...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Majkl Kirbi: Ne plašite se rizika i neuspeha

30.06.2015.

Američka privredna komora u Srbiji AmCham dodelila je danas sertifikate edukativnog mentorskog programa za mlade studente menadžere "AmCahmps", a ambasador SAD Majkl Kirbi im je poručio da u budućem preduzetničkom delovanju budu spremni na rizike i neuspehe s vremena na vreme.

.

On je podvukao i da posebnu pažnju treba da posvete zaposlenima.

Ambasador Kirbi je u obraćanju studentima podvukao da "neko ne treba da budu preduzetnik, ako nije spreman da doživi neuspeh s vremena na vreme" i podsetio da su i najveći preduzetnici imali neuspehe.

"Treba biti spreman na rizik", dodao je on i ukazao na primer prvog reketa sveta Novaka Đokovića i drugih najboljih tenisera, koji rizikuju u najtežim situacijama kako bi preokrenuli igru.

"To je primer kako treba imati samopouzdanja i preuzeti rizik", istakao je ambasador i naglasio da je potrebno, pored proizvoda, imati i zadovoljne zaposlene.

"Nećete biti u stanju da razvijete proizvod bez ljudi. Ako imate sreće, imaćete ljude koji su pod vama koji će imati više uspeha. Treba im pomoći", rekao je Kirbi.

Vlasnik kompanije "Clean Earth Capital" Filip Bej polaznicima programa AmCham je rekao da su se principi biznisa u SAD značajno promenili.

On je rekao da se u toj zemlji pazi "da se bude fer u biznisu, kako bi svi dobili mogućnosti da se bave biznisom".

Bej je ukazao da su se u 20-om veku SAD okrenule protiv monopola i kartela i izrazio nadu da će tim putem biti nastavljeno, kako bi se povećala konkurentnost i to ne samo sa ciljem smanjenja cena, već stvaranja većih mogućnosti.

Takođe je Bej ukazao da je bitna diverzifkacija, preporučivši mladim preduzetnicima da se ne okruže prijateljima i istomišljenicima, već da zaposle ljude koji ne liče na njih i koje ne poznaju.

"Jedna od najvećih grešaka koji ljude prave na početku biznisa jeste da se okruže ljudima koje vole i koji njih vole", objasnio je on.

Bej je preneo i svoja iskustva rekavši da je hteo da bude samostalan, jer je želeo da zaradi novac i nije hteo da radi za nekog drugog.

Biti preduzetnik, prema njegovim rečima, je stalna avantura, a budući preduzetnici nadaju se da će doživeti neuspeh, jer on čini svakog jačim.

"U Evropi je neuspeh veoma loša stvar, ali u SAD na neuspeh gledamo kao na stvar koja se događa i koja čini čoveka snažnijim", poručio je Bej.

Izvršni direktor AmCham Maja Piščević, prilikom uručivanja sertifikata, zamolila je studente da podele ono što su naučili, jer će time doprineti pospešivanju svog znanja i ujedno proširiti duh preduzetništva.

Program "AmChamps" je celogodišnji program koji kroz pružanje praktičnih znanja i veština neophodnih za moderno poslovanje omogućava vrhunskim studentima Beogradskog univerziteta i mladim menadžerima da postanu lideri buduće uspešne privrede Srbije.

Program je AmCham-ov predlog modernizacije obrazovnog procesa u odnosu na postojeće univerzitetske programe, putem primene novih metoda i tehnika prenošenja znanja i praktičnih iskustava.

Svaka generacija "AmChamps" objedinjuje 20 mentorskih parova od ukupno 40 odabranih učesnika - 20 odabranih studenata Univerziteta u Beogradu, koji pohađaju poslednju godinu osnovnih ili su na postdiplomskim studijama, kao i 20 uspešnih mladih menadžera iz kompanija članica AmCham-a.

Program se sastoji od niza predavanja, radionica i poseta kompanijama i pažljivo je isplaniran da bi se pokrile sve ključne teme, znanja i veštine koje će studentima i njihovim mentorima, uspešnim mladim menadžerima, biti od praktične koristi tokom građenja karijere. Mentorski parovi međusobno sarađuju i na rešavanju različitih praktičnih zadataka i izazova.

Polaznici su, preuzimajući sertifikate, istakli da im je programa omogućio da mnogo nauče za svoj budući životni put.

izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Mladi su najbolji organizatori događaja za mlade

U okviru TAKT festivala mladi su ove godine mogli da učestvuju i na radionicama koje su držali stručnjaci iz Mađarske,…

.

U omladinskim centrima se stiče neformalno obrazovanje

Omladinski centri su prostori namenjeni mladima, gde oni stiču zanja, veštine i iskustva, što doprinosi njihovom ličnom, profesionalnom i društvenom…

.

Rad na pomirenju u regionu je ključan

Velimir Milošev je nedavno izabran za jednog od 30 mladih evropskih ambasadora iz zemalja Zapadnog Balkana. U narednih godinu dana,…

.

Mladi gube poverenje u EU, institucije i demokratiju

Nedavno je objavljen novi Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji koji već nekoliko godina priprema Krovna…

.

Pandemija dodatno pogoršala položaj mladih

Međunarodni dan mladih Srbija je ove godine dočekala uz nekoliko starih problema koji muče ovdašnju omladinu. Nedostatak posla, apolitičnost i želja da…

.

Korona i psiha: Ne tražiti krivca u pojedincu

Mladi su u sve većem fokusu kada je u pitanju kovid 19. U javnosti se često pominju kao uzrok sve…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo