...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 23. do 29. marta

22.03.2015.

Sreda je u znaku obrazovanja, a ostali dani mame u pozorišta.

Ovog puta će ažurirani tekstovi biti uvučeni!

.

Ponedeljak 23. mart

Simeon Soul Charger i Zippo nastupaju u Omladinskom centru CK13 u 21 sat. Simeon Soul Charger je američki bend iz Akrona (Ohajo) koji stvara pod uticajem progresivnog roka, bluza, psihodeličnih i stoner zvukova 70ih godina. Zippo je bend iz Italije koji postoji deset godina i kombinuje prog rock, psych, stoner, sludge, doom, hard rock i post metal. Ulaz je 200 dinara.

Diskusija na temu trgovine ljudima i sa njom povezanom vrednošću ljudskog života biće održana u 20 sati u Radio kafeu. Trgovina ljudima je treća najprofitabilnija kriminalna aktivnost u svetu koja godišnje donese profit od 32 miljarde dolara. Danas postoji oko 27 miliona savremenih robova. Procenjuje se da je 80 odsto seksualno eksploatisano, a 19 odsto radno. Globalno, prosečna cena jednog roba je 90 dolara, kažu organizatori.

U klubu Culture Exchange od 21 sat organizuje se Cartoon Network veče! Gledaće se Ed, Edd n' Eddy, Courage the cowardly dog, Powerpuff girls i mnogi drugi klasici iz zlatnog doba omiljenog televizijskog kanala detinjstva.

Premijerno u Pozorištu Promena u 20 sati biće igrana predstava "Život na visokoj nozi", koja govori o deljenju, davanju, uzimanju, kompleksima, slojevima i hijerarhiji. Kroz geg komediju potpomognutu cirkuskim veštinama (trapez, svila, manipulacija objektima…) akteri na satiričan način pričaju priču o prvom radnom danu jedne služavke u Dolini bogatstva.

Predstava "Vojager" biće igrana u 19.30 sati u pozorištu Kostolanji Deže u Subotici. Deo iz teksta: "Makyo je drevna reč. Grubo se može definisati kao aktivnost uma koja nema nikakve koristi za vlasnika. Lažno, nerazumno proseravanje koje činimo zato što nemamo hrabrosti da se suočimo sa sopstvenim Božanskim jastvom. Ljubomora je makyo. Pritužba je makyo. Letargičan posao bez strasti je makyo. Letargičan, hladan seks je takođe makyo. Isto tako je i opipavanje novčanika makyo. Svi strahovi su makyo. Makyo. Pavle za sada ne poznaje reč makyo. Međutim strah tim više. Pavle je totalno usran." Karte su za đake i penzionere 150, a za odrasle 300 dinara.

Utorak 24. mart

Odsek za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta organizuje projekcije francuskih filmova 24, 25. i 26. marta. Svi filmovi koji će biti prikazani imaju titlove na engleskom jeziku. Projekcije su besplatne i održaće se u kino-sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 18 časova. U utorak će biti prikazan film "Devet meseci strogog zatvora" (9 mois ferme), u sredu "38 svedoka" (38 témoins) i u četvrtak "Ubica stanuje na broju 21" (L’Assassin habite au 21).

Povodom nastojanja talentovanih učenika Srednje tehničke škole iz Sombora da sakupe novac za put u Moskvu na predstojeći Sajam inovacija, Kancelarija za mlade Grada Sombora u saradnji sa plesnim grupama "Ravangrad Dance", "Ronda", "Inanna" i "JUMP" i somborskim bendom Jazz Bond organizuje u 20 časova u Narodnom pozorištu u Somboru donatorsko muzičko veče. Ulaznice se prodaju na biletarnici Pozorišta, a koštaju 250 dinara.

Sreda 25. mart

Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi Konteh15 biće održan na Fakultetu tehničkih nauka u 25. i 26. KONTEH pored prilika za zapošljavanje nudi i raznovrsnu ponudu stručnih praksi. Studenti i diplomci tokom dva dana trajanja Sajma mogu da urade prvi intervju za posao na licu mesta sa kompanijama koje će tamo biti predstavljene. Zainteresovani mogu da svoju biografiju ostave u elektronskoj formi u bazu kadrova organizatora. Svoj CV možete registrovati ili ažurirati na sajtu organizatora.

"Forum mladih lidera regiona" biće održan od 25. do 28. marta u Master centru. Četvorodnevna konferencija će okupiti oko dve stotine studenata završnih godina, master i doktorskih studija iz regiona. Govoriće se o tri krovne teme: regionalna saradnja i proces evropskih integracija, kultura i javno informisanje i ekonomija budućnosti. Možete se prijaviti ovde.

U Pionirskoj će se u 15 i 17.30 sati održati radionica uzgajanja povrća u gradskim uslovima - bilo da je u pitanju saksija na prozoru ili terasi, bilo da je mala bašta koju imamo u dvorištu. Učiće se o tome kako da saditi i brinuti o zasadu, šta sa čime može da se kombinuje i još štošta! Radionicu vode volonteri iz Baštališta sa višegodišnjim iskustvom u urbanom baštovanstvu. Cena je 300 dinara, a nije vam potrebno nikakvo predznanje ili iskustvo. Prijave u inbox Pionirske.

Četvrtak 26. mart

Serbian Hellbangers predstavlja bendove Negura Bunget, Grimegod, Northern Plague i goste u klubu Quarter. Negura Bunget su jedan od najistrajnijih Black Metal bendova na sceni. Kao specijalni gosti isto veče će nastupiti i Northern Plague - black death metal bend iz Poljske, Grimegod, veterani doom metala iz Rumunije, a kao domaća podrška sviraće Ashen Epitaph iz Sente. Svirka počinje u 20 sati. Karte možete kupiti u Mungosu i koštaju 600 dinara.

Promocija knjige "Srpski gospodar krokodila" biće održana u 19 časova na Spensu u amfiteatru. Knjiga pisana po istinitoj životnoj priči predstavlja Savu Maksića. Nekadašnji lovci na ljudske glave u Papua Novoj Gvineji, u području Sepik reke, dalekih šezdesetih godina prozvali su ga "Masta Pukpuk" što je engleski sleng naziv za "Gospodar Krokodila". Njegovo pravo ime je Sava Maksić i on je kao profesionalni lovac na krokodile ulovio ih oko 10.000 u Australiji i Papua Novoj Gvineji.
 
Izložba "Teritorije i resursi" Mladena Vračarića biće otvorena u Fabrici u 20 sati. Koristeći formu pravougaonih belih stubova reljefno obrađenih tako da predstavljaju različita zemljišta tj. njihovu eksploataciju, umetnik je vizualizovao marksističku tezu da je zemlja bogatstvo koje pripada čovečanstvu, te da ona kao takva ne sme postati privatna svojina.

Norman Beaker Band održaće koncert u pabu Lazino Tele. Norman Biker je predvodnik britanske bluz scene više od četiri decenije, veoma cenjen gitarista, pevač, tekstopisac i producent. Dovoljno je pomenuti da je čuveni BB King za njega rekao: "Norman je kao beli Fredi King!" Karte su 300 dinara.

   Lavli Džavli u Zrenjaninu opet roka! Kultur Kick kaže da je četvrtak nova subota i da će raspoloženje držati Vlastimir Gajin i Dragan Midorović. Žurka počinje u 20 sati i traje do ponoći, jer tako i treba.

Petak 27. Mart

Novosadska kritična masa počinje u 17 sati u Limanskom parku i ima temu "Biciklistička staza nije parking mesto". Biciklisti se bore protiv jedne "ne baš endemske vrste, a oni se zovu Jahači bici staza". Kako nailazi sunce, tako raste broj biciklista i umesto opuštene vožnjice do posla, škole, pijace, muzeja... novosadski biciklisti se nerviraju, jer se na svakih nekoliko metara zapucaju u vozilo čiji se vlasnik zbunio, pa umesto da parkira na parkingu, on posadi svoj auto na biciklističku stazu.spensu

   Festival hrane zemalja Podunavskog regiona biće održan u petak, subotu i nedelju u Zapadnom holu Spensa od 9 do 23 sati. U 19 sati Zbogom Brus Li, nakon toga Apsolutno romantično, u subotu će nastupiti gosti iz Segedina koji će svirati mađarski čardaš i operetu, a u nedelju tamburaški orkestar Zorule. Koncerti su besplatni. U subotu će biti i takmičenje u pravljenju kobasica - materijal donosi organizator, a pribor takmičari.

U klubu Moved muziku će vrteti Adam Touch, koji je jedan od mlađih umetnika na mađarskoj elektronskoj sceni. Sa samo 23 godine, za njegovu produkciju su se zainteresovala dobro poznata imena kao što su Tini, Audiofly, Cesare vs Disorder, Enzo Siragusa, Yaya... Njegov muzički entuzijazam i singularitet su ga doveli do utvrđenih muzickih kuća kao što su Tzinah Records, Body Parts Records, Moral Fiber, Soul On, Kosmophono i Baile Musik.

Predstava "Razgovori u četiri oka" biće igrana u Pozorištu mladih u 20 sati. Istoimeni roman Ingmara Bergmana, sada dramatizovan i pretočen u predstavu, govori o prilagođavanju ličnih želja volji okoline. Da li čovek treba da čini ono što društvo od njega očekuje ili da prati svoju intuiciju i osećanja? To je ključno pitanje kojim se predstava bavi i koja sa sobom povlači i mnoga druga: pitanje vere, odgovornosti prema deci, porodici, pitanje ljubavi, lične sreće, žrtve...

   U Utopiji će biti Electronic night live, sa Principia Audiomatica iz Zagreba (abstract electro music), Alert Command iz Užica (ebm/new beat/electronic), Lakmus Red iz Novog Sada (electronic/downtempo/trip hop) + dj set EBM-Electronic-80's music. Ulaz je 300 dinara.

Snailydelic ponosno predstavlja žurku "Book Of Consciousness" u klubu Dandy. Muziku će vrteti Petar (Burisha Tribe, Zen.it Galaxy), Zinda (Burisha Tribe, Zen.it Galaxy), Prs Lee (Snailydelic Tribe) i Bong Kihot (Snailydelic Tribe).

Izložba "Konflikti, provokacije, relacije, izazovi, strepnje, energije, odlučnosti..." otvara se u 20 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba će se baviti pozicijom vojvođanskog kulturnog prostora u okviru srpske i regionalne umetničke prakse, te pojavama i situacijama relevantnim za prepoznavanje pojedinih tokova unutar umetničke scene i relacijama koje je vojvođanska scena uspostavljala sa internacionalnim kulturnim prostorom, a u kontekstu političkih i drugih društvenih fenomena koji su obeležili period 1995‒2014.

U Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu biće održana premijera predstave "Čudovište". Nakon premijere u klubu "Zeleno zvono" biće održan koncert benda "Mala Fea", akustičnog tria iz Novog Sada koji neguje autorski izraz, meditativan ton pesama i jezičku šarolikost. Iako se za muziku ovog benda često lepi etiketa „melanholije“ , ako dopustite da vas provoza bas linija, shvatićete da ste se ukrcali na dinamičan put.

Subota 28. mart

Sat za našu planetu održava se u oko 90 gradova i opština u Srbiji. Radi se o simboličnom gašenju svetala na sat vremena, da bi se ukazalo na bespotrebno trošenje neobnovljivih resursa. U Novom Sadu, Bečeju, Vršcu, Zrenjaninu i mnogim drugim gradovima ljudi se okupljaju u 20.30 sati, uglavnom na glavnim trgovima i obeležavaju tu ekološku akciju. Vidimo se!

   Rođendanska žurka Gaming centra počinje u 17 sati u, gle čuda, Gaming centru! To je druga rođendanska žurka, ali ne drugi rođendan, nego se slavi dve subote - s obzirom na to da prostorije Gaming Centra nisu dovoljno velike da u jednom danu ugoste sve drugare, rešili su da opet slave. Očekuje vas dobar provod, celodnevno igranje, baloni, torta i sve što ide uz rođendansku zabavu.

Drugi P'Marketiquette art market biće održan u klubu My place i počeće u podne. Cilj marketa je afirmisanje domaćih dizajnera, razmenjivanje kreativnih ideja i stvaranje njihove sinergije. Kao i prošli, i ovaj market obiluje pratećim programom koji uključuje muziku, ples, performans...

Serijal pod imenom "Def Sessions" nastavlja se u KC Utopija, a u sklopu "Strejt Hedovizam" turneje klub će ugostiti Bvanu i Lidera. Ulaznice možete nabaviti u Utopiji i to po ceni od 300 dinara u pretprodaji ili 400 dinara na ulazu. Žurka počinje na vreme - u 22 sata.

Još jedna benefit svirka za festival "Iluzije slobode", koji će biti održan u Novom Bečeju 29. i 30. maja, počeće u 20.30 časova u Pozorišnom klubu u Bečeju. Prvih sat vremena namenjeno je Satu za našu planetu, nakon čega će svirati somborski bend P.R.S.O!, kultni novobečejski punk rock sastav JKMAMKK i beogradski pankeri bez kompromisa - Vox populi. Ulaz je minimum 150 dinara, a sav prikupljen novac namenjen je troškovima organizacije festivala.

   U Subotici u kafeu Grunf u 21 sat počinje otvaranje izložbe Jasminke Tabak Gine, koja jarkim bojama podseća na avangardne slikarske pokrete sa početka 20. veka. Pored toga, MP3 Kujna je spremila Jugoslovenski Novi Talas Setlist.

Nedelja 29. mart

22. Novosadski polumaraton počinje u 11 sati na Trgu slobode. Оd 24. dо 29. marta na Trgu slоbоde biće održana izlоžba i prezentacija spоrtske оpreme, prоizvоda namenjenih spоrtistima i rekreativcima, meda, vina, prоizvоda na bazi meda, tradiciоnalne kuhinje i dоmaće radinоsti оvоg pоdneblja.

Tri sata radionice senzual plesova - baćata dominikana, moderna i semba počeće u 13 sati u MZ "Omladinskog pokreta 11". Biće održane radionice početnog nivoa sembe i baćate dominikane i srednjeg nivoa baćate moderne, sa elementima footworka i ženskog stila. Cena sve tri radionice je 550 dinara.

Prolećna berza sitnih životinja biće održana u Somboru u 16.30 sati. To je jedina berza na kojoj vremenski uslovi ne ometaju održavanje - u slučaju kiše berza se premešta u halu. Društvo odgajivača Sombor održava berzu u dvorištu bivšeg "Agrosaveza", na putu Sombor-Novi Sad iz pravca Stapara.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo