...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

Mart je mesec studenata inženjera

25.02.2020.

"Novosadski dani inženjera’" biće održani od 7. do 29. marta. Kako su najavili organizatori, ovaj projekat čine radionice, diskusioni paneli, inženjersko tamičenje i A-STEP 2030 događaj (Attracting diverSe Talent to the Engineering Professions).

.

EBEC (European BEST Engineering Competition) je deo Novosadskih dana inženjera koji se organizuje već šest godina. Kako kažu organizatori, to je jedan od najbrže rastućih projekata Udruženja studenata tehnike Evrope BEST Novi Sad (Board of European Students of Technology). U okviru ovog inženjerskog takmičenja, četiri tima, sa po četiri učesnika, takmiče se u rešavanju stvarnih problema kompanije (studija slučaja) ili izrade rešenja za dati zadatak, koristeći ograničene količine materijala u ograničenom vremenskom periodu (timski dizajn). Ovaj deo biće organizovan 21. i 22. marta. 

Takmičenje se sastoji od tri runde: lokalne, regionalne i finalne. Pobednici sa novosadskog Univerziteta će, nakon lokalne runde, nastaviti učešće na regionalnoj koja se ove godine održava u Beogradu. Oni najbolji će se takmičiti u finalnoj rundi u Varšavi, nakon koje će njih osmoro poneti titulu pobednika.

novosadskidaniinzenjera2 jpg

Jedan od inicijatora ovog projekata Vukašin Ocokoljić kaže da su došli na ideju za realizaciju EBEC-a zbog toga što studenti nemaju dovoljno prilika za praksu.

"Cilj takmičenja je da usavrši studente, da upoznaju što više ljudi koji će im pomoći u pronalaženju posla i prakse. Ove godine odlučili smo da proširimo takmičenje, pa će se održavati i interaktivne radionice kako bismo pripremili takmičare. Primetili smo da je prošle godine to bilo na malo nižem nivou, takmičari su se videli prvi put na takmičenju, nisu bili dovoljno upoznati sa samom tematikom, itd. Zato smo ove godine rešili da organizujemo interaktivne radionice, kako bismo pripremili takmičare, obezbedili team building i kako bismo to podigli na neki sledeći nivo", rekao je Vukašin za Oradio.

novosadskidaniinzenjera3 jpg

Novosadsko Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST je neprofitna, apolitična studentska organizacija. Predstavlja jednu od 93 lokalnih grupa koje se nalaze na isto toliko univerziteta u 34 države širom Evrope. Cilj BEST-a je povezivanje univerziteta, studenata i kompanija. Kako kaže PR BEST-a Novi Sad Teodora Šišaković, pored inženjerskog takmičenja, nude i akademske seminare, simpozijum o obrazovanju i velike sajmove zapošljavanja.

"Trudimo se da razvijemo studente i da im pružimo komplementarno obrazovanje, da steknu neko iskustvo. Kroz volontiranje i studentske organizacije stičemo iskustvo. Pored ovog projekta, u septembru ćemo imati Međunarodni akademski seminar, tema još nije određena, ali biće otvoren za studente Univerziteta u Novom Sadu", najavila je Teodora.

Prijave za EBEC otvorene su do prvog marta. Uslov je da je takmičar student Univerziteta u Novom Sadu. Takmičenje će se odvijati na engleskom jeziku, kako zadaci tako i prezentovanje rešenja. Možete se prijaviti preko ovog linka.

foto: BEST Novi Sad 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo