.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Društvo / Obrazovanje

Kako je stranim studentima u Novom Sadu?

10.05.2017.

Program koji je osnovan pre 30 godina pod imenom Erazmus, a od 2014. poznat kao Erazmus+, omogućuje saradnju univerziteta širom Evrope. Učešće Srbije, kao zemlje partnera, najviše se odnosi na polje visokog obrazovanja u okviru kojeg su posebno popularne razmene studenata i osoblja sa univerziteta.

.

U okviru programa Erazmus +, Srbija je od 2014. godine zemlja partner. To znači da može da sarađuje sa univerzitetima širom Evrope. U sklopu ovog programa, na Univerzitet u Novom Sadu dolazi mnoštvo stranih studenata na razmenu.

Jedan od njih je i student građevinarstva Severin Malazdrevič iz Poljske. On je, kako kaže, zadovoljan programom koji se nudi na ovom smeru i smatra da se ne razlikuje mnogo od onog kod kuće.

"Mislim da je program dobro organizovan. Profesori na fakultetu se trude da mi pomognu zato što znaju da sam Erazmus student i da ne pričam srpski. Veoma su  ljubazni i pomažu mi", rekao nam je Severin.

Osim fakulteta, svideo mu se i Novi Sad, koji je izabrao jer je hteo da bolje upozna Srbiju. Takođe kaže da je Srbija slična Poljskoj po pitanju troškova života, te da mu odgovara to što na mesečnom nivou ne troši mnogo novca.

"Mislim da je Novi Sad sjajan, čini mi se kao grad u kojem bih mogao da živim, zato što je sve veoma opušteno i mirno. Ljudi nisu u žurbi. I centar grada je veoma lep. Uglavnom mi se sviđa zbog ljudi, svi ovde su veoma ljubazni."

erazmus plus

Severin takođe ističe da mu je u snalaženju pomogla i organizacija Erasmus Student Network. Ova organizacija funkcioniše, kako u gradovima širom Evrope, tako i u Novom Sadu, sa ciljem da  pomognu stranim studentima na razmeni.

Potpredsednica ESN Novi Sad, Jovana Joksimović, kaže da trenutno sarađuju sa oko 80 stranih studenata. U radu sa njima im pomaže i takozvana Buddy Network, u okviru koje se spajaju domaći i strani studenti na osnovu zajedničkih interesovanja.

"Postoji ESN, kao organizacija koja se bavi studentima i postoji Buddy Network, koja je pri Univerzitetu, međutim, mi koordinišemo tu Buddy mrežu. Badiji su tu u svakom momentu za studente, da im pomognu, da prijave boravište, da pronađu stan, sve što im treba po gradu", objašnjava naša sagovornica.

Osim Buddy mreže, ESN organizacija sarađuje sa stranim studentima tako što im tokom semestra organizuje razne društvene događaje, sa ciljem da se međusobno upoznaju, kao i humanitarne događaje.

Novi Sad je do sad bio prilično popularna destinacija, posebno za studente iz okolnih zemalja. Koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu, Ljiljana Siriški, smatra da bi moglo još više da se radi na široj promociji Novosadskog univerzieteta, te da su sa tim ciljem ostvarili saradnju sa članovima projekata Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope.

"Sa njima smo već imali inicijalne sastanke, da vidimo kako na najbolji način da prezentujemo svoj grad. Recimo studenti koji su već tu, mogu, kada se vrate kući, da budu ambasadori naše zemlje i da promovišu među svojim studentima pozitivno iskustvo koje su imali ovde i da preporuče program drugima", ističe Ljiljana.

erazmus plus

Takođe postoji plan da naši studenti koji odlaze na razmenu u druge zemlje pomognu u promovisanju svog Univerziteta.

Erazmus+ studentske razmene na godišnjem nivou uključuju mobilnost više od 200 hiljada studenata. Najveći razlog za ovoliku zainteresovanost jeste mogućnost upoznavanja drugih zemalja i kultura.

Gordana Tošić

FOTO: ESN Novi Sad

.
Završna izložba radova studenata četvrte godine Departmana likovnih umetnosti biće svečano otvorena u petak 15. juna u 20 časova…
.
U Kulturnom centru LAB u toku je izložba pod nazivom „Mozaik sećanja: Priče koje smo poneli“ u organizaciji Vojvođanskog građanskog…
.
Radionice pod nazivom "Fotoalbum moje karijere" i "Trening veština komunikacije i samopouzdanja" biće održane 11. i 18. juna na…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?