...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Društvo / Obrazovanje

Kreće jagma za stanovima u Novom Sadu

16.08.2018.

Novi Sad sa počekom akademske godine dobija više desetina hiljada studenata, od kojih će tek neznatan broj imati mesto u studentskim domovima. Ostali će tražiti stanove, što je svake godine nova avantura. Avgust je mesec kada kreće masovna potraga za smeštajem. Pred njima je nekoliko puteva. Mogu to činiti preko ličnih poznanstava, agencija za nekretnine ili brojnih portala i Fejsbuk grupa otvorenih upravo u svrhu traženja smeštaja.

.

Studentkinja Jelena Božić za Oradio kaže da već dve godine iznajmljuje isti stan do kojeg je došla na pomalo neverovatan način.

"Moje pozitivno iskustvo u traženju stana je upravo ovaj, u kojem živim već dve godine. Našla sam ga tako što sam sela u jedan obližni kafić i naglas se drugarici žalila kako u Novom Sadu ne može da se nađe pristojan stan sa gazdom koji te neće lagati. Okrenuo se jedan čovek i rekao da ima stan u toj zgradi. Odveo nas je do stana i iskreno i pošteno rekao koji su sve nedostaci, šta može da ispravi, a šta ne. Tu sam već dugo i nemam na šta da se požalim", kaže Jelena

Ona je pre ovog stana iznajmljivala jedan koji je naoko bio pristojan, ali su gazde propustile, pre useljenja, da joj otkriju kako je to mesto skoro nemoguće za život.

"Izolacija u tom stanu bila je 'nula'. On je izgledao lepo, ali se ubrzo otkrilo da leti tu bukvalno nema vazduha, jer nema ni klime niti promaje. A kada smo ugovarali stan sve je, kao, bilo u redu i ako nešto ne valja, oni će ispraviti jer su tu preko puta. Međutim, ništa nije bilo u redu", priča Jelena.

stan1 jpg

Pozitivnih i negativnih iskustava ima na pretek. Dovoljno je samo posetiti neku od Fejsbuk grupa na kojima se nude i traže stanovi, pa videti da je u vreme društvenih mreža sve teže sakriti nedostatke. Jedna od najposećenijih grupa je "Izdavanje stanova Novi Sad" sa više od 26 hiljada pratilaca. Ovde se oglasi nekoliko desetina stanova dnevno, kao i studenata koji smeštaj traže. Dobre ponude ne ostanu na grupi duže od deset minuta. Loše se ponavljaju iz dana u dan i pratioci odavno znaju kako da ih razlikuju.

Sa druge strane, oni koji stan traže po agencijama treba da se spreme i na dodatnu proviziju koja nipošto nije mala. Primera radi, za stan koji iznajmite za 150 evra provizija može biti oko 50 evra. Kome to ne smeta, može lakše i bez mnogo lutanja da dođe do pravog smeštaja. Agent za nekretnine Stevan Savkov kaže da ponuđenih stanova ima i više nego što zahteva trenutna potražnja, ali da će se to već za nedelju-dve promeniti.

"Grbavica je već godinama veoma atraktivna. Pored nje, najzanimljivije su lokacije Limani, pa centar i Bulevar. Najviše se traže garsonjere od 25 do 40 kvadrata. Dakle, od garsonjere do jednoiposobnih stanova. Cene se kreću od 130 za garsonjere do 200 evra za jednosobnan stan. Ta cena varira od lokacije do lokacije i kako se bliži septembar može i da poraste, usled pritiska", kaže Savkov.

Što se provizije tiče, Savkov kaže da ona garantuje da je agencija na sebe preuzela obavezu da sklopi ugovor između stanodavca i zakupca, kako bi obe strane bile zaštićene.

stan3 jpeg

Zakupci, sa druge strane, mahom ne žele da posluju sa agencijama i traže alternativne načine. Miroslava Zečević stan izdaje duže od decenije, uglavnom studentima i kaže da se "svega nagledala".

"Ne mogu ni da nabrojim koliko puta su otišli, a da ne plate. Zatim, stan je bio 'urnisan' nekoliko puta zbog žurki ili apsolutnog nemara. U međuvremenu sam i ja naučila da prepoznam studente koji mi neće praviti te probleme, a i sve više ih dolazi po preporukama, pa sam mnogo mirnija. Gledam da zadržim zakupce dokle god im traje fakultet, jer tako znam na čemu sam", kaže Miroslava.

Sudeći po situaciji na društvenim mrežama, najbolji stanovi se najbrže zauzmu, pa je ovo idealno vreme za potragu. Za one koji nisu skloni agencijama ili društvenim mrežama, tu je i sajt Oglasi.rs koji nudi na stotine ponuda iz Novog Sada, uz obavezne fotografije i kratke opise. Iskusniji preporučuju da izbegavate stanove čiji su opisi nejasni i stanodavce koji ne žele da pričaju sve dok ne dođete do njih. To može da se ispostavi kao veliko gubljenje vremena. Pre iznajmljivanja valja se podrobno raspitati o svim mogućim neželjenim situacijama u vezi sa stanom, kako bi se predupredile nesuglasice. Za brucoše i one koji prvi put traže stan u Novom Sadu, evo i vodiča za iznamljivanje, o čemu smo ranije pisali.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Kako pronaći odgovarajući stan?

Iako je najavljeni porez na podstanare trebalo da podigne cene kirija stanova, to se još uvek nije desilo, kažu nam…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo