.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

IT konferencija: studenti i stručnjaci na jednom mestu

18.06.2019.

U Novom Sadu nedavno je održana prva IT konferencija "VE:Conf From 0 to 1" u kojoj je učestvovalo dve stotine studenata i stručnjaka iz ove oblasti. Organizator je novosadski ogranak Udruženje studenata elektrotehnike Evrope u saradnji sa kompanijom Vega It.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač

Na jednom mestu konferencija je okupila 200 stručnjaka i studenata informacionih tehnologija iz Srbije. Kako kažu organizatori, zajednički rad na razvoju novih ideja i u isto vreme uspostavljanje dugotrajne saradnje i prijateljstva čine ovu konferenciju značajnom i interesantnom. Portparolka konferencije i predstavnica udruženja EESTEC Nađa Gvozdenac kaže da je cilj ovakvih događaja okupljanje što većeg broja studenata i stručnjaka iz IT oblasti na jednom mestu.

"Prvi put organizujemo IT konferenciju 'From 0 to 1' u saradnji sa kompanijom Vega IT sourcing. Ova konferencija ima za cilj da okupi što veći broj studenata informacionih tehnologija i stručnjaka iz ove oblasti radi razmenjivanja znanja i iskustava. Naravno, postoje i drugi projekti koje organizujemo koji isto za cilj imaju okupljanje i edukaciju studenata, međutim konferencija je ipak nešto malo drugačija od ostalih projekata jer ovde imamo više različitih predavanja. Razgovarali smo sa predavačima i gledali smo da za većinu oblasti informacionih tehnologija postoji neko predavanje kako bismo pokrili što veći spektar interesovanja naših učesnika", rekla je Nađa Gvozdenac. 

Pitali smo učesnike zašto su se odlučili da dođu baš na ovu konferenciju:

Prijavio sam se pre svega da naučim nove stvari, a pored toga da vidim kako izgleda razvoj jednog realnog softverskog rešenja u realnom životu u nekoj velikoj softverskoj kompaniji. Najviše mi se svidelo predavanje o tome kako treba promeniti način razmišljanja i prvo osmisliti u glavi ceo model i implementaciju rešenja, pa tek onda preneti u gotov kod, kako da unapredimo svoju percepciju koda i sve ostalo.

Smatram da je ovo dobar način da saznamo nešto novo o IT-u, da od ljudi koji su uključeni u IT zapravo vidimo šta se dešava, pogotovo mi koji nemamo radnog iskustva, da se samim tim spremimo za sutrašnji posao. Postoji predavanje o tome kako da se spremimo za intervju za posao što mislim da će nama biti od velike koristi

 Došla sam na konferenciju da bih saznala nešto novo o IT-u, jer želim da se bavim web-om. Od predavanja najviše mi se svidelo "How I unlearned programming".

konf3 jpg

Predavanje: Kako se pripremiti za intervju?

Kako je jedan od anketiranih naveo, predavanje koje je posebno privuklo pažnju publike bilo je "Kako se spremiti za intervju". Predavač Boban Mikšin kaže da je najbitnija prezentacija intervjuisanog, od tehničkog znanja pa do odevanja.

"Cilj je da opišem ceo proces i da studenti vide šta ih očekuje i na koji način funkcioniše poslovan svet. Od samog starta bitna je njihova prezentacija, tačnost, istinitost, način odevanja, to igra  bitnu ulogu. Onda sam proces tehničkog intervjua, šta bi se od njih očekivalo i sam proces zapošljavanja. Osim tog tehničkog znanja, najbitnija je mogućnost da se uklopite u tim. Da razumete biznis kao biznis i potrebe klijenata, tržišta", rekao je Boban Mikšin.

EESTEC je neprofitno, nepolitičko udruženje studenata koje ima za cilj da poveže studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope kroz organizovanje međunarodnih seminara, razmena i stručnih praksi. Cilj udruženja je  povezivanje i upoznavanje studenata sa razvojem industrije i modernim trendovima u struci. Udruženje je osnovano u Holandiji pre više od 30 godina i trenutno ga čine 54 lokalna komiteta (Local Committee – LC) u 28 država širom Evrope.

 Svetlana Paramentić

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?