...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Kako da štedimo energiju tokom cele godine

26.03.2015.

Promenom nekoliko navika pri korišćenju električnih uređaja ne samo da će očuvati kućni budžet, već doprineti očuvanju životne sredine. 

.

U susret akciji Sat za našu planetu, kada gasimo dekorativno gradsko osvetljenje, da li ste se zapitali kako možemo da štedimo električnu energiju i budemo svesniji i štedljiviji tokom cele godine? U nekoliko kategorija, podelićemo sa vama zelene, štedljive i korisne savete. 

Saveti za koje ne morate trošiti novac, dakle svi ih mogu primeniti. 

Ištekaj aparat

Skoro sve električne uređaje možete isključiti iz utičnice, a da im se unutrašnji sistem ne poremeti. Za ostale uređaje koji moraju da ostanu na “stand by” ili budu uključeni da bi se redovno ažurirali - ako imaju oznaku kompanije “energy star” ne troše puno struje dok obavljaju ove aktivnosti.  

Pažljivo u kuhinji

•  Ako imate mašinu za pranje suđa – ona je takođe efikasna na 30°C, a štedljiva u isto vreme.

•   Ako koristite sudoperu za pranje suđa – napunite vodom sa sapunicom posudu u kojoj ćete oprati suđe, umesto da vam voda ide iz slavine.

•   Kada koristite kuvalo za vodu, napunite ga samo do onog nivo koje je minimalan ili za onoliko koliko vam treba, umesto da kuvate veliku količinu vod, pod parolom – nek se nađe.

Malo skuplji saveti, koji zahtevaju malo ulaganja

"Čuvar od promaje"

Ako živite u staroj zgradi, promaja može biti krivac koji vam krade toplinu. Kroz prozore, oko vrata – promaja može nastati na mnogim mestima. Ako kupite izolacione trake za prozore, za vrata i podmetač koji ide ispod vrata možete zadržati toplinu u prostoriji i uštedeti novac.

Grejanje i termostati

•   Grejte vodu u bojleru samo kada vam je potrebna.

•   Grejte sobe u kojima boravite, onda kada boravite u njima.

•   Ne moraju sve sobe biti podjednako tople. 

Ulaganjem u novu izolaciju, nove termostate i ventile za radijatore, kontrolom grejanja možete uštedeti dosta novca. Ako na primer spustite temperaturu u sobi za samo jedan stepen, može vam ostati do 100 evra više u godišnjem kućnom budžetu.

Ladno LED

Poznate štedljive sijalice nisu toliko štedljive kao manje poznate LED sijalice. Ove sijalice se od nedavno mogu montirati na sve vrste grla za sijalice i raznih su jačina. Ako želite ove sijalice, za sada morate odvojiti nešto više para, ali se one višestruko isplate na dugoročnom planu.

Popularni štedlijvi mitovi koji nisu istiniti

•    Grejati stan ceo dan na nižoj temperaturi je štedlijvije nego ukjučiti grejanje odjednom, kad nam je potrebno.

NEISTINA: Za većinu domaćinstava ova tehnika ne samo da je neštedljiva, već vam može otežati postizanje optimalne temperature za boravak. Pojačavajte temperaturu kada vam je potrebno, smanjite je kada niste u prostoriji i kombinujte sa tajmerom.

•    Naglo pojačavanje temperature će brže zagrejati dom.

NEISTINA: Grejanje prostorija će biti istog tempa nezavisno od jačine. Ako želite da brže zagrejete prostoriju, morate imati dobru izolaciju zidova, stolarije, tepiha, zavesa…

•    Uređaji poput TV-a, laptopova, punjača mobilnih telefona – ne troše struju ako su isključeni, a prikopčani su na štekeru

NEISTINA: Neki uređaji troše struju dokle god ih ne ištekate iz utičnice. Ovaj vid trošenja struje poznat kao “vampirsko trošenje” i možete ga izbeći ako jednostavno – isključite uređaj iz struje.

•    Solarni paneli ne proizvode struju tokom oblačnih dana

NEISTINA: Solarni paneli rade najbolje tokom sunčanih dana, ali skupljaju difuzno sunčevo svetlo tokom oblačnih dana. Razlog zašto su tokom leta solarni paneli isplativiji je zbog dužine dana – pošto je zimi dan kraći.

•    Skrin sejveri ne troše struju

NEISTINA: Zato što ekran ostane uključen, skrin sejveri su zapravo samo još jedan program koji vuče struju. “Sleep mode” je metoda kojom štedite struju, jer računar isključi monitor, ali najpouzdaniji metod je da isključite ekran na dugme.

Vukašin Kartalović

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo