...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Najmlađi preduzetnici sa sjajnim idejama

29.05.2015.

Projekat "Tajna Bašta" učenika Hemijsko-medicinske škole iz Vršca osvojio je nagradu za najbolju ideju na Prvom sajmu preduzetništva učenika srednjih škola iz Vojvodine, koji je u petak završen u Visokoj školi strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Sremskim Karlovcima. Stručnom žiriju svoja idejna rešenja predstavili su učenici iz sedam vojvođanskih škola.

.

Bilo je ukupno 14 ideja, a Poljoprivredna škola u Futogu prijavila je čak sedam timova sa projektima poput farme nojeva ili činčila, proizvodnje organskih jaja i slično.

"Svake godine osnivamo učeničku kompaniju u kojoj se učenici pripremaju da budu bolji preduzetnici. U školi imamo i predmet Preduzetništvo koji nije klasičan čas, već inicijativu imaju učenici - oni iznose svoje ideje, a mi ih učimo praktičnom radu, da bi mogli sami da pokrenu posao, a ne da čekaju da ga dobiju", kaže nastavnica stručnih predmeta u Poljoprivrednoj školi u Futogu Vesna Barjaktarov.

Jedna od učesnica takmičenja Zorana Zeljković sa drugom iz razreda osmislila je kompaniju "Ornamentum" koje se bavi dekoracijom proslava i poslovnog prostora i kaže da su u pripremi najviše radili na biznis planu.

"Nismo imali mnogo poteškoća, jer smo imali u školi predmet Menadžment. Posebno smo se bazirali na analizu tržišta, marketing plan, plan proizvodnje i finansijsku analizu", objasnila je Zorana.

Drugo mesto su osvojili učenici Poljoprivredne škole iz Futoga sa idejom "Kukuruzne devojke", a treći su bili gimnazijalci iz škole "Sava Šumanović" iz Šida sa idejom "Bari Šarm".

"Najvažnije u preduzetništvu je da se ono što se obeća zaista i realizuje, preduzetnici treba da se trude da njihovi proizvodi budu najkvalitetniji koliko god je to moguće, poštuju rokove i budu odgovorni", kaže preduzetnik i član žirija Stojan Ružić.

Predstavnici Kancelarije za mlade opštine Sremski Karlovci odabrali su najbolje ideje, a u okviru Sajma održan je i okrugli sto na temu "Preduzetništvo i obrazovanje".

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Obuke za mlade o preduzetništvu

U narednih pet meseci Novosadski edukativni centar nastaviće projekat koji ima za cilj da pomogne mladima u edukaciji o zapošljavanju…

.

O preduzetništvu iz ženskog ugla

Konferencija "Preduzetništvo iz ženskog ugla", biće održana 11. decembra u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu sa početkom od 17.00…

.

Kako da kreativno koristimo znanje

Konferencija "Preduzetništvo iz ženskog ugla'' biće organizovana u sredu, 11. decembra u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 17…

.

Kafa s povodom

Kolping društvo Srbije organizuje novu "Kafu s povodom", ovog puta sa Nedom Popović.

.

Besplatna obuka o preduzetništvu

Western Balkans Alumni Association(WBAA) poziva svoje članove i bivše Erazmus studente iz Novog Sada i okoline da učestvuju u besplatnoj…

.

Zakorači u svet novih ideja

Sredinom oktobra, raspisan je konkurs za najbolju studentsku inovativnu ideju u okviru projekta "Space4Women – Zakoračimo u svet novih ideja". 

  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo