...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Epidemiološke mere ograničavaju studentske razmene

17.12.2021.

Zbog pandemije koronavirusa, prema podacima na veb stranici Evropskog parlamenta, 25 odsto studentskih razmena je otkazano, dok polovina studenata sluša predavanja na onlajn platformama. Zbog toga su studentske razmene i prakse, inače osmišljene za upoznavanje različitih kultura i sklapanje internacionalnih prijateljstava, postale ograničene i uslovljene su različitim epidemiološkim merama.

.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Katarina Vasić upisala je prošlog meseca master studije u Italiji. Umesto da otputuje, studije je započela na sopstvenom kompjuteru i prva dva meseca provela je kod kuće. Katarina objašnjava da je onlajn upoznavanje kolega iz Italije postavilo barijeru u kasnijem druženju. 

"Nama su predavali Italijani i govorili o trendovima koji se tamo dešavaju i davali primere iz Italije, a ja nisam bila u prilici da budem tamo, da prošetam gradom, da vidim te stvari, nego sam sedela u Srbiji i to mi je bila dodatna poteškoća. Zbog toga sam još teže pratila ova predavanja i mislim da je to bio jedan od velikih nedostataka", kaže Katarina.

travel1 png

Katarina Vasić

Još jedna studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Irena Čučković bila je na razmeni u Zadru, tokom novembra prošle godine. Ona kaže da je ostala u Zadru čak i kada je nastava prešla na onlajn format.

"Moj dan, nakon što je prestala fizička nastava, izgledao je tako što bih mnogo vremena provodila za računarom, na Zumu, Timsu ili svim drugim platformama. Razmena je postala drugačija u tom trenutku, ali, sa druge strane, drugi studenti i ja smo nalazili neke načine da održimo kakav takav bezbedan socijalni život, s obzirom na to da, u trenutku kada je počela onlajn nastava, više ni kafići nisu radili", kaže Irena.

Predsednik novosadske kancelarije AIESEC, koja šalje studente na programe internacionalnih praksi, Mirko Talić, kaže da je u Srbiji ovog leta boravilo desetak studenata iz inostranstva, obavljajući stručne prakse u novosadskim kompanijama.

"Interesovanje studenata za praksu u inostranstvu postoji, međutim, dosta eksternih faktora utiče na sam odlazak. Iako u neke zemlje naši studenti ne mogu da putuju zbog restrikcija vezanih za koronavirus, postoje zemlje s kojima i dalje imamo blisku saradnju u koje naši studenti mogu da putuju bez prevelikih poteškoća", ističe Mirko.

travel2 png

Irena Čučković

Uprkos pandemiji, pojedini studenti sa kojima smo razgovarali kažu da su spremni da otputuju na razmenu u inostranstvu. Sa druge strane, postoji i određeni broj onih koji se i dalje plaše i čekaju povoljnije uslove. Anketu, kao i ceo prilog o ovoj temi, možete poslušati na linku za emisiju "Pop up", na kraju ovog teksta.

Studentska putovanja, od kojih se uvek očekuje mnogo, morala su da se prilagode novonastalim okolnostima i situacijama, pa je tako i razumljivo da se broj onih hrabrijih, koji bi se upustili u ovakve izazove, smanjio. Sa druge strane, u zavisnosti od motivacije i dalje ima onih koji su spremni da se izbore sa poteškoćama odlaska i neizvesnostima, te se vraćaju sa nezaboravnim iskustvima.

R. Čobanović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Erazmus+ studenti jedva čekaju da upoznaju Srbiju

Univerzitet u Novom Sadu priredio je u Rektoratu dobrodošlicu stranim Erazmus+ studentima, koji će u okviru programa mobilnosti tekući semestar…

.

Studentske razmene (ne)promenjeno funkcionišu

Postoje brojni programi razmene za mlade, koji nude mogućnost odlaska u drugu državu, učenje stranog jezika i sticanje novih poznanstava.…

.

Erazmus + program: Puno administracije, ali vredi

Razmena studenata Erazmus+ mnogim studentima pružila je šansu da provedu jedan ili više semestara studirajući u inostranstvu i pritom se…

.

Erasmus+ chat: saznajte sve o razmenama

Panel pod nazivom "Erasmus+ chat" biće organizovan u petak 26. oktobra u 17h u novosadskom EU Info Pointu. Studenti koji…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo