.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Kako sa ruske salate na knjigu?

08.01.2019.

Nakon novogodišnjih praznika stiže nam i postpraznična depresija. Studenti međutim, osim ove postpraznične imaju još jednu, čije je ime ispitni rok. Koliko nam je teško da uđemo u fazon učenja posle četiri kile mesa i tri kile kolača?

.

Ceo prilog poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač:

Upravo ovo pitanje postavili smo onima koji iz te kože ne mogu. Studentima.

Iskreno teško je spremiti ispite posle praznika jer ne mogu baš toliko da se koncentrišem na njih. Zato gledam da što više toga rešim preko kolokvijuma pre Nove godine i Božića pa da budem mirniji pred taj ispitni rok. Uglavnom ne izlazim u januarskom, nego u februarskom koji se na FTN-u nadovezuje na taj pa onda imam i više vremena.

Što se tiče rokova, jako su svi stisnuti i stavljeni u nezgodno vreme, pogotovo u decembru kada se završavaju predavanja. Imaš svega 15 dana, ako i toliko da se odmoriš, da provedeš praznike sa porodicom i prijateljima, a već u januaru imaš i predavanja i ispitni rok. Dva ispitna roka, pošto odmah sledi i februarski. To mi je uvek najteže padalo jer nemam osećaj da uživam i zapravo nemam osećaj za bilo šta.

Nije mi teško jer se odmorim dok sam kod kuće i nastavim kad se vratim. Uživam u praznicima jer odvojim sebi u glavi vreme kad sam kod kuće i kad uživam, a kad se budem vratila onda ću krenuti da spremam ispite. Bilo je prostora za odmor,moj smer je takav da možeš da napraviš i pauzu i da imaš vremena za sve.

Što se tiče mog fakulteta, nije bilo prostora za odmor, radili smo do 28. ili čak 29. decembra. Imali smo nešto malo tu oko Nove godine i 3. januara smo se vratili na fakultet. Mislim da je sramota što nemamo nikakvu pauzu jer određeni fakulteti u okviru univerziteta imaju. Predavanja traju još neko vreme skoro do samog ispitnog roka i onda 21. januara počinje ispitni rok, bukvalno dva ili tri dana nakon završetka predavanja.

Da li je u pitanju samo stanje uma u koje smo sami sebe doveli ili je zaista teže učiti posle pet, deset dana praznika, ili čitava dva meseca pauze od prethodnog ispitnog roka, objasnio nam je psiholog Marko Nikolić.

"Fakultet kao poslednja stanica pred početak poslovnog života treba da bude i priprema za život u svetu povećane odgovornosti. Ubrzo nakon studija oni sa više sreće koji dobiju posao, novogodišnju noć mogu provesti i u noćnom dežurstvu" rekao je Marko.

On je dodao da samim tim januarski ispitni rok ne bi trebalo da predstavlja problem studentima zbog proteklih praznika. Eventualno bi brucoši mogli imati problem zbog prethodnog januara u kom nisu pipnuli knjigu, dok je kod ostalih studenata to bez dileme izgovor.

Iako mnogima iz ove perspektive motivacije za spremanje ispita u januaru manjka, Marko nam je objasnio da obavljanje zadataka na vreme može da nas dovede do određene satisfakcije.

"Vredne studente koji na vreme, uspešno obave svoje zadatke očekuju novi mini praznici u vidu proslave ličnog uspeha. Ovo bi trebalo biti na umu svakom akademcu kada nevoljno pristupi svojim obavezama nakon velikih količina i ruske salate" objasnio je Marko za Oradio.

Na osnovu iskustva novinarki koje vode emisiju Pokretač, nije toliko teško zagrejati stolicu posle praznika. Možda bi to zagrevanje čak i dobro došlo s obzirom na to da su temperature u minusu, no dobro. Poenta priče – bolje da učimo u januaru dok nas drži koncentracija prouzrokovana slatkišima, nego preko leta dok se ovi koji su učili na vreme, brčkaju na bazenima i provode po festivalima.

M. M.

.
Predavanje Đorđa Krivokapića iz SHARE fondacije na temu organizacije poslovnih sistema u kolaborativnoj ekonomiji odnosno "Kako…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?