...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Nedeljni vodič od 16. do 22. februara

15.02.2015.

Čeka nas zanimljiva nedelja!

*novi događaji neće biti uvučeni.

.

Ponedeljak 16. februar

   Promocija knjige Marka Šelića - Marčela "Napet šou" biće održana u 19 časova na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Razgovor sa autorom vodiće novinarka O radija Lea Kotlica. Iako već naviknuti da nam Marko Šelić – Marčelo direktno u lice govori istinu, bez obzira na to da li su u pitanju njegovi prozni tekstovi ili poezija, on je ponovo uspeo da nas iznenadi "knjigoalbumom".

   Predstava "Dogs and drugs" biće odigrana u pozorištu Kostolanji Deže u Subotici u 19.30 časova. Prema rečima kritičara Luke Kurjačkog, po završetku predstave preovlađujuće osećanje je euforija i oslobođenje od svih društvenih stega koje uzrokuju ili pospešuju probleme tretirane u predstavi. Projekat Dogs and Drugs sastojao se od dve glavne faze. U prvoj su glumci radili sa troje reditelja na tri, uslovno rečeno, različite teme: sa Jelenom Bogavac (nasilje, pogotovo porodično), Ferencom Peterom (narkomanija) i Zoltanom Puškašem (seksualnost koju građansko društvo smatra devijantnom, naročito homoseksualnost).

   U drugoj fazi, glumci su radili sa rediteljem, upravnikom i “vođom trupe” pozorišta Kostolanji Deže, Andrašom Urbanom, koji je, uz pomoć dramatuga Kornelije Đoli, prvo rastavio materijal na kome su glumci radili, a zatim ga ponovo sastavio u nelinearni kolaž, u dinamični mozaik halucinogenih slika u kome se sve tri teme prepliću i spajaju, piše Kurjački. Ulaz je za đake i penzionere 150 dinara, a za ostale 300 dinara.

Utorak 17. februar

   U Omladinskom centru CK13 u 19 sati održaće se predavanje "Istorija kompakt diska i digitalni audio". Na dvosatnom predavanju, mastering inženjer i muzički producent Milan Nenin publici će približiti činjenice i anegdote iz vremena stvaranja kompakt diska. Takođe, biće osvrta na tehničku stranu ovog formata, a često i susreta s mitovima digitalnog audia.

    Veče anime filma opet organizuje Infopolis centar, a ovog puta će u 18 časova biti projekcija filma "Banpaia Hantā Dī: Buraddorasuto" - Vampire Hunter D: Bloodlust. Film je baziran na trećoj noveli Hidejuki Kikuchijevog serijala "Vampire Hunter D", "Demon Deathchase". Radnja se dešava u postapokaliptičnoj budućnosti, u kojoj vampiri vladaju noću, ali vremenom njihov broj se smanjuje zahvaljujući plaćenicima, među kojima je i D, poluvampir i protagonista ove priče.

Sreda 18. februar

   Francuski institut organizuje veče ukusa Belgije – naučićete nešto više o belgijskom kulinarstvu i moći ćete da se oprobate u kvizu o poznavanju Belgije! Pobedničku ekipu očekuje iznenađenje, a uz sve to, čekaju vas i vafle i sirup iz Liježa. Ulaz je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta neophodno je potvrditi prisustvo na admi.ifsns [@] gmail.com, najkasnije do 17. februara.

Četvrtak, 19. februar

   U Dečjem pozorištu u Subotici u 19.30 časova biće izvedena Interaktivna predstava "Kuća velikog rata". To je predstava u formi rijaliti-šou programa, koja koristi taj format kao metaforu za naše društvo, pokazujući kako su mržnja, netolerancija i diskriminacija, proizvod manipulacije. Predstavu igra sedmoro mladih glumaca, koji će vam pokazati kako je moguće preuzeti odgovornost za sopstveni život i svoju budućnost.

    U Zrenjaninu u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" u 19 časova autor Marko Šelić Marčelo predstaviće knjigoalbum "Napet šou" . Lokalna podrška su Radmila Radojković i Vladimir Rašo.

   U SKC Fabrika u 20 sati biće predstavljena knjiga "Trajno prošlo vreme - Hronologija 1990-2001" Predraga Koraksića Koraxa, sa izložbom koja predstavlja presek autorovih karikatura objavljenih između 1990. i 2001 godine.  Pored autora, o devedesetim i afirmaciji Koraksove karikature govoriće izdavač Dušan Veličković i producent SKCNS-a Jovan Gvero.

   Sedmi festival  "Sviraj MALO Akustično!"  održaće se u Krivoj Marti u 21h. Publici će se predstaviti dva sastava novosadske autorske scene, Gandy & The Sin Experience, kao i kantautorka Anita Iličić koja će nastupiti zajedno sa Aleksandrom Kovačevićem - Kočom iz benda "Bulevar vodenih mozaika". Ulaz je besplatan.

   U klubu Pelikan u 22 časa održaće se Poetarium, na kom će učestvovati Ratko Petrović, Bojan Samson, Stojan Simić Krpica, Mirjana Frau Kolarski, Branislav Živanović, Ana Lomnjanski, Jela Marićević, Jovan Živković, Marko Kebert – Kebsteron, Žikica Milošević, Dijana Knežević, Marko Mazić, Marijana Jakobac, Srđan Đorđević i Darko Burmudžija.

Petak 20. februar

   U Crnom biku u 21 čas održaće se žurka zagrevanja za Scena fest, na kojoj će biti svega od panka i hardkora do metalstepa, indastrial roka, dabstepe, elektro... Na žurci će se prodavati karte za Scena fest po pretprodajnoj ceni od 300 dinara.

   Izložba "Paja Jovanović – Slike Balkana" autora Petra Petrovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu otvoriće renovirani Mali salon zrenjaninskog Muzeja u petak u 19 časova. Tokom izložbe publika će imati priliku da pogleda reprezentativan izbor od 17 slika i crteža ovog značajnog srpskog slikara. Takođe, u Holu zrenjaninskog Muzeja publika će moći da pogleda izbor dečjih radova nastalih u radionicama od 2006. do 2014.

   U Omladinskom centru CK13 nastupiće Bolesna štenad, Tetrapank i SNB (Skupljeni na brzinu). Ulaz je 300 dinara. Najnoviji spot Bolesne štenadi  "Život je lep" našao se na mnogim regionalnim top listama, dobro prihvaćen od strane publike i kritike. Aktuelni singl "Pank nije umro" više nedelja u samom vrhu radijske top liste "Diskomer" gde je jedno vreme proveo i na prvom mestu. Tetrapank je nedavno proslavio deset godina rada na novosadskoj pank sceni, a i SNB radi od 1995. i trenutno prirpema drugi album.

   U KC Utopija sviraće Kanda Kodža i Nebojša i Microsonic. KKN je nedavno izdao novi album "Volja za noć" koji je pokupio sjajne kritike i na koncertu će ga i predstaviti. Karte koštaju 500 dinara u pretprodaji, a u subotu 600 dinara. Koncert počinje na vreme u 22 časa.

   U The End klubu organizuje se žurka Urban Sunset. Line up: Space Motion, Aleksandar Subotin – Spear i Alextar - DJ Alexandar Bree.

   U Radio kafeu u 22 časa počinje velika februarska salsa žurka. Igraće se salsa romantic, kizomba, bachata, merengue, timba i reggaetton.

Subota 21. februar

U Subotici u kafeu Grunf od 21 sat održaća se lokalna žurka u pravom smislu reči - Vladan Milanović će birati lokalnu plejlistu koji se sastoji od numera subotičkih bendova, autora, kao i muzičkih kolaboracija na kojima su učestvovali muzičari iz Subotice. Lista će imati i propratni video momenat, projektovan na grunfovsko platno, i to će biti prva u nizu takvih žurki.

   U klubu Pelikan u 20 časova počinje Lutkart fashion show, na kom će Nataša Jovičić prikazati svoje kreacije. Posetioci će videti divlju, urbanu, ali i elegantnu i otmenu stranu Lutkarta na modnoj reviji. Ulaz je 200 dinara.

   Firchie think tank studio slavi drugi rođendan velikom žurkom na kojoj će nastupiti Crveno i Crno, Bele Lale, Teleport, Zoran Sandorov, Mak Floss, Ana Perišić i drugi...

   U Fabrici će u 21 čas nastupiti Concrete sun i Smallman. Svirka je verovatno poslednja za Concrete sun, jer planiraju da uskoro odu u penziju. Smallman je jedan od većih bendova koji nam dolaze iz Bugarske i promovišu novi album “Envision”. Karte su 300 dinara.

    U CK13 nastupaju Ponor (Zagreb), Muerto Rico (Beograd), Roir (Čurug) i Ground Zero (Nadalj). Ulaz je 300 dinara. Podržite lokalnu hardcorepunk scenu kupovinom izdanja, majice ili fanzina jer na taj način bend obezbeđuje pola svojih prihoda za benzin do sledećeg grada.

Deveti Ultra Zvučni Sessioni sa tri jam sesije i jednim otvorenim dj setom koji podržava ALTERtainment, održaće se u KC Utopija i počinje u 21 čas. Ulaz na #UZS se ne naplaćuje, ali će na ulazu stajati benefit kutija da bi posetioci dobrovoljno doprineli opstanku i razvitku događaja, a minimalna preporučena donacija iznosi 100 dinara.

   U klubu Dandy u 23 časa počinje žurka sa majstorima deep i tech zvuka. Prvo će nam se obratiti Sleeper i Mandarina, dobro poznat spoj iskusnih beogradskih di džejeva čiji su b2b nastupi prava poslastica. Faktor X je našoj publici dobro poznato ime, koji ima izdanja za Audiomatique, Monoid, Traffica… Nakon njih slede Gemini - momci koji nose energiju i groove od prvog do poslednjeg trenutka.

U klubu Panta Rhei u Bačkoj Topoli održaće se B2B Tech battle, a muziku će vrteti Bojan Bozović b2b Dj Norby, Zex b2b RogyV i Constantinus b2b Darre Dot. Upad je 150 dinara.

Nedelja 22. februar

   U kafeu Culture Exchange nastupiće one-man-show atrakcija Ensh, iza koje se "krije" producent Milenko Vujošević, sa belgijskim elektro duom Soldout. Ensh je do sada pevao na engleskom, a nedavno objavljenim singlom “Ćuti" započeo je sasvim novu etapu stvaralaštva. Prepustio se izazovima maternjeg jezika i objavio je prvi u nizu singlova kojim pretenduje da šarmira Balkan. Poklonici maštovitog elektro zvuka biće u prilici da se prepuste specifičnom audio-vizuelnom performansu koji pripremaju Ensh i Soldout.

Ultimate Frisbee klub "WASPS" pravi trening za sve zainteresovane ljubitelje sporta u nedelju u 16 sati u Dudovoj Šumi u Subotici. Dođite i upoznajte se sa ovim zanimljivim sportom! Biće prisutni treneri koji će vas uputiti u pravila i načine igranja.

J.Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo