...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Filozofski i PMF spremni za brucoše

17.04.2015.

Ostalo je manje od dva meseca do većine prijemnih ispita na Novosadskom univerzitetu. Fakulteti ubrzavaju pripreme za buduće brucoše, a uzimajući u obzir da se veliki broj srednjoškolaca odlučuje na studiranje, Filozofski i Prirodno matematički fakulteti za vikend spremaju prezentacije svojih smerova i samih fakulteta.

.

Predavanje "Informatika kao najsigurniji izbor za budućnost" biće održano za sve zainteresovane srednjoškolce koji informatiku posmatraju ne samo kao alat, već kao nauku. Cilj predavanja je, kako kaže profesor na Prirodno - matematičkom fakultetu Miloš Racković, da se srednjoškolcima jasno predstavi širina i potencijal informatike u Novom Sadu.

"Osnovna ideja je da popularišemo informatiku iako je jasno da je sve više omiljena među srednjoškolcima. Zbog toga smo i pozvali predstavnike IT firmi koji su dokaz da je ta oblast sve isplativija u Novom Sadu", rekao je Racković.

Na predavanju će biti reči i o tome šta se sve može sa studijskim programom informatika, uprkos postojanju sličnog smera na FTN-u. Pored predstavljanja smerova, o prednostima programiranja maturantima će pričati i predstavnici brojnih firmi iz oblasti IT-a, kao što su Levi 9, Med Head Games i drugi.

"Drugi cilj našeg predavanje jeste da pokažemo da PMF može da razvija dobre informatičare kao i Fakultet tehničkih nauka. Probaćemo da istaknemo šta je slično, a koje su suštinske razlike koje omogućavaju širinu primene informatičkog znanja koje PMF može da ponudi", objasnio je Racković.

Predavanja su zakazana za subotu u 10 časova u zgradi Departmana za informatiku i matematiku. Kada je reč o Filozofskom fakultetu, takođe u subotu, prezentacija fakulteta ali i samih odseka je organizovana u okviru "Otvorenih vrata".

Srednjoškolci će moći da saznaju sve o smerovima koje žele da upišu, ali i kako sam fakultet funkcioniše. Studentkinja prodekanka Isidora Filipov kaže da su se studenti posebno organizovali da se nađu budućim kolegama.

"U seminarskim bibliotekama i u nekim učionicama će od 11 do 13 časova dežurati asistenti koji će biti na raspolaganju svim budućim studentima. Budući da je Filozofski fakultet pomalo haotičan za snalaženje onih koji po prvi put u njega kroče, studenti parlamentarci će im pomoći da lakše nađu prostorije", izjavila je Filipov.

Pored toga što će srednjoškolce upoznati sa odsecima i smerovima, Filozofski će predstaviti i neke novine u programu. Tu je pre svega kineski jezik kao izborni za mnoge smerove, potom dva master programa – srpski kao strani jezik,konferencijsko i audiovizuelno prevođenje te program za doktorske studije – multidisciplinarne studije društveno humanističkih nauka.

Novina sa Filozofskog je i Centar za podršku studentima gde će studenti pedagogije i psihologije pomagati kolegama koji imaju teškoće pri učenju. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo