...
TRENUTNO15:00 - 15:40Leto na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Greške se ne praštaju, a preduzetništvo podstiče

17.03.2017.

Privredna komora Srbije osnovala je Savet za omladinsko preduzetništvo koje će pokušati da napravi podsticajno okruženje za mlade koji žele na taj način da posluju. Ideja Saveta za omladinsko preduzetništvo jeste da se oformi širi krug saradnika koji će dolaziti do određenih zaključaka u toj oblasti.

.

"Šta su sve to potencijali i problemi, kako da formulišemo inicijative koje ćemo dalje mi usmeriti ka donosiocima odluka kada je u pitanju ovaj segment. Postoji pozitivna struja različitih mišljenja, stavova i uglova posmatranja ove teme – od onog praktičnog što je uloga privrednika i posmatranja iz realnog sektora, do onog što je s jedne strane akademsko, ali i onog što se tiče institucija koje se bave direktnom podrškom", objašnjava nam direktor sektora za razvoj Privredne komore Srbije Aleksandar Kemiveš.

Savet za omladinsko preduzetništvo funkcionisaće kao posrednik između mladih preduzetnika i donosioca odluka, kako bi taj segment što bolje funkcionisao. Privredna komora Srbije organizuje "Karavan omladinskog preduzetništva" kako bi se mladi širom Srbije što bolje informisali i edukovali o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa. U poslednjih nekoliko godina interesovanje mladih za preduzetništvo dosta se povećalo, pa studenti već na prvoj godini studija imaju poslovne ideje, kaže nam profesorka Preduzetništva na Fakultetu tehničkih nauka Jelena Borocki.

"Karakteristike te populacije, uzrasta od 15 do 30 godina, jeste da nema iskustva, da nema dovoljno finansijskih sredstava da pokrene samostalno sopstveni posao, da nema čak ni mogućnost, da nema imovinu kojom bi garantovala i ušla u neke kredite sa bankama ili mikrokreditnim institucijama, a pri tome su prilično nezaposleni", kaže Borocki i dodaje da naše društvo ima nekoliko slabosti u toj oblasti. Jedna od tih je da su inspekcije tu da bi nas kaznile, dok u Evropi inspekcije ukazuju na greške, daju vremena da ih ispravite i onda prate rad organizacije.

"Kod nas se greške ne tolerišu. Znači ili ćete uspeti, a ako propadnete vi ste završili posao. Niko više nije spreman da vas podržava i sami ljudi se obeshrabre, pogotovo mladi, jer su jednostavno navikli na takav sistem u kom se greške ne praštaju, što je pogrešno. Preduzetništvo je posao koji se uči na greškama. Drugo, neiskustvo mladih neki put upravo može da bude prednost, jer niste zatvoreni u kutiji, imate još uvek mogućnost da izađete iz tog boksa i da razmišljate drugačije. Niste ukalupljeni u nekom sistemu", kaže Borocki za O radio.

knjige biznis jpg

Međutim, direktor Poslovnog inkubatora u Novom Sadu Đorđe Ćelić savetuje mlade da pokušaju prvo da rade u nekoj već postojećoj firmi i tu nauče šta je poslovno okruženje, tržište, tehnologija i kako da rešavaju probleme sa kojima se firma suočava, pa tek onda da osnuju svoju firmu.

"Osnivanjem sopstvene firme na samom početku bez dovoljno iskustva, mladi se izlažu brojnim potencijalnim problemima, velike su kazne ukoliko zaborave jedan papir i onog trenutka kad osnuju firmu odmah počinju troškovi. Tako da, učenje je mnogo bolje da sprovedu na terenu u nekoj postojećoj firmi, a da onda kada budu spremni i sigurni da je vreme da naprave taj korak, to i urade", kaže Ćelić.

Ako želite da se upustite u preduzetničke vode, predlažemo da odete do Privredne komore u vašem gradu ili Razvojne agencije Bačka, Banat ili Srem i da se raspitate o svim aspektima poslovanja koji vas zanimaju.

"Možda sam pristrasan, ali mislim da je sjajno početno mesto sajt Startit.rs i na njemu imamo stranicu na kojoj smo sakupili sve tekstove koji su potrebni ljudima da steknu predstavu o prvi koracima u preduzetništvu, naročito u tehnološkom preduzetništvu. Pored toga, preporučio bih sajt Mojafirma.rs koji ima dosta kvalitetan sadržaj. Skoro svi događaji u Startit centru su relevantni za mlade preduzetnike, naročito ako su u oblasti IT", kaže Vukašin Stojkov iz Startit centra.

Podsećamo, sva predavanja na fakultetima su javna, tako da slobodno možete da slušate profesore koji imaju iskustva u preduzetništvu, kao što je Jelena Borocki ili Vojin Šenk. Takođe, postoje i interdisciplinarne master studije Preduzetništva na nivou Univerziteta.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Obuke za mlade o preduzetništvu

U narednih pet meseci Novosadski edukativni centar nastaviće projekat koji ima za cilj da pomogne mladima u edukaciji o zapošljavanju…

.

O preduzetništvu iz ženskog ugla

Konferencija "Preduzetništvo iz ženskog ugla", biće održana 11. decembra u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu sa početkom od 17.00…

.

Kako da kreativno koristimo znanje

Konferencija "Preduzetništvo iz ženskog ugla'' biće organizovana u sredu, 11. decembra u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 17…

.

Kafa s povodom

Kolping društvo Srbije organizuje novu "Kafu s povodom", ovog puta sa Nedom Popović.

.

Besplatna obuka o preduzetništvu

Western Balkans Alumni Association(WBAA) poziva svoje članove i bivše Erazmus studente iz Novog Sada i okoline da učestvuju u besplatnoj…

.

Zakorači u svet novih ideja

Sredinom oktobra, raspisan je konkurs za najbolju studentsku inovativnu ideju u okviru projekta "Space4Women – Zakoračimo u svet novih ideja". 

  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Bluegrass
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 16:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo