...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 20. do 26. aprila

19.04.2015.

Nedelju koja nas očekuje obeležiće nekoliko festivala - Serbia Fashion Week, Nedelja pozorišta, Nomus, NS Tribute fest, ali i Fruškogorski maraton i treći rođendan Novosadske kritične mase! Zavrtelo nam se u glavi od kuloće svih događaja, a vama?

.

Ponedeljak 20. april

Drugo Cartoon Network veče biće održano u klubu Culture Exchange i počinje u 21 sat. Na fejsbuk eventu možete da tražite da puste vaš omiljeni crtani!

Nedelja pozorišta u Fabrici počinje predstavom "Niko" u 20 sati. U utorak će biti igrana predstava "U Edenu na istoku", a u nedelju "Bajkoholik". Naredne nedelje će biti još tri predstave, a svaka počinje u 20 sati. Karte možete kupiti u Gigstixu.

Otvaranje izložbe slika "Obale i ljudi" Đerđi Ačaji počinje u 19 sati u galeriji SULUV-a. Izložba u kojoj je reč o slikarskom dnevniku nestajanja trajaće do 9. maja.

Utorak 21. april

Serbia fashion week! Internacionalni festival mode i dizajna/Nacionalna nedelja mode, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika, biće ove sezone najveća modna manifestacija u regionu i traje do 27. aprila na nekoliko lokacija u Novom Sadu, dok će centralno dešavanje biti u Kongresnom Centru Novosadskog Sajma.

Improstor, u kom bivši i sadašnji studenti Akademije umetnosti nastupaju zajedno sa etabliranim muzičarima vojvođanske impro scene, spontano, u nikad ranije isprobanim kombinacijama, biće održan u Omladinskom centru CK13 i počinje u 21 sat. Ovog puta će biti tentet sa petoro duvača, violinom, dve klavijature, gitarom i elektronikom. Ulaz je besplatan, ali postoji benefit kutija.

Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS trajaće do 28. aprila i počinju koncertom pijaniste Larsa Vogta iz Nemačke. Program Nomusa možete da pogledate ovde.

Projekcija filma "Autostoperski vodič kroz galaksiju" počinje u 21 sat u klubu Culture Exchange. Ako želite da čujete odgovore o životu, univerzumu i svemu, dođite na film.

   Veče anime filma ponovo je organizovano u Infopolisu u 20 sati. Ovog puta je na repertoaru film "Gintama The Movie: Benizakura Arc - Gintama: Shinyaku Benizakura-hen". Radnja se dešava u paralelnom univerzumu u kom su Japan osvojili vanzemaljci i priča filma prati samuraja Gintokija koji istražuje nestanak legendarnog mača Benizakure. Titlovi će biti na engleskom jeziku.

Mjetal/željezo veče biće održano u Pelikanu, a nastupiće Raw In Sect, bend iz Atine. Oni imaju jedan album "Red Flows" i na evropskoj turneji su dobili pozitivne kritike koje su ih učinile zvezdama evropske underground metal scene.

Veče kostima i njihove grafije biće održano u klubu My Place u 20 sati. Organizatori kažu da ako pitamo Free Team pokret i Vilinski Ples kostimografija je zabava koja kreće sada - totalno slobodna, totalno proizvoljna, totalno besplatna!

Sreda 22. april

Jedan od najaktuelnijih bendova na svetskoj oi/punk sceni Bishops Green dolazi u sklopu svoje nove evropske turneje i u Srbiju. Ne pamti se slučaj kada je jedan bend za tako kratko vreme uspeo da ustalasa strasti, zapali javnost i navuče toliku masu fanova za tako kratak period. Bishops Green će u Fabrici nastupiti sa engleskim ženskim punk bendom Maid Of Ace i lokalnim Bomberom.

Danas je Earth Day – budite deo jedne od najvećih akcija ozelenjavanja planete, tako što ćete zasaditi seme ili rasad nekog drveta. To je stari običaj Indijanaca koji podrazumeva da ako uzmeš nešto od Zemlje, moraš joj nešto i vratiti. Treba da zasadite organsku i višegodišnju biljku koja je podobna za rast u našim uslovima.

Seminar "Homepage - Digitalni trendovi, društvene mreže i njihovo korišćenje u modnoj industriji" počinje u 11 sati u hotelu Veliki. Mihaela Turner, Account Executive u agenciji Homepage, govoriće o društvenim mrežama i digitalnim trendovima, dok će Andrea Babić i Zorana Anđelić, koje su deo Community Management tima, kroz primere dobre prakse predstaviti nastupe poznatih svetskih i domaćih modnih brendova i načine na koje ovi brendovi koriste društvene mreže za svoju promociju. Prijave za taj i druge seminare koje organizuje Serbia Fashion Week možete da nađete ovde.

Prosefest počinje dodelom Međunarodne književne nagrade "Milovan Vidaković" u 18 sati u Kulturnom centru Novog Sada. Prosefest je prvi međunarodni festival proznog stvaralaštva u Srbiji i trajaće do petka.

Webinar "Kako razviti startup" počinje u 20 sati i možete se prijaviti ovde. Da biste mogli da razvijete svoj startup, morate znati koji su pravi koraci koje treba preduzeti, morate se kretati u pravom društvu i morate imati neki plan. Govoriće se o tome šta je to startup, kako da testirate svoju ideju, šta je sve potrebno za uspeh, kako da se uključite u startup zajednicu i koji su to uspešni startupi.

Dodela treće nagrade Tradicija avangarde Lajku Feliksu biće održana u 20 sati u velikoj sali Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu. Osnovni razlog je što Lajko Feliks, svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća prema muzici, na ubedljiv način otelotvoruje upravo onu poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života.

Četvrtak 23. april

KC Utopija! FANK! Na vinilu!

Uvertira će imati promociju prvog albuma "Iz rupe bez dna" u Firčijevom studiju u 20 sati. Trebalo im je oko godinu dana i mnogo truda i strpljenja, ali konačno su završili album. Pokušali su da prenesu deo energije sa svirki i predstave deo onoga što osećaju i misle.

Predavanje "Pogled iznutra: Stres i motivacija" biće održan u studentskom domu zdravlja u 12.30 sati. U okviru tog programa organizuju se i u petak u 19 sati uvodno predavanje za seminar "Pogled iznutra: Ljudski potencijali", koji će biti održan u subotu i nedelju od 10 sati u Lupusu. Ulaz je besplatan.

Otvorena infoteka na temu Sirije počinje u 19 sati u Omladinskom centru CK13. Govoriće se o tome šta će biti sa Sirijskim građanskim ratom, kako je počeo, kakva je trenutna situacija, koje su posledice rata, šta se dešava sa izbeglicama i generacijama dece koja su odrasla u takvom okruženju. Prezentacija će biti na engleskom jeziku.

Veče savremene muzike u Matici srpskoj počinje u 19 sati, a nastupiće Kamerna banda, sa Marinom Trajković Bidžovski (sopran), Anđelom Bratić (flauta), Ljiljanom Ranković (violina) i Sanjom Vukosavljević Milenić (klavir).

Petak 24. april

Novosadska kritična masa slavi treći rođendan! Okupljanje je u Limanskom parku u 17 sati, a očekuju vas torte // vanilice // jabuke // muzika (by Master Swing Floveric) // majice + bedževi + stikeri // voda + limunada // bike polo + anketa + ravnotežiranje + svašta //

NS Tribute Fest počinje u 22 sata u klubu Quarter. Sviraće "Ramones" Tribute band (Distorzija motorne testere), "Rammstein" Tribute band (Fehler der Natur),  "Rage Against The Machine" Tribute band (Anger As A Gift) i "Red Hot Chili Peppers" Tribute band (Sir Psycho Sexy). Karte su u pretprodaji 200 dinara, možete ih kupiti u Graffitima, a na dan koncerta je 300 dinara.

Četvrti Cake beats počinje u 23 sata u Utopiji. Muziku će vrteti Necone i Rasheed, a puštaće hip hop | ghetto | booty | bass | beats | funk | bashment | boogie | dance | grime | afro | soul | bangers | r'n'b | grime | afro | space | vegan | trance | futre | chill | burgers... Ulaz 200 dinara.

Drunkards će svirati u Gerili i kažu da na njihove svirke dolaze najzgodniji momci u okolini!

Digitron Sound System, Hornsman Coyote, Jahmessenjah Sound i Natty Riddim Sound nastupiće u Pogonu u Subotici. Digitronci će doneti svoje ozvučenje koje pojačava vibracije basa tako da vam ne oštećuje sluh, nego ga osetite u telu. Probajte da stanete ispred zvučnika i osetićete eksploziju!

U klubu Clash u Subotici sviraće Youth Violence i Norms iz Mađarske. Oni dolaze sa hardkor scene Mađarske i počinju svirku u 22 sata. Ulaz je 200 dinara.

Subota 25. april

Fruškogorski maraton počinjeeee! Obucite se slojevito, ponesite lampu, vodu, obujte što udobnije patike i bilo bi dobro da ponesete hranu koja vam daje energiju. Uživajte!

U klubu Quarter biće održan pržački treći Miner Recordings festival. Nastupiće Rapidforce, War Head, Space Eater, Katabazija, Kymera, Superhammer, Blek Box, Aurium, Norther Revival, Patrias, Prototype Unleashed, Y.O.X, i drugi. Svi posetioci dobijaju cd umesto ulaznice, a za prvih 100 posetilaca organizovano je još poklona.

Omladinski centar CK13 ugostiće Mnjenje, Tonu i Casillas. Glasni zvuci roka počinju u 21 sat, a organizatori najavljuju celovečernji spektakl!

Petar Dundov i Gio i Del Muki iz Angry Eggsa vrteće muziku u The End klubu. Prema Dundovu tehno je muzika koja prethodi pokretu – to je muzika za ples, dovoljno jasna da prenosi emocije kroz podijum za ples, ali i apstraktna da bi bila osnova za sve. Žurka počinje u 23 sata i do 1 sat je ulaz 400 dinara, a nakon toga će biti 500.

Mutant Urban Dance ansambl je glasni double bass & drum bend iz Novog Sada, a prašiće u Gerili od 22 sata.

Koncert internacionalnog dueta Maltiox Project biće održan u Radio kafeu i počinje u 20 sati. Internacionalni duet Odin & Harevis (Goran Dimitrijevski - Srbija i Tomas Czyba - Poljska) svira svaku pesmu na minimalnom broju etničkih duvačkih i udaračkih instrumenata iz raznih krajeva sveta.

FTN Challenge – takmičenje studenata inženjerskih, ekonomskih i organizacionih nauka – biće održano za vikend na Fakultetu tehničkih nauka. Takmičenje se sastoji iz tri discipline: Studija slučaja, Elevator pitch i Debata (sistem američke parlamentarne vlade).

Dan planete Zemlje sa sadnjom semena ili drveća biće organizovan i na Paliću, a okupljanje je u 10 sati. Sadnice će biti obezbeđene, ali možete i svoje da ponesete. Okupljanje je na salašu koji mžete da pogledate na mapi (tačka A je silazak sa autoputa, a B je salaš gde ćete saditi) http://goo.gl/maps/tW4i

In From The Cold i Magnetic Lizard će svirati u Domu omladine Vršac. In From The Cold je danas jedan od najvećih bendova sprske sludge/doom/stoner scene. Teški i spori rifovi, pod uticajem bluza i metala, pružaju veoma kompleksnu harmoniju osećaja tame, suptilne agresije i čudnih vibracija unutrašnjih organa. Magnetic Lizard je trio čije su pesme spoj melanholije, mraka i nota nastalih zlostavljanjem muzičkih instrumenata. Svirka počinje u 22 sata.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo