...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 25. do 31. maja

24.05.2015.

Ohoho! Očekuje nas uzbudljiva nedelja sa mnooooogo alternativne muzike! O radio se baš raduje što će čuti neke nove bendove domaće scene prvi put.

.

Ponedeljak 25. maj

Titov rođus!

Soviet Love + Bass-O-Matic u 21 sat nastupaju u Omladinskom centru CK13. Soviet Love dolazi iz Italije i stvara glasnu improvizovanu muziku. Bass-O-Matic je samostalni projekat muzičara po imenu Kornél Bíró iz Debrecina. On uz pomoć bas gitare eksperimentiše sa noise impro zvukom i do sada je izdao jedan digitalni album pod nazivom The First Issue. Ulaz je 200 dinara.

Gudački kvartet "Les Femmes" nastupiće u Izbi sa kompozicijom Bedriha Smetane "Iz mog života". Sviraju Teodora Boljanac (violina), Ivana Kukolj (violina), Jelena Mitrović (violina) i Vesna Garabantin (violončelo). Koncert počinje u 20.30 sati.

Veče crtanog filma sa "Who framed Roger Rabbit" biće održano u klubu Culture Exchange i počinje u 21 sat. Detektiv koji mrzi crtane filmove jedina je nada zecu da dokaže svoju nevinost, jer je lažno optužen za ubistvo. Takođe, u filmu je i zečica Džesika, za koju mnogi kažu da je najzgodnija riba u istoriji crtanih filmova!

Serbian Hellbangers predstavlja žurku sa bendovima Attic, The Father of Serpents i Thundersteel u Quarteru u 21 sat. Attic su relativno mlad heavy metal bend iz Nemačke, The Father of Serpents su novo ima na domaćoj sceni i verovatno jedini aktivan doom metal bend kod nas, a Thundersteel će promovisati novi album "The Exorcism". Ulaz je 800 dinara.

Besplatno predavanje "Šta je važno da znam pre ulaska u romantičnu vezu ili brak?" počinje u 20 sati i biće održano u FOKUSu - Udruženju za podsticaj razvoja društva.

Predavanje "Kako gledati 10 miliona slika? Vizuelizacija mnoštva podataka kao umetnički i istraživački alat" biće održano u Muzeju savremene umetnosti i počinje u 13 sati. Govoriće Lev Manovič, profesor u Fakultetskom centru Gradskog univerziteta Njujorka i dugogodišnji ugledni profesor na Odeljenju za vizuelne umetnosti Kalifornija Univerziteta u San Dijegu. Autor je čuvene knjige "Jezik novih medija" koja se smatra najiscrpnijom istorijom medija posle MekLuana.

Promocija knjige "Obećani svemir" Nemanje Dragaša biće održana u Narodnom muzeju u Pančevu i počinje u 19 sati. Nemanja Dragaš je najmlađi član Udruženja književnika Srbije, potpredsednik Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, dobitnik više značajnih književnih nagrada i priznanja i autor je tri knjige poezije.

U klubu Clash u Subotici će nastupiti The Dead Peasants Revolt i The Brat Att*ck – oba benda iz Kanade. Svirka počinje u 21 sat i ulaz je 200 dinara.

Utorak 26. maj

Opet anime – Infopolis – 20 sati – "Berserk: The Golden Age Arc I - The Egg of the King - Berserk: Ougon Jidaihen I - Haou no Tamago". Guts, neverovatno snažan plaćenik, bez motivacije u životu, niže bitke jednu za drugom. Ovaj njegov način života okončaće se nakon upoznavanja Grifita, lepog i harizmatičnog mladića, koji je vođa plaćenika, družine Jastreba.

Veče filmova se nastavlja! Culture Exchange, 21 sat, American Pie. Treba li dalje da pišem? Narednog dana će u isto vreme biti projekcija crtanog filma "Adventure Time". Dvanaestogodišnji Fin bori se protiv zla u zemlji Ooo.

Improstor sa triom Trojnik - Cene Resnik (tenor saksofonista), Tomaž Grom (kontrabas, elektronika) i Vid Drašler (bubnjevi, udaraljke) – biće održan u Izbi i počinje u 21 sat. Trojnik je sastavljen od umetnika koji uživaju zavidan ugled na slovenačkoj jazz i impro sceni.

Od 20h, u Omladinskom centru CK13 održaće se književno veče, odnosno čitanje Emanuel Pagano, francuske spisateljice i dobitnice Evropske nagrade za književnost 2009. godine. Osim same autorke, učestvuje i njena prevoditeljica na hrvatski, Ursula Burger Oesch. Ovo neće biti klasično književno veče, već susret sa publikom i polučasovno čitanje odlomaka iz romana "Adolescenti trogolditi".

Salsa veče biće održano u Kulturnom centru Pančeva i počinje u 21 sat. Čak iako ne znate ništa o salsi, plešite, probajte, jer ovo je prilika da se oslobodite i upoznate sebe, ali i mnogo novih ljudi. Salsa je idealna za zbližavanje i druženje, a starosna granica ne postoji.

Sreda 27. maj

Prva samostalna izložba fotografija kolektiva ULICE biće održana u Fabrici i počinje u 21 sat. Ulice su osnovane sa idejom da budu kolektiv koji se bavi dokumentarnom fotografijom, njenim neformalnim izrazom i naglašavanjem estetike i emocije. Zalažu se za približavanje fotografije likovnom izrazu i isticanje estetike u dokumentarnom.

   Španski metar počinje u KCNS-u! Na festivalu će biti devet fillmova u pet dana (do nedelje), a projekcije su u 19 i 21 sat. Tema ovogodišnjeg festivala tiče se odnosa između "nas", kulturne i društvene grupe kojoj pripadamo i "sveta oko nas", koji je izvan nje. Cena karte za svaku projekciju je 250 dinara.

U Francuskom institutu biće održano veče društvenih igara, koje počinje u 19 sati. Bilo da odlično pričate francuski ili ga tek počinjete učiti, na večeri društvenih igara moći ćete da se družite sa frankofonim prijateljima iz Novog Sada. Ulaz je besplatan.

Veče eksperimentalne muzike sa bendovima Mršavi pas i Trojnik (Slovenija) biće održano u Art bioskopu Lifka u Subotici. Veče je prateći program festivala Omladina.

Četvrtak 28. maj

Sviraj Malo Akustično! Fest biće održan u Krivoj Marti i ovog puta će svirati bendovi novosadske autorske scene Gernika, Fusion i Dora Maar. Bendovi spremaju nove albume, pa ćete moći da čujete i neke nove pesme na desetom izdanju festivala! Svirka počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Otvaranje samostalne izložbe Koreni + Kuklo 0.0, autora Nikole Đukića, biće održano u 19 časova u centru za afirmaciju kulture, umetnosti i ljudskih različitosti "My place". Autor se vrlo snažno vodi idejom da čovek nije samo ono što predstavlja svojim fizičkim obličjem, navikama, svojim postignućima itd. Čovek, kao celokupno biće, predstavlja delikatno satkan skup davno ispričanih priča i mitova koji su usađeni u njegovo postojanje i koji i time određuju sam put kojim idemo ka boljem i potpunijem sebi.

Toni Kitanovski trio i Alen Hadži-Stefanov nastupiće u Studiju M u okviru M lab-a. U 17 sati počinje master class za koji je ulaz besplatan, a u 21 sat će biti održan i koncert za koji ulaznice možete da kupite u Gigstixu ili na ulazu, a koštaju 500 dinara.

Jedanaesti Internacionalni jazz & blues festival Jazztronic u Vršcu biće održan od 28. do 31. maja, u Narodnom pozorištu "Sterija" i Moto klubu "Gedeon Alpha". Program počinje nastupom učenika jazz odseka muzičke škole "Josif Marinković" u 20.30 sati, a u naredna tri dana nastupiće bendovi iz Srbije, SAD-a i Slovačke, a program svako veče počinje u isto vreme.

U kafeu Grunf u Subotici mjuz će da pušta Izopačeni gospodin. Šta se to krčka u Izopačenovoj MP3 kuhinji? Očekujte svaku, ali baš svaku vrstu muzike! Žur počinje u 20.15 sati ;)

Petak 29. maj

WDWRM otvara veče u Culture Exchangeu sa svojim dark ambiental i synth-heavy trakama, a nakon njega će biti Ensh, koji će predstaviti svoj novi popsynth album "Both of Them Milenko". Ulaz je besplatan!

Sarajevski indie bend Billy Andol prvi put nastupa u Novom Sadu! Promovišu novi album "Linije", koji je za live nastupe. Album je sniman u nekoliko studija u BiH jer su za svaki instrument tražili jedinstven i što kvalitetniji zvuk. Najuzbudljiviji deo snimanja je bio u Pavarotti centru u Mostaru gde su snimali na trake, pa su dobili vintage zvuk koji su želeli i za koji ih hvale. Cena ulaza će tek biti objavljena.

   Novosadska kritična masa opet će harati gradom. Zaista masa dvotočkaša počinje vožnju u Limanskom parku u 17 sati, koja obično traje sat vremena. Nakon vožnje sledi druženje. Biciklistički poszdrav će biti na Trgu slobode - ne propustite!

Peti Scena Fest biće održan u Quarteru, a ovaj put akcenat je na tvrđem zvuku i energičnijim bendovima. Prva svirka počinje u 19 sati i nastupiće redom Deathonation (thrash metal), Thread (technical progressive), CPR (punk), Balance (hardcore), Tona (stoner rock), Kleimor (industrial rock), Bao Vau (rap core) i Frozen Moonlight (modern melodic metal). Karte za 300 dinara možete da kupite u Mungosu, a na ulazu će one koštati 500 dinara.

Punk Att*ck sa bendovima Tea Break, Potres, Frontline i Fyn biće održan u Omladinskom centru CK12 i počinje u 21 sat. Potres je bend koji slavi 24. rođendan i novi EP, pa su prastari hitovi i prezentacija novih dostignuća uključeni u cenu od 300 dinara. Ulogu uljeza te večeri, hodanja na mesečini srpskog jezika i kulture, odigraće Ti Brejk. Frontline kao nosioci štafete izvornog, ultimativnog novosadskog punk zvuka, ovog puta su u ulozi domaćina. Fyn: jedan Amer, jedan Poljak, jedan visoki sa brkovima i jedan mali ali glasan, zagrejaće binu bez kokica i 3D naočara, u 1080p.

Tech house žurka će biti održana u klubu Srpska čitaonica "Laza Kostić" u Somboru. Kvalitetan tech house zvuk uz đuskanje pred pultom, gde će ukrstiti svoje muzičke stilove Somborcima dobro poznati Rumpelstiltskin i Static, prvi put će pokušati da zatalasaju prostor i vreme osvežavajućim zvukom. Žurka počinje u 22 sata i upad je besplatan.

U Gradskoj biblioteci u Subotici će biti americana/filk-rock veče, sa članom benda Wooden Ambulance Goranom Grubišićem i bendom iz SAD-a Maple & Mahogany, dokl će UrLiK – grupa za razvoj kulturnog aktivizma – takođe učestvovati u večeri sa svojim programom.

Festival "Iluzije slobode" počinje u Novom Bečeju! Petak: Loš primjer, Fiskalni Račun, Defenders of the universe, Madred, Više od mm i JKMAMKK; Subota: Bernays Propaganda, Nulla Osta, Dj and the Wootchyak, Voodoo healers, Concrete worms i Lazarath. Na festu će biti i radionica žongliranja, eko dizajna i sito štampe, kao i izložba. Ulaz je besplatan!

Subota 30. maj

Sjajni novi bend Fyn već prži sa svirkama, što znači da su uvežbani, tako da vas očekuje odlična svirka u Culture Exchange-u! Fyn je akustični ansambl koji svoju muziku definiše kao angry-punk, tender-hard-core, desperate-techno.

Invasion From the East, odnosno treća sezona Miner Recordings festivala, biće održana u Quarteru. Nastupiće Katabazija, Aurium, Kymera Osijek, Yox Valjevo, BlekBox, Northern Revival, Thread the Band, Prototype Unleashed i Awaited. Ulaz je 400 dinara i za to dobijate i cd, a prvih 100 posetilaca dobiće i još neke poklone!

Pet di džejeva je na jednoj misiji – žurka sa brutalnim zvukom! SoundBoi Killaz, DubMasterFresh, Shubba Ranks, Friski i Vu-Skeng će puštati dubstep || dnb || grime || dancehall || raggamuffin || footwork || juke || jumpup – start je u 21 sat, ulaz je do 23 sata 100 dinara, a nakon toga 200.

Viscera/// i Tethyal će nastupiti u CK13. Viscera/// je evoluirala i sublimira uticaje psihodelije, space rocka, post hardcorea, drona i ambijentalne muzike i predstavlja, kako sam bend kaže, intimnu i ličnu viziju heavy muzike. Tethyal će predstaviti svoju jedinstvenu mešavinu post metala, hardkora, post roka, klasike i synth zvukova umotane u depresivnu liriku i anđeoske vokale sa ogromnom količinom emocije i energije. Ulaz je 250 dinara.

Dvanaesti Ultra Zvučni Sessioni ponovo u Utopiji – tri pozivna jam sessiona i jedan otvoreni + dj setovi pre i posle. Ulaz se ne naplaćuje, ali postoji benefit box, pa podržite scenu! Svirka počinje u 21 sat.

Prva Wet Dreams žurka biće održana u Borisovom ateljeu i počinje u 23 sata. Line Up: Fakir - Noise Destruction, Danijel Dachony Jovanović, Dark Angel [AlterNacija] i Aleksandar Zec (aka Хотсексиендрти). Ulaz je 200 dinara.

Muzičko društvo "Musica Viva" u 20 sati organizuje "Veče klapa u Somboru". Nastupaju vokalna skupina DiM (Hrvatska), Nensi An'Nadia, autorka klapskih pesama, vokalni ansambl "Musica Viva" (Sombor), muški vokalni sastav "Bajić", Quinta Divina Sombor i vokalni sastav MOH Iuventus Cantat (Sombor). Koncert je u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru, a ulaz je besplatan.

Počinje Festival Omladina! Na stadionu malih sportova u 20 sati počinje takmičarski deo sa osam bendova, nakon kojih će svirati Repetitor i Partibrejkersi. Nagrade za najbolje bendove su nastupi na festivalima, snimanje albuma i mnoge druge nagrade.

U okviru projekta "Radna soba" Udruženje građana "Sekularni krug" iz Subotice poziva sve radoznale, gladne znanja i kvalitetnih razmena mišljenja da učestvuju u snimanju nove epizode emisije ''(R)evolucija svesti" koja će biti snimljena pred publikom u 18 časova u Omladinskom klubu "Skladište". Tema emisije je nasilje u porodici, a voditelj emisije je strukovni ekonomista Tejmur Šihmamedov.

Nedelja 31. maj

   Nightlosers će svirati u Utopiji, a bend je poznat po tome što kombinuju elemente američkog blues-a i transilvanijskog folklora. Postali su poznati rumunskoj javnosti 90-tih godina zahvaljujući pesmama kao što je "Betivan Ratat”, a video za “Dragostea-i ca si o raie" se nedeljama nalazio na prvom mestu top liste Tele 7 ABC. Svirka počinje u 21 sat, budite tamo!

   "ПОНТОН 12-24h" je živa zvučna instalacija u trajanju od 12 sati i biće izvedena u Lokalu (Save Vukovića 4). Ponton je duo koji meša elektro-akustični ambijentalni zvuk i buku, eksperiment i improvizaciju uz učestalo korišćenje terenskih snimaka. 

   Dža ili Bu svira u Lazinom teletu! Ulaz je 300 dinara, ali požurite sa kupovinom karte, jer znate da Tele nije veliko, a bend je strava.

Društveni centar će u dvorištu svoje male barake ugostiti dugogodišnje prijatelje iz Esperanza - Schwäbisch Gmünd, Defenders of the Universe. U 16 sati počinje turnir u stonom fudbalu, u 17 sati koncert benda, a u 18.30 će biti gosti iznenađenja sa scensko-muzičko-poetskim performansom. Ulaz je donacija.

Anime filmovi su se baš primili u Novom Sadu! Opet u CE, ovog puta "Sword of the Stranger". 21h Mačevaoca iz neobične zemlje muči borba između morala, pravde i posvećenosti, dok nerado pristaje da odvede jednog dečaka i njegovog psa u udaljen budistički hram. Projekcija počinje u 21 sat.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo