...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Majkl Kirbi: Ne plašite se rizika i neuspeha

30.06.2015.

Američka privredna komora u Srbiji AmCham dodelila je danas sertifikate edukativnog mentorskog programa za mlade studente menadžere "AmCahmps", a ambasador SAD Majkl Kirbi im je poručio da u budućem preduzetničkom delovanju budu spremni na rizike i neuspehe s vremena na vreme.

.

On je podvukao i da posebnu pažnju treba da posvete zaposlenima.

Ambasador Kirbi je u obraćanju studentima podvukao da "neko ne treba da budu preduzetnik, ako nije spreman da doživi neuspeh s vremena na vreme" i podsetio da su i najveći preduzetnici imali neuspehe.

"Treba biti spreman na rizik", dodao je on i ukazao na primer prvog reketa sveta Novaka Đokovića i drugih najboljih tenisera, koji rizikuju u najtežim situacijama kako bi preokrenuli igru.

"To je primer kako treba imati samopouzdanja i preuzeti rizik", istakao je ambasador i naglasio da je potrebno, pored proizvoda, imati i zadovoljne zaposlene.

"Nećete biti u stanju da razvijete proizvod bez ljudi. Ako imate sreće, imaćete ljude koji su pod vama koji će imati više uspeha. Treba im pomoći", rekao je Kirbi.

Vlasnik kompanije "Clean Earth Capital" Filip Bej polaznicima programa AmCham je rekao da su se principi biznisa u SAD značajno promenili.

On je rekao da se u toj zemlji pazi "da se bude fer u biznisu, kako bi svi dobili mogućnosti da se bave biznisom".

Bej je ukazao da su se u 20-om veku SAD okrenule protiv monopola i kartela i izrazio nadu da će tim putem biti nastavljeno, kako bi se povećala konkurentnost i to ne samo sa ciljem smanjenja cena, već stvaranja većih mogućnosti.

Takođe je Bej ukazao da je bitna diverzifkacija, preporučivši mladim preduzetnicima da se ne okruže prijateljima i istomišljenicima, već da zaposle ljude koji ne liče na njih i koje ne poznaju.

"Jedna od najvećih grešaka koji ljude prave na početku biznisa jeste da se okruže ljudima koje vole i koji njih vole", objasnio je on.

Bej je preneo i svoja iskustva rekavši da je hteo da bude samostalan, jer je želeo da zaradi novac i nije hteo da radi za nekog drugog.

Biti preduzetnik, prema njegovim rečima, je stalna avantura, a budući preduzetnici nadaju se da će doživeti neuspeh, jer on čini svakog jačim.

"U Evropi je neuspeh veoma loša stvar, ali u SAD na neuspeh gledamo kao na stvar koja se događa i koja čini čoveka snažnijim", poručio je Bej.

Izvršni direktor AmCham Maja Piščević, prilikom uručivanja sertifikata, zamolila je studente da podele ono što su naučili, jer će time doprineti pospešivanju svog znanja i ujedno proširiti duh preduzetništva.

Program "AmChamps" je celogodišnji program koji kroz pružanje praktičnih znanja i veština neophodnih za moderno poslovanje omogućava vrhunskim studentima Beogradskog univerziteta i mladim menadžerima da postanu lideri buduće uspešne privrede Srbije.

Program je AmCham-ov predlog modernizacije obrazovnog procesa u odnosu na postojeće univerzitetske programe, putem primene novih metoda i tehnika prenošenja znanja i praktičnih iskustava.

Svaka generacija "AmChamps" objedinjuje 20 mentorskih parova od ukupno 40 odabranih učesnika - 20 odabranih studenata Univerziteta u Beogradu, koji pohađaju poslednju godinu osnovnih ili su na postdiplomskim studijama, kao i 20 uspešnih mladih menadžera iz kompanija članica AmCham-a.

Program se sastoji od niza predavanja, radionica i poseta kompanijama i pažljivo je isplaniran da bi se pokrile sve ključne teme, znanja i veštine koje će studentima i njihovim mentorima, uspešnim mladim menadžerima, biti od praktične koristi tokom građenja karijere. Mentorski parovi međusobno sarađuju i na rešavanju različitih praktičnih zadataka i izazova.

Polaznici su, preuzimajući sertifikate, istakli da im je programa omogućio da mnogo nauče za svoj budući životni put.

izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo