni poslanik" biće igrana u 20 sati u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu. Cilj humanitarne akcije je prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu lekova onima kojima je taj vid donacije najpotrebniji. Ulaznice su 300 dinara, a đaci, studenti i penzioneri imaju popust od 100 dinara na tu cenu.

Sreda 29. april

Red Bull Gravity Challenge je takmičenje gde studenti treba da se sukobe sa drevnim zakonom i uz pomoć svoje kreativnosti nadmudre Njutna! Njihov zadatak je da sa visine od 15 metara bace jaje koje će se bezbedno prizemljiti i preživeti let, a neće postati kajgana! Naravno da su mnogi pomislili – pa to je tako lako... umotaš jaje u novine, sunđere i postoji velika verovatnoća da će preživeti, ali jaje mora da dotakne tlo! Takmičenje počinje u podne na Fakultetu tehničkih nauka.

   Radionica o konfliktima "Slažemo se da se ne slažemo" biće održana u podne na Fakultetu tehničkih nauka. Studentkinje menadžmenta ljudskih resursa Tanja Kvrgić i Nevena Jovanović pokušaće da odgovorimo na pitanja šta je konflikt i kako nastaje, zašto ulazimo u konflikte, koja je cena konflikta, da li postoji nešto dobro u konfliktima i kako da ih rešimo. Prijavite se na broj 064/388-67-53.

Promocija albuma "MC Oldman - sub specie aeternitatis" biće odražana u Quarteru i počinje u 21 sat. Nastupiće Mikri Maus (Prti Bee Gee), Andra, Jovica Dobrica, Cobran & Mlata (Sick Touch) i Stambola. Ulaz je 200 dinara, uz koji se dobija i album. U sećanje na Aleksandra Coleta Marića koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći, Fondacija "Aleksandar Cole Marić – MC OLDMAN" uz podršku SKC-a Novi Sad organizuje promociju albuma. 

Grupa Art Brut Serbia u kafe klubu Izba organizuje likovnu radionicu u 18 sati i izložbu u 20 sati. Izlagaće i crtaće ceo dan i verovatno noć, Danijel Savović, Radovan Popović i Goran Stojčetović. Njih trojica će izložiti radove koji su nastali u raznim društvenim okolnostima. Od danonoćnih crtačkih sedeljki u zemunskom alternativnom "prihvatilištu" za umetnike Matrijaršija, do besvesnih stanja u krugu nepoznatih ljudi. Radovi su prožeti kombinacijom trenutnih psihičkih tokova autora, tekstova turbo folka sa radija, rečenica i pojmova koji se nametnu prilikom komunikacije i slično.

"WonderLab – Međunarodna izložba sa AV performansima" počinje u 20 sati u Muzeju savremene umetnosti sa performansima Marka Batiste, Projekta 0 i Izvanrednog Boba. Projekаt WonderLab predstavlja konstrukciju međusobno povezаnih umetničkih, edukаtivnih, nаučnih, tehničkih i performativnih sadržaja koji ukazuju na povezаnost umetnosti, prirode, nаuke i tehnologije, a trajaće do 22. maja.

Koncert internacionalnog dueta Maltiox Project biće održan u bioskopu Lifka u Subotici i počinje u 20 sati. Internacionalni duet Odin & Harevis (Goran Dimitrijevski - Srbija i Tomas Czyba - Poljska) svira svaku pesmu na minimalnom broju etničkih duvačkih i udaračkih instrumenata iz raznih krajeva sveta.

Četvrtak 30. april

Bend Nebo nad Berlinom nastupiće u klubu Culture Exchange u 21 sat. To je alternative rock bend, a na njih su uticali Interpol, Depeche Mode i slični bendovi. Podržimo ovaj sjajan mladi bend tako što ćemo ispuniti i ulicu ispred kafea :)

Besplatna radionica iz O.L.I. Integrativnog Psihodinamskog Metoda sa temom sposobnosti za ljubav i rad biće održana u 18 sati u Maksima Gorkog 42. Radionica je namenjena svima koji žele da se upoznaju sa osnovnim pojmovima i principima rada sa ljudima u OLI Metodu, kao i edukacijama u okviru OLI metoda za buduće life coacheve, psihološke savetnike i psihoterapeute.

Petak 1. maj

Roštiljanje njama njama!

Lunatics organizuje žurku koja će trajati do nedelje popodne, a biće roštilja i kampovanja! Treba da ponesete sve što je potrebno za 1. maj - meso, vodu i mnogo pozitivne energije. Nema ulaza niti ograničenja, kažu organizatori koji vas očekuju na Ribarcu.

U The End klubu muziku će vrteti Igor Krsmanović, Chrono i Layzie. Igor Krsmanović je već više godina unazad sinonim u Srbiji za vrhunsku produkciju elektronske plesne muzike, odličan spoj house i techno (tečno) zvuka. Zoltan Salai (Chrono) iz Subotice svoje fanove okupio je puštajući progressive house, da bi kasnije prešao na sve više popularnije deep i tech house zvukove.

"Vršački zamak - viteški susreti" je nova turistička i kulturna manifestacija, koju organizuje udruženje "Banatika". Centralni deo manifestacije biće viteški turnir, koji će biti održan na platou kod Kapele Svetog Krsta (Crkvice). Turnir će biti praćen različitim muzičkim i dramskim segmentima, a počinje u podne.

Cmok predstavlja u Alkatrazu u Crvenki Miloša Jovanovića (Public ∏ Pee), Milana Živanova (un:usual) i Vuka & Runyja (Cmok). Ulaz je 200 dinara, ako želite kartu – javite se na fejsbuk stranici Cmoka.

Subota 2. maj

Koncert benda Deca loših muzičara biće održan u Utopiji i počinje u 22 sata! Posle četiri studijska albuma i više od 20 godina postojanja, DLM na čelu sa novim pevačem Nenadom Petrovićem nastupiće u Novom Sadu. Ulaznice su 500 dinara.

U Lavli Džavliju u Zrenjaninu Kultur Kick organizuje Samo Radost žurku! Za tu radost su odgovorni di džejevi Marko Berbakov (SubKontra) i Gaga (SdfkrZ). Jea!

Električni orgazam će svirati u Subotici na Stringown rok festu!

Šesti Prvomajski internacionalni fudbalski turnir biće održan na stadionu Sportskog Centra Mala Amerika u Zrenjaninu. Prošle godine je na turniru učestvovalo 86 ekipa iz šest zemalja (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Mađarska, Bosna i Hercegovina).

Nedelja 3. maj

Fruškogorski Mountianbike maraton počinje u 9.30 časova na Popovici. Za razliku od pešačkog Fruškogorskog Maratona, ima tri staze i to mali, srednji i veliki istočni maraton, zato što su te staze zanimljivije i pristupačnije za MTB bicikle. Na kontrolnim tačkama se može dobiti i okrepa - voda, voće (banane i narandže) i musli barovi.

Informacije o stvaranju i ulozi plutajućih ostrva udruženje građana "Pečat" davaće u Zrenjaninu. Osnovu ostrva čine organski i neorganski elementi, zemljišna materija i autohtono bilje. Biljke služe kao zaštita i stanište za ptice kojima je ostrvo namenjeno, a cvetovi biljaka privlače insekte koji ih oprašuju. Za manje od 12 sati divlje patke su snele prva jaja, pa se uskoro mogu očekivati prinove na gradskom jezeru. Planirana je izgradnja još 2 ovakva veštačka ostrva.

   Nedeljni matinee, sad već po tradiciji, u KC Utopiji! Line up: Techa (teča), Nikola Marjanović i Dušan Nikolić. Ulaz je besplatan, a žurka počinje u 18 sati.

J.Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo