...
TRENUTNO12:00 - 13:20Leto na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Festival nauke oživeo Kampus

10.05.2015.

Festival nauke sedmi put je odžan u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Kampus je vikendom je uglavnom tih i miran, ali ne i dok traje ovaj festival, koji je kod publike definitivno probudio veliko interesovanje.

.

Nauka je oživela kampus i tokom dva dana manifestacije u njemu je kvalitetno vreme provodilo mnogo dece, srednjoškolaca i radoznalih studenata, koji su imali prilike da pohađaju predavanja i tribine, kao i da uživo posmatraju eksperimente iz oblasti prirodnih i društvenih nauka.

Tematske celine bile su podeljene u šest oblasti, pa su tako posetioci mogli da posete šatore sa prirodnjacima, inženjerima, tehnolozima, društvenjacima, medicinarima i omladincima.

Ekipa O radija je obišla te šatore i razgovarala sa nekoliko naučnika, a jedan od najzanimljivih štandova nosio je naziv „Gradovi budućnosti i surova stvarnost“. Tu je pokazano kako će izgledati naselja u budućnosti, ukoliko želimo da održimo planetu u životu, a Jelena Garunović sa odseka Inženjerstvo zaštite životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka, rekla je da će se krovovi i druge površine koje uzimamo zdravo za gotovo uskoro morati početi koristiti drugačije.

"Još jedna inovacija koja je nedavno stupila na snagu su solarni putevi. Sastoje se od nekoliko slojeva solarnih foto-naponskih ćelija, a tu su i led diode, tako da kada sija sunce solarne ćelije prikupljaju njegovu energiju, a posle je koriste i samodrživi su. Još jedna beneficija ovih solarnih puteva jeste ta što zimi, kada napada sneg, ovi putevi mogu i da greju, tako da automatski tope sneg. Tako se smanjuju mnogo troškovi čišćenja puteva, nabacivanja sol ii slično", kazala je Jelena.

naukaaa jpg

Ideja za solerne puteve potekla je od bračnog para američkih naučnika Džuli i Skota Brusoa, koji su naumio da neiskorišćene sunčeve zrake, koji svakodnevno obasjavaju puteve širom zemlje, iskoriste na zanimljiv način. Njihova kompanija "Solarni putevi" napravila je solarne panele koji mogu da izdrže težinu saobraćaja. Ovaj bračni par bio je deo i internet kapanje za prikupljanje novca za ovaj genijalni izum, pa je tako nastao i video koji na najbolji način objašnjava veliki broj benefita koje bi ovakav način korišćenja sunčeve energije mogao da doprinese čovečanstvu. Obavezno pogledajte ovaj video, a tu možete pronaći i linkove za dalje istraživanje teme.

No, da se vratimo na novosadsku nauku i festival. Atmosfera tokom dva dana bila je sjajna, videla se znatiželja posetilaca, ali i to da su se prezenteri eksperimenata izuzetno dobro zabavljali. Pitali smo i posetioce kako su doživeli nauku i šta su zanimljivo videli.

Među najzanimljivijim prezentacijama na festivalu posetioci su naveli simulaciju uviđaja nakon nekog krivičnog dela ili ubistva, prirodnjački štand, gledanje kroz teleskop, predavanje o uticaju pesticida na životnu sredinu, štand robotičara i tako dalje.

naukaaaaa jpg

Pored šatora, organizovana su i zanimljiva predavanja i radionice u Rektoratu ili oko njega, a bilo je reči o praistorijskim bebama, infektivnim bolestima kao globalnoj pretnji, al ii predavanje na temu "Koliko vredi diploma u Srbiji?".

Jasna Žugić

Foto: Facebook stranica Festivala nauke

Možda te još zanima:

.

Šta je za tebe AFŽ?

Anonimne Fantastične Žene! Ajteajmo na Feministički Žur! Ajmo Fenomenalne Žene! Ili - Autonomni Festival Žena! AFŽ nastaje kao otpor nasilju,…

.

Modernijim pristupom do nove publike u klasičnoj muzici

Nemanja Mihailović ili, kako ga novosadska publika i prijatelji možda bolje poznaju Kovinac, zanimljiva je ličnost na našj muzičkoj sceni.…

.

TAKT Fest od ove godine ima dva podfestivala

Deveti po redu TAKT Fest, Asocijacije Kulturanova održaće se onlajn, a prijave za muzičke stvaraoce su otvorene do 10.09.2020.godine. Festival…

.

INFANT pred publikom od neprocenjive važnosti

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Infant, biće održan od petka 4. do nedelje 6. septembra na otvorenom prostoru u…

.

Na Dance Areni žurke pod maskama

Ovogodišnji EXIT počinje 3. septembra, ali će se održati u znatno izmenjenom formatu. Umesto raznovrsnih bina, publika će slušati i…

.

Malo se priča o seksualnosti osoba sa invaliditetom

Filmski festival "Uhvati film" pokrenuo je projekat Seksualnost nevidljivih: film i realnost sa idejom rušenja stereotipa i predrasuda o osobama sa…

  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo