...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

01.03.2015.

Ponedeljak on fire! :)

Ostali dani 'nako. Čini se da je ova sedmica malo mirnija od ostalih, tako da pretpostavljamo da će naredna biti sjajna!

.

Ponedeljak 2. mart 

   Izložba radova Marije Savran "Slika kao Nulta forma" otvoriće se u 20 časova u Studentskom kulturnom centru Fabrika. Radovi iz ciklusa Nulta forma predstavljaju kutijaste objekte-slike sačinjene od tkanine, koji iskazuju logičko preplitanje primarnih odnosa kroz horizontalnu i vertikalnu simetriju. Struktura rada oslanja se na princip sinhronosti, kretanja iz centra ka periferiji i vraćanje u centar, koje je kao sistem dostupno nebrojenom variranju i reprodukciji.

   Predstava "Pohvala Ludosti" igraće se u 20 sati u Akademiji umetnosti (Đure Jakšića 7). Komad je nastao po motivima istoimenog dela Erazma Roterdamskog. Organizatori su napisali: „neki kažu da sve improvizujemo, a neki da je sve unapred dogovoreno, a mi kažemo važno je da Jeste to što Jeste, i pozivamo vas da zajedno kreiramo i zaputimo se prema Ludosti!“

   U Omladinskom centru CK13 u 21 sat Caspervek trio će izvesti muziku za film "Mati" (1926) sovjetskog režisera Vsevoloda Pudovkina. Caspervek trio je španski instrumentalni sastav koji radi na povezivanju muzike i vizuelnih umetnosti. U fokusu ovog trija su komponovanje i izvođenje muzike za neme filmove, od eskpresionističkih remek-dela do skandinavskih klasika ili manje poznatih španskih ostvarenja. Ulaz je 250 dinara.

   U Maloj Sali Kulturnog centra u Zrenjaninu u 19 časova dogodiće se tribina o Zrenjaninskoj pivari i industrijskom nasleđu Zrenjanina. Istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Bojan Kojičić i arhitekta sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka dr Anica Tufegdžič govoriće i o modelima revitalizacije starih pivarskih kompleksa - studija slučaja Zrenjaninske industrije piva. Na tribini će biti prikazan film o pivari snimljen 1996. kada je ona bila u punom pogonu i kratak film iz sadašnjeg vremena.

   U Subotici u hotelu Galerija održaće se veče stand up komedije "Tri musketara". Veče okuplja tri Srđana, Jovanovića, Dinčića i Olmana koji će zasmejavati publiku nešto više od sat i po vremena. Voditelj večeri biće novosadski komičar Dušan Varničić. Karte se mogu kupiti u pretprodaji u klubu Dvorištance (Korzo 1 - u dvorištu) po ceni od 300 dinara, dok će cena na ulazu koštati 400 dinara.

Utorak 3. mart 

Aktuelni filmovi svetske kinematografije sa FEST-a stižu i u Kulturni centar Novog Sada. U kino sali KCNS biće prikazano 16 filmova, među kojima su i oni koji konkurišu za neke od novoustanovljenih FEST-ovih nagrada. Program koji traje do narednog utorka možete pročitati ovde.

   Art bioskop CK13 organizuje ciklus filmova "Četiri ruže za 8. mart" posvećen obeležavanju Međunarodnog dana žena. U okviru ciklusa biće prikazano četiri filma u čijem su stvaranju važnu ulogu odigrale žene, kao rediteljke ili glavne protagonistkinje, hrabre i buntovne junakinje koje progovaraju o važnim temama i podstiču postavljanje važnih pitanja vezanih za položaj žene u patrijahalnom društvu. Filmovi će se prikazivati u terminima od 19 i 21 čas u utorak, sredu (samo 21 čas) i četvrtak, a ulaz je na sve projekcije besplatan.

   Autorski projekat Sonje Jauković, monodrama "Strah od ljubavi" biće odigrana u 18 sati u Salonu kod Porte u Vršcu. Predstava Strah od ljubavi, čiji je Jauković autor i izvođač, premijerno je izvedena na ovogodišnjem zemunskom 38. Festivalu monodrame i pantomime, gde je nagrađena Zlatnom kolajnom publike i žirija. 

   Reč je o drami koja govori o životnom putu Darine, žene iz naroda, sa juga Srbije, koja priča svoju porodičnu priču o ljubavi, o strahu zbog koga je propustila ljubav, a kasnije nije dozvolila da je ponovo obuzme... Priča je potpuno autentična, skoro dokumentarna. 

Sreda 4. mart

   Početni kurs orijentacije počinje u 19 sati u Domu izviđača u Dunavskom parku. Orijentacioni atletski klub Novi Sad organizuje teorijsku i praktičnu obuku za sve uzraste sa učešćem na takmičenjima. Polaznici će se pripremati za orijentiring, planinarsku orijentaciju i avanturističke trke. Kontakt telefon: 063/542-062

Četvrtak 5. mart 

   U kafeu Culture Exchange u 21 sat organizuje se speed dating! Pravila su sledeća: devojke sede za stolovima, a na znak trube momci menjaju sto. Za šest minuta, koliko sede za jednim stolom, učesnici imaju vremena da se predstave i nakratko upoznaju. Na kraju svako piše s kim bi voleo ponovo da se vidi i ukoliko ima podudaranja (da su oboje rekli da bi želeli da se vide sa onim drugim), organizator prosleđuje kontakt. Možda upoznate nove i zanimljive ljude, možda ljubav svog života, a možda ćete samo popiti dobru kafu :)

   Milan Petrović Quartet nastupiće u 21 sat u kafeu Šećer & Soul. Oni sviraju instrumentalni fank, bluz i džez koristeći se i elementima popularne muzike, kao što su swing, latino i rege. Njihov album "Favorites" ušao je u izbor deset najboljih u 2013. godini po mišljenju novinara Nocturne magazina.

   U Krivoj Marti u 21 sat počinje drugi otvoreni "jam session", gde je svako ko ume, zna i želi, dobrodošao da zasvira zajedno sa družinom na bini – Gandy (el. Mandolina), Lazar Ćurčić (bass), Nikola Vučetić (bubnjevi). Bubnjari treba da ponesu svoje palice i crash činelu. Svako ko svira ozvučen instrument, treba da ponese i svoj kabl sa sobom. Jedino pravilo je da se ne sviraju već postojeće pesme, nego da se improvizuje.

   U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u 19 časova biće otvorena izložba "Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja". Izložba je pokušaj revizije i revitalizacije imena i opusa slikarke Pauline Sudarski, sa ciljem da se njeno ime i delo smesti u širi krug srpske moderne likovnosti, izlazeći iz lokalnih okvira u kojima je isključivo proučavana. Postavku će činiti 63 rada koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Predškolskoj ustanovi „Pava Sudarski” iz Novog Bečeja kao i onih u privatnom vlasništvu.

Petak 6. mart 

U klubu Izba u 22 sata nastupiće Howling Owl - Evija Vebere (Letonija) i Lav Kovač (Novi Sad). Zajedno sarađuju u nekoliko internacionalnih projekata (Evija Vebere 4tet/trio, Phantasmagoria), a Howling Owl je njihov novi duo projekat. Služe se elektronikom, akustičnim instrumentima i glasom i stvaraju muziku koja hoda na granici popa, jazza, minimalizma i indie muzike.

   Galerija Matice srpske u saradnji sa Francuskim institutom povodom obeležavanja Meseca frankofonije priređuje ciklus tri predavanja "Paralele u kulturi Francuske i Srbije: književnost, slikarstvo i muzika", koji će se realizovati petkom u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske. Prvo predavanje "Srpski čitalac u doba prosvetiteljstva i francuska književnost" držaće prof. dr Mirjana D. Stefanović, sa Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

   Poetry slam otvara u 20 sati u CK13 binu za slobodno i kreativno izražavanje misli! Učesnici će čitati poeziju nastalu na radionici, koju je Mario Tomić, jedno od vodećih imena austrijske poetry-slam-scene, vodio sa studentima germanistike sa prostora bivše Jugoslavije. Veče će voditi Mario Tomić koji će takođe publici predstaviti nekoliko svojih tekstova.

   U klubu Vrbara u Bačkom Petrovcu sviraće slovački pank-rok bend Ine kafe, u okviru turneje "Nevhodny typ" povodom 20 godina postojanja. Ine kafe je odsvirao više od 1.300 koncerata u Slovačkoj, Češkoj, Ukrajini, Poljskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD. Uz njih, sviraće i Manjak inspiracije (Stara Pazova), Zemljotres (Aradac), Cepeni Cunci (Ladovica) i Zbog Brus Li (Novi Sad). Ulaz je 500 dinara.

   U Društvenom centru u 21 sat sviraće Concrete worms i Mutabo. Koncert će poslužiti i kao promocija novog albuma Concrete Wormsa They gave you the bait. Već dobro znamo šta možemo očekivati od Crva: glasnu, prljavu i energičnu kombinaciju punka i rock'n'rolla. Mutabo je poslastica za sve ljubitelje crusta i anarcho-punka. Ulaz – donacija.

   Proslava deset godina postojanja i rada benda "Azil 5" održaće se u Studiju M u 20 časova. Bend će svirati pesme sa svog aktuelnog albuma "Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s njom?" kao i pesme koje su obeležile njihov desetogodišnji rad. Nastup će snimati RTV, a uživo prenositi one and only O radio! Ulaz je besplatan.

   Šurenje! U The End night klubu nastupiće MC Coppa, koji je nominovan za najbolji vokal na svetu na Drum&Bass Arena dodeli nagrada u decembru 2014. Prvi put nastupa u Srbiji i predstaviće nam svoj novi projekat "Coppa World Live" i uradiće promociju svog albuma prvenca u saradnji sa Jae Overtech-om, koji je oficijalni DJ za njegovu turneju po celom svetu. Karte koštaju 400 dinara.

   Đavolski koncert Nena Belana & Fiumensa održaće se u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu. Muzičari će vas podsetiti na vreme rokenrola koje još nije sasvim iza nas.

   Posle nekoliko godina Bvana Herbalajzer opet nastupa u Subotici, u klubu Mladost. Sa njim stiže i Boban Babović Lider, a domaća podrška su mlade nade Neki Od Juče. Ulaz je 300 dinara.

Subota 7. mart 

   Radionica "Trolling vs Govor mržnje online" održaće se u 13.30 časova u Infopolisu. Na radionici će mladi moći da čuju aktuelnosti u tim oblastima, kako da ih razlikuju i kako da se postave u takvim situacijama. Voditelji radionice su Bojana Kovačević, ekspertkinja za fenomen trolinga, studentkinja prava i Branislav Trudić, omladinski radnik, član Youth Peace Ambassador mreže. Prijavite se do 6. marta u 15 časova na mejl skystarcell [at] yahoo.com sa podacima: ime i prezime, godište, kontakt mejl i zanimanje.

   Udruženje Monbu organizuje radionice teorije i praktičnog rada vezanih za japanski, manga stil crtanja. Mesečna cena kursa je 500 dinara i ona uključuje četiri predavanja. Predavači su Teodora Trninić i Vojin Vuić. Uzrast, poznavanje stila ili crtačko iskustvo i umeće nije bitno. Prijave kod Dunje na broj 060 5012 377 ili slanjem poruke u inboks udruženja.

   Osmi rođendan Todo Tanga na Gran milongi održaće se u plesnoj dvorani Doma Vojske (Beogradski kej 9) sa početkom od 20 časova. Milongu će ulepšati Quarteto Único, a u nastavku večeri muziku bira DJ Petar Pavlov. Ulaz je besplatan. 

   U Omladinskom centru CK13 sviraće Dingospo Dali, Regulator, Vizelj i Uvertira. Koncert počinje u 21 sat, ulaz je 200 dinara. Dingospo Dali je beogradski autorski alternativni rok sastav, formiran pre 3 godine, koji je napravio mešavinu galame, ritma i melodičnosti, vođen raznim uticajima bendova uglavnom mračnijeg zvuka.

   Regulator je alternativni rock bend iz Vrnjačke Banje sa akcentom na autorskim numerama. Vizelj je delio binu sa izvođačima poput švedskog alternativnog kantri sastava Streets Of Mars, grčkog pank benda The Spinners, ali i sa domaćim bendovima poput Velikog Prezira i Svi Na Pod. Uvertira pravi muziku koja nije ograničena na žanr ili stil.

   Poznati hrvatski kantautor i bivši frontmen Đavola Neno Belan sa svojim bendom Fiumens nastupiće u Kvoteru u 21.30 časova. Specijalni gosti biće novosadski pop-rok sastav Happy Hippy, koji je nedavno uživo svirao na O radiju. Ulaznice od 1.000 dinara u pretprodaji su u Gigstixu, a na dan koncerta, ukoliko ostane karata u prodaji, biće 1.100 dinara.

   U kafeu Grunf u Subotici gostuje kultni petrovaradinski kafe Dublin! Očekuje vas rock'n'roll žurka puna iznenađenja kao tradicionalni uvod u St. Patrick's Day. Vlace sa svojom ekipom donosi atmosferu iz petrovaradinskog podruma, sa kreativnim ljudima koji uvek smišljaju najzanimljivije akcije, poput evropskog prvenstva u fudbalu na federe. Pored toga, traje i izložba slika Desire Tilinger.

Grupa za razvoj kulturnog aktivizma "UrLiK" iz Subotice u saradnji sa Pozorišnim klubom – Izlog Ideja i Udruženjem Origo organizuje umetničko veče u Bačkoj Topoli u Izlogu ideja u 20 časova, na kojem će učestvovati neafirmisani umetnici iz Bačke Topole i Subotice.

J.Ž.

 

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo