...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Igor Stojanov: Mladi su me naučili da pričam o emocijama

24.08.2023.

Igor Stojanov je glavni i odgvorni urednik portala Goce.mk, medijske platforme koja je deo Univerziteta "Goce Delčev" iz Štipa, Makedonija. Mediji namenjen mladima, spoj formalnog i neformalnoh obrazovanja i multimedijalnost su samo neke od komponenti ove platforme. Zajedno sa studentima, volonterima, profesorima, ali i kolegama u regionu, Igor kroz medijski i trenerski aktivizam svakodnevno radi na poboljšanju položaja mladih u Makedoniji i Zapadnom Balkanu. 

.

Goce.mk je univerzitetski medij, multimedijalna platforma koja spaja studente sa profesorima, medijima, ali i drugim mladim ljudima u Makedoniji i regionu. Kako takav jedan sistem funkcioniše u praksi?

Mislio sam da je to nešto što je retko ili nemoguće, ali 2017. godine sam dobio stipendiju za specijalizaciju u Americi i tamo sam bio u istom ovakvom centru u kome sada radim, samo na američkom univerzitetu. Kada sam se vratio, pokušao sam da razvijem još više medijskih kanala kod nas. Ovaj naš centar počeo je više da se razvija kada smo se mi kao univerzitet i mediji otvorili ka drugim organizacijama, institucijama, medijima i državi. Kada god se otvorimo za saradnju, za umrežavanje, to funkcioniše odlično. U svim ovim medijima radi samo dvoje profesionalnih novinara, ostalo su volonteri, studenti. Imamo i profesore, asistente, koji povremeno rade. Meni lično nije teško. Ovaj posao je kao da si zauvek zaljubljen, ne možeš da izbaciš iz glave tog nekog, u ovom slučaju novinarstvo. 

Primer ste umrežavanja neformalnog i formalnog obrazovanja koje pruža podršku mladima kroz oba sistema. Koliko zapravo postoji primera saradnje ova dva načina obrazovanja u Makedoniji?

Naš univerzitet sada prepoznaje važnost neformalnog obrazovanje. A to se dalje odražava. Nas EU prepoznaje kao instituciju i podržava nas u tome da radimo sa mladima kroz neformalno obrazovanje, u okviru medija. Zahvaljujući takvim projektima možemo da radimo kurseve za novinarstvo i medije. Univerzitet je to prepoznao, jer ima interes da postane trening centar za ovaj naš region. Neformalno obrazovanje u medijima u Makedoniji postoji, ali formalne institucije se teško adaptiraju. Plaše se, a nije ništa strašno da obrazovne institucije preuzmu i tu ulogu neformalnog obrazovanja. Vi, na primer, imate studente koji studiraju na univerzitetu, a idu na kurseve u neke druge centre i organizacije. Zašto to ne bi bilo u okviru univerziteta? Sve one institucije koje imaju kapaciteta treba da se uključe u neformlno obrazovanje, za opšte dobro. 

 

Zajednička istorija i kultura Zapadnog Balkana nas nekako uvek vraća na saradnju. Gde vidiš moć spajanja mladih u regionu?

Ono što možemo, u oblasti medija, je da radimo zajednički na rešavanju zajedničkih problema. Ako identifikujemo šta je ono što spaja mlade u regionu, onda možemo ponuditi sadržaj, umrežavanje i saradnju. Treba da radimo na zajedničkoj produkciji, umesto samo na razmeni sadržaja. Ubeđen sam da mladi iz Makedonije ne znaju da imaju 90 odsto sličnih problema kao mladi u Srbiji. Kada oni to saznaju, mogu da se spoje i urade nešto zajedno. Osećanja i strahovi su takođe nešto što ih povezuje. Vrlo malo se na tome radi, skoro pa ništa.

Jedan od zajedničkih fenomena je i ta međugeneracijska barijera. Da li mladi treba da stvaraju isključivo za mlade ili je dobro kada stariji i mlađi rade zajedno?

Istina je negde na sredini. Ima stvari koje odrasli mogu da rade za mlade, a ima i stvari koje su mnogo bolje ukoliko ih mladi za mlade urade. Kada radite neku temu koja je naučna, tiče se, na primer, vakcine, pandemije, možda to treba da radi neko ko ima malo više isksutva u novinarstvu, ali kada radite, na primer EXIT, bolje je to da rade mladi ljudi. Mi smo ti koji uvek govorimo da ne traba da bude granica i barijera, a mi prvi delimo na stare i mlade. Ako radiš u nečijem interesu, što bi godine bile problem? 

igorstojanov1 png

Kada pogledaš unazad, na šta si najponosiniji kada pričamo o Goce.mk?

Ponosan sam na sajt koji smo kreirali - Goce.mk. Taj mediji je samoodržavajući. Univerzitet je vlasnik, ali Univerzitet ništa nije dao, ni uložio. To sve, ta infrastruktura, sajtovi, dizajni, honorari za sve mlade ljude, sve smo obezbedili mi kroz projekte i monetizaciju. To je nešto što će ostati kao medij u okviru Univerziteta, za sve buduće generacije. I ponosan sam na to što nisam dozvolio da neko utiče na tekstove, nema cenzure. Mladi kod nas imaju apsolutnu slobodu u kreiranju svojih medijskih produkta. Važno je da mi stariji budemo barijera i postaramo se da mladi ne osete takve pritiske. 

Šta je ono što si ti naučio od mladih, a što ti je bitno?

Naučio sam da je ova generacija mladih veoma pametna. Oni su mene naučili o emocijama, o pričanju o emocijama. Oni pričaju o ranjivosti, veoma su iskreni, ne stide se toga što jesu. Ja to učim od njih. Poslednjih sedam godina sam postao otovoreniji za razgovor o svojim emocijma i strahovima. Što starim, to više učim od mladih. 

Intervju sa Igorom poslušajte u plejeru:


J. Božić

Foto: privatna arhiva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za podršku mladim umetnicima

Mreža kulturnih stanica raspisala je konkurs za podršku mladim novosadskim umetnicima pod nazivom "Dolazimo!".

.

Upitnik o stavovima mladih o EU i pristupanju Srbije EU

Omladinski savez udruženja OPENS, Zapadnobalkanski Institut, SINHRO HUB, Somborski edukativni centar i Bečejsko udruženje mladih objavili su upitnik koji ispituje…

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo