...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Kasarna u Futoškoj prerasta u univerzitetski kampus

31.01.2017.

Novosadski studenti će u narednom periodu dobiti novi kampus u kompleksu zaštićene kasarne "Dr Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici koja je do sada bila potpuno prazna. Kako je najavio rektor UNS Dušan Nikolić novi kampus će rešiti problem manjka prostora na fakultetima.

.

Kompleks zaštićene kasarne "Dr Arčibald Rajs" ili kako će se po novom zvati "kampus Visarioneum", u čast Visariona Pavlovića koji je osnovao prvu visokoškolsku instituciju u Novom Sadu, postaće novi univerzitetski kampus. Rektor UNS Dušan Nikolić najavio je na konferenciji za novinare da će ta inicijativa rešiti problem manjka prostora za izvođenje nastave i naučno-istraživačkog rada.

"Radi se o ideji da formiramo novi univerzitetski kampus. Dakle, nije u pitanju preuzimanje jednog objekta, nego jednog velikog prostora na kom se nalazi kompleks zgrada nekadašnje kasarne 'Dr Arčibald Rajs'", objasnio je rektor i dodao da trenutno postoji "ogromna potreba za proširenjem" zbog toga što neke od institucija nemaju do kraja rešen prostorni problem za izvođenje nastave i naučno-istrazivačkog rada.

dusan nikolic rektor uns

Iako se ne zna kada će rekonstrukcija kasarne biti završena, kao ni na koji način će ova rekonstrukcija biti finansirana, rektor je siguran da je reč o investiciji koja će postaviti temelje za narednih 50 do 100 godina.

"Ovo su razvojne perspektive za narednih nekoliko decenija, jer broj studenata raste, imamo veliki priliv stranih studenata, a očekuje se i ekspanzija u oblasti medicinskih nauka", kazao je Nikolić.

Novi kampus će koristiti Akademija umetnosti, Medicinski fakultet, FTN, kao i mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta i stranih institucija. Takođe je najavljeno da će u jednom od objekta biti formiran Muzej nauke i tehnike. Pitali smo novosadske studente šta za njih predstavlja izgradnja novog kampusa? Ovo su neki od odgovora:

"Nisam čuo uopšte za taj novi studentski kampus."

"Bilo bi mnogo pametnije da se preusmeri novac na nešto što već postoji."

"Čula sam ali mi ništa ne znači, bolje da se pare ulože u fakultete."

"Ako imaju dovoljno novca, što da ne, studenti će imati nešto bolje gde će uživati i moći da napreduju, što se mene lično tiče - široko im polje."

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da postoji sve veći broj stranih studenata u Novom Sadu, te da sa dobrim planom možemo zarađivati od njih i na takav način pokrenuti tehnološki razvoj univerziteta i države.

"U Novom Sadu nam nedostaje prostor, pa taj problem rešavamo sa postojećim kapacitetima. Gospođa Ana Brnabić (ministarka za lokalnu samoupravu) i ja smo napravili akcioni plan koji se tiče razvoja tehnolškog parka, ali i širenja novosadskog univerziteta u ovom kampusu i narednim", ispričao je ministar govoreći o kasarni "Dr Arčibald Rajs" i onome što će se tamo dešavati.

dc ns godine prolaze

Kasarna u Futoškoj ulici nekada se zvala "Kasarna Maršala Tita" ili kako su je Novosađani zvali "maršalka", bila je u fokusu javnosti 2011. godine, nakon što su novosadski umetnici i civilne organizacije skvotirale taj prostor. Tokom akcije tražili su od nadležnih institucija da se kompleks pretvori u društveni centar zbog nedostatka prostora za nezavisne umetnike u Novom Sadu.

Aktivisti su u kasarni boravili tri nedelje tokom kojih su organizovali koncerte, predstave, radionice i performanse, ali su ih nakon toga vojna i civilna policija izbacili iz kasarne.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Veliki Mrmot uzvraća udarac !

Aleksandar  Damnjanović iz Beograda, je zaljubljenik u prirodu, planinar, biciklista i kajakaš. Pre svega avanturista. Njegova “životna” avantura je prelazak…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo