...
TRENUTNO21:00 - 22:00RetroTips

Društvo / Obrazovanje

Festival nauke oživeo Kampus

10.05.2015.

Festival nauke sedmi put je odžan u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Kampus je vikendom je uglavnom tih i miran, ali ne i dok traje ovaj festival, koji je kod publike definitivno probudio veliko interesovanje.

.

Nauka je oživela kampus i tokom dva dana manifestacije u njemu je kvalitetno vreme provodilo mnogo dece, srednjoškolaca i radoznalih studenata, koji su imali prilike da pohađaju predavanja i tribine, kao i da uživo posmatraju eksperimente iz oblasti prirodnih i društvenih nauka.

Tematske celine bile su podeljene u šest oblasti, pa su tako posetioci mogli da posete šatore sa prirodnjacima, inženjerima, tehnolozima, društvenjacima, medicinarima i omladincima.

Ekipa O radija je obišla te šatore i razgovarala sa nekoliko naučnika, a jedan od najzanimljivih štandova nosio je naziv „Gradovi budućnosti i surova stvarnost“. Tu je pokazano kako će izgledati naselja u budućnosti, ukoliko želimo da održimo planetu u životu, a Jelena Garunović sa odseka Inženjerstvo zaštite životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka, rekla je da će se krovovi i druge površine koje uzimamo zdravo za gotovo uskoro morati početi koristiti drugačije.

"Još jedna inovacija koja je nedavno stupila na snagu su solarni putevi. Sastoje se od nekoliko slojeva solarnih foto-naponskih ćelija, a tu su i led diode, tako da kada sija sunce solarne ćelije prikupljaju njegovu energiju, a posle je koriste i samodrživi su. Još jedna beneficija ovih solarnih puteva jeste ta što zimi, kada napada sneg, ovi putevi mogu i da greju, tako da automatski tope sneg. Tako se smanjuju mnogo troškovi čišćenja puteva, nabacivanja sol ii slično", kazala je Jelena.

naukaaa jpg

Ideja za solerne puteve potekla je od bračnog para američkih naučnika Džuli i Skota Brusoa, koji su naumio da neiskorišćene sunčeve zrake, koji svakodnevno obasjavaju puteve širom zemlje, iskoriste na zanimljiv način. Njihova kompanija "Solarni putevi" napravila je solarne panele koji mogu da izdrže težinu saobraćaja. Ovaj bračni par bio je deo i internet kapanje za prikupljanje novca za ovaj genijalni izum, pa je tako nastao i video koji na najbolji način objašnjava veliki broj benefita koje bi ovakav način korišćenja sunčeve energije mogao da doprinese čovečanstvu. Obavezno pogledajte ovaj video, a tu možete pronaći i linkove za dalje istraživanje teme.

No, da se vratimo na novosadsku nauku i festival. Atmosfera tokom dva dana bila je sjajna, videla se znatiželja posetilaca, ali i to da su se prezenteri eksperimenata izuzetno dobro zabavljali. Pitali smo i posetioce kako su doživeli nauku i šta su zanimljivo videli.

Među najzanimljivijim prezentacijama na festivalu posetioci su naveli simulaciju uviđaja nakon nekog krivičnog dela ili ubistva, prirodnjački štand, gledanje kroz teleskop, predavanje o uticaju pesticida na životnu sredinu, štand robotičara i tako dalje.

naukaaaaa jpg

Pored šatora, organizovana su i zanimljiva predavanja i radionice u Rektoratu ili oko njega, a bilo je reči o praistorijskim bebama, infektivnim bolestima kao globalnoj pretnji, al ii predavanje na temu "Koliko vredi diploma u Srbiji?".

Jasna Žugić

Foto: Facebook stranica Festivala nauke

Možda te još zanima:

.

Rođendanska proslava Green Love festivala

Nakon novogodišnje žurke, vreme je da Green Love festival proslavi svoj 11. rođendan. Prema najavi organizatora, prva naredna stanica je 8.…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Oči u oči sa pozorišnim svetom

Akademija umetnosti u Novom Sadu biće u periodu od 6. do 8. decembra domaćin studentima dramske umetnosti iz regiona, u…

.

Četvrti "Osmehov festival lampiona"

Četvrti po redu, sada već tradicionalni, humanitarni događaj "Osmehov festival lampiona", biće organizovan u subotu 7. decembra od 17 do 20…

.

Enriko Sangiuliano 6. decembra na Green Love festivalu

Pasionirani ljubitelji rejva imaće priliku da se "zagreju" pred sam kraj 2019. godine, pa će tako 6. decembra na Spensu…

.

Život je improvizacija

Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije jazz muzičare. U karijeri…

  • 18:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 RetroTips
  • 22:00 Radio Gruvanje
  • 23:00 Reflektor

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo