...
TRENUTNO11:00 - 11:40Leto na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Gde na Erazmus?

18.09.2019.

Sve više studenata u Srbiji ima želju da studira ili svoje veštine unapredi u inostranstvu, ali studenti, uglavnom, nisu dovoljno informisani o mogućnostima i programima razmene studenata. Mi smo razgovarali sa onima koji su iskoristili priliku koju nudi Erasmus obrazovni program, uspostovljen od strane Evropske zajednice u oblasti akademskog školstva, koji je namenjen studentima, profesorima i visokoškolskim institucijama.

.

Bliži nam se oktobar kada prijave za Erasmus program počinju, a jedna od studentikinja rumunskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Tamara Crvenkov, prošli semestar studija proverala je na razmeni u Rumuniji. Istakla je da studenti koji uče jezike uvek biraju zemlju u kojoj se taj jezik govori, najviše zbog oslobađanja konverzaciji.

Ona nam je otkrila kako je studentima najteže da se priviknu na nove uslove u drugoj zemlji, koji se uglavnom dosta razlikuju od onoga na šta smo navikli na našim matičnim fakultetima. Kao najveću prednost istakla je upoznavanje i razmenu iskustava sa kolegama, ali i sticanje značajnog obrazovnog iskustva.

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Marija Jovović, učesnik programa razmene studenata u Madridu, smatra da je Erazmus program kao ideja savršeno zamišljen, a kao najveću poteškoću ističe nedovoljno otvoren odnos između profesora i studenata koji su na razmeni.

erazmus plus 3 jpg

Zaključila je da je veoma komplikovano biti student na razmeni, pogotovo našim studentima koji idu u Evropu. Smatra da  profesori nisu posvećeni studentima na razmeni, u meri u kojoj je ona to očekivala. Kako napominje, ovo je samo njeno lično iskustvo, što ne mora da znači da je tako i na drugim fakultetima.

Student Tehničkih nauka u Novom Sadu, Mihajlo Adžić, master studije odlučio je da završi u Madridu. On ističe da je najveća prednost Erasmusa što ne morate plaćati dodatne školarine na fakultetu koji ćete posetiti, a imate priliku da dobijete stipendiju za studiranje ili praksu. Kako kaže, stipendije varijaju u zavisnosti od zemlje u koju idete i od godine do godine.

Kako kaže, stipendije su pozamašne i pokrivaju apsolutno sve želje jednog studenta. Ukoliko im se ukaže prilika, imaju dovoljno novca i da putuju i da uštede.

Sudenti sa kojima smo razgovarali uglavnom se slažu da su razmene odlična prilika da prvenstveno bolje upoznaš sebe, a zatim i druge narode i kulture.

erazmus2 jpg

Studirao sam ovde, ali master definitivno želim napolju. Možda, u Austriji u Gracu jer mi se čini da tamo sve funkcioniše kako treba.

Ne bih išla na razmenu jer se plašim da ne izgubim budžet pošto mi se ne poklapaju svi predmeti.

Da mi je ova pamet bila, konkurisala bih za razmenu još na osnovnim studijama, ali strah od nepoznatog me je kočio.

Za Erasmus se prijave vrše preko kancelarije za razmenu studenata na matičnom fakultetu. Prijave su obično  online i traju od oktobra do februara. Prema rečima koji su iskusili Erasmus program ovo je stvar koju studenti nikako ne bi trebalo da propuste!

Vanja Pajović

Možda te još zanima:

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo