...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: Dr Miloš Stojaković

22.02.2015.

   „To je nagrada koja svakako nosi jednu težinu, ako se uzme u obzir ovaj ambijent u Srbiji. Već neko vreme se dodeljuje pa tako ima i pažnju kako medija tako i na Univerzitetu, gde se gleda sa određenim poštovanjem. Stoga je meni to dosta značilo u momentu kad sam je dobio i sigurno mi je dala jedan podstrek i pozitivan aspekt u poslu kojem se bavim“, ispričao je Stojaković.

.

   U potrazi za mladim naučnicima koji su svojim radom, znanjem i zalaganjem za nauku dobili nagradu „Dr Zoran Đinđić“, stigli smo i do vanrednog profesora na Prirodno – matematičkom fakultetu, doktora Miloša Stojakovića. Tada docent, a sada sedam godina kasnije, doktor nauka na Departmanu za matematiku i informatiku koji izvrsno primenjuje diskretnu matematiku za rešavanje problema u informatici, predaje studentima matematike, piše naučne radove, a u slobodne vreme na perkusijima proizvodi zvuke sambe.

    Nagradu Dr Zoran Đinđić posvetio je unapređivanju svoje karijere, a grant od milion dinara u okviru ove nagrade iskoristio je da svoje znanje podeli i proširi na različitim predavanjima i konferencijama u svetu.

    „To je nagrada koja svakako nosi jednu težinu, ako se uzme u obzir ovaj ambijent u Srbiji. Već neko vreme se dodeljuje pa tako ima i pažnju kako medija tako i na Univerzitetu, gde se gleda sa određenim poštovanjem.  Stoga je meni to dosta značilo u momentu kad sam je dobio i sigurno mi je dala jedan podstrek i pozitivan aspekt u poslu kojem se bavim“, ispričao je Stojaković.

   Ovaj mladi profesor svoj doktorat završio je na prestižnom Švajcarskom državnom tehničkom institutu 2005, nakon čega se vratio u Srbiju i nastavio rad na fakultetu. Kaže da je Srbiju za svoj život i rad odabrao prvenstveno zbog porodice i prijatelja, ali smatra i da na PMF-u ima dovoljno uslova da unapređuje svoju profesionalnu karijeru.

    „Moj ostanak je zaista bio kombinacija više faktora, kako privatnih tako i poslovnih. A kada pogledate sveobuhvatno, mnogi ne znaju šta znači živeti u inostranstvu, ali dugoročno gledano ja sam procenio da ovde mogu da vodim dovoljno kvalitetan život. To je jedna stvar koju i u inostranstvu gledaju kao odličnu stvar kada se vi vratite i radite u mestu odakle ste došli", izričit je ovaj profesor.

   Međutim, Stojaković smatra da Novosadskom univerzitetu fali više dodira sa svetskim trendovima, pa i više konferencija i kontakata sa svetskim naučnicima. Nauku u Srbiji ocenjuje kao dobru i na putu da postane bolja, ali studentima ipak poručuje da posvećenije rade na svojoj karijeri.

    Kako situacija ipak nije toliko loša, pa je sve i do samog studenta, nekada je potrebno poslušati sebe i svoj instinkt, poručio je Stojaković.

Nataša Šaru

Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki
razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 

Razgovor sa Milošem Stojakovićem poslušajte ovde. 

Možda te još zanima:

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo