.
Trenutno
Gost O radija
 Novinari O radija
Društvo / Obrazovanje

Insekti u studentskim domovima

03.07.2015.

Studentski centar Novog Sada već duži niz godina ima problem sa insektima. Iako se dezinsekcija vrši minimalno četiri puta godišnje, taj problem i dalje nije rešen.

.

Studentski centar Novi Sad obuhvata 13 objekata, a ovim problemom je pogođeno preko tri hiljade studenata, izuzev onih koji žive u novijim domovima kao što je dom Nikola Tesla koji je sagrađen 2009. godine.

"Imamo problem sa bubama. Problem je pokušan da se reši dezinsekcijom, ali dezinsekcija je bezuspešno završena. I dalje imamo problem sa bubama koje ubijamo mehaničkim putem, sveskama, šta nađemo, papučom i tako", objašnjava stanovnik studentskog doma "Slobodan Bajić" Đorđe Micić.

"Bube su jedan od najvećih problema u domu. Nama iskreno i nisu toliko smetale dok su bile u kuhinji i kupatilu. Međutim, u poslednje vreme su počele da ulaze u naše sobe, pogotovo posle dezinsekcije, koja ih uglavnom ne ubije, nego otera u sobe, jer nam sobe ne prskaju", dodaje stanovnica istog studentskog doma, Snežana Berber.

Kako kaže pomoćnik direktora za smeštaj Steva Lazarević, najveći problem imaju domovi "Slobodan Bajić" i "Veljko Vlahović".

"Smatramo da je to možda malo higijena na nekom malo nivou koji dozvoljava mogućnost pojave insekata ili što mi kažemo buba ili žohara, ali u svakom slučaju mi pokušavamo da izađemo, da sprečavamo pojavu tih buba. Zakonska obaveza je da dezinsekciju i deratizaciju radimo dva puta godišnje. Kod nas se najmanje radi četiri puta godišnje", ističe Lazarević.

Na katedri za zoologiju na Prirodno – matematičkom fakultetu kažu da je prisustvo insekata uslovljeno ljudskim prisustvom i istakla da je higijena studenata veoma bitan faktor u borbi sa tim problemom.

"Neophodne su te takozvane integralne mere zaštite, koje u prvom redu podrazumevaju ono što je neophodno, a to je održavanje higijene. Higijene koja se odnosi, kako na okruženje, tako i na samo mesto stanovanja. Neophodno je, dakle, izbegavati ostavljanje prljavog posuđa u lavaboima, tamo gde bubašvaba ima, održavati higijenu kupatila, higijenu radnih površina. Sva hrana koja se ostavlja, bio to čips keks ili voće, predstavljaju idealnu hranu za bubašvabe", objašnjava Zorana Banovački sa PMF-a.

Uprkos tome što se dezinsekcija obavlja četiri puta godišnje, ona nije toliko delotvorna na insekte. Prema rečima naših sagovornika, studenti će morati više pažnje posvetiti higijeni prostorija koje koriste.

RTV/Milorad Jekić

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Sve više studenata u Srbiji ima želju da studira ili svoje veštine unapredi u inostranstvu, ali studenti, uglavnom, nisu dovoljno…
.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?