...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Događajima u Kampusu nedostaje kreativnost

27.11.2018.

Studentske organizacije Poljoprivrednog, Tehnološkog, Filozofskog i Fakulteta tehničkih nauka slažu se u jednom, a to je da događaji koje oni organizuju imaju za cilj da informišu i edukuju studente. Međutim, iako dešavanja postoje, u Kampusu nedostaje raznolikost u odabiru i realizovanju tema. 

.

Tako student prodekan Tehnološkog fakulteta Miloš Radovanović kaže da, iako organizuju predavanja specijalizovana za struke svojih studenata, nedostaje prikaz struke iz drugih zemalja.

"Ono što bismo voleli da uvedemo je više predavanja stranih državljana i profesora sa drugih stranih fakulteta koji znaju o struci i materiji na našem Fakultetu i ka tome stremimo u nekoj daljoj budućnosti", rekao je Miloš Radovanović za našu studentsku emisiju "Pokretač".  

Emisiju Pokretač preslušajte na podkastu Oradija

Predsednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta Dalibor Mirić kaže da su njihove teme događaja iz oblasti kulture, nauke, sporta, edukacije, odnosno one stvari koje studente treba da upozore, animiraju, podstaknu i navedu da razmišljaju. Međutim, ono što nedostaje je interakcija na događajima.

"Mislim da bi bilo bolje da ima više tribina gde se studenti mogu uključiti, ili nekih konferencija na kojima mogu izlagati i studenti osnovnih studija, a ne samo master i doktorskih studija. Tako nešto, možda neki muzički događaji, iako imamo problem sa akustikom, ali bi možda bilo interesantno da se održi i takav neki događaj", rekao je predsednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta. 

student2 jpg

Studenti i studentkinje smatraju da ima zanimljivih događaja u Kampusu, ali da je potreban drugačiji pristup kreiranju tih događaja, pa su i sami predložili neke ideje.

Ja bih voleo da vidim nešto poput Piano city-a, otvoreni koncerti dok je toplo napolju, možda otvoreni bazar,  ali da studenti prave svoje stvari u skladu sa svojim fakultetima, neki produkt njihovog učenja i rada, kompanije koje su zainteresovane da rade promocije svojih radnih mesta.

Možda bi trebalo da se organizuju tematski dani za studente svih fakulteta, da svako nađe nešto što mu se dopada u vidu filmskih projekcija, druženja u prirodi na otvorenom, toga dosta fali. Mislim da se generalno kulturu ne posvećuje dovoljno pažnja, možda jezičkoj pismenosti, pismenosti na internetu, a mislim da bi to sve bilo prijemnčivo studentima.

Da postoje dani kada bi svi studenti mogli da pokažu nešto za šta se spremaju, šta planiraju da rade i šta su naučili do sad.

Volela bih da ima više filmskih radionica, okupljanja, gledanja nekih starih filmova koji su možda prestali da budu popularni ili nekih novih koje nemamo prilike da gledamo u bioskopima. Zatim možda neko književno veče ili okupljanje ljubitelja knjiga, da razmenjuju iskustva, knjige i mislim da globalno kulturni događaji fale u Kampusu.

student1 jpg

Pored kulturnih dešavanja, ono što nedostaje studentima su korisne radionice i tribine koje će ih pripremiti za život posle fakulteta. Kako kaže studentkinja prodekanica Poljoprivrednog fakulteta Mladena Mikan, prethodnih godina, Parlament ovog fakulteta trudio se da približi svojim studentima sve ono što ih čeka nakon akademskog života. 

"Ono što bismo voleli da bude prisutnije jesu malo neke opštije teme, tipa preduzetništva i poslovnog ponašanja, pisanja CV-a definitivno, pisanja mejla. Nažalost mnogi nisu upoznati sa tim, takođe, volela bih da ima više simulacija razgovora za posao, jednostavno, da našim studentima približimo sve ono što ih čeka jednoga dana", rekla nam je Mladena Mikan. 

Takav stav ima i predstavnica Udruženja studenata elektrotehnike Evrope Jelena Maravić. Ovo udruženje organizuje dešavanja na Fakultetu tehničkih nauka, a ove godine oni su omogućili priliku da studenti usavrše svoje profesionalne veštine upravljanja stresom.

"Mi svake godine menjamo temu, nije konstantna. Ove godine odlučili smo se na profesionalne veštine upravljanja stresom. Studenti će imati priliku da usavrše svoj javni nastup, prezentacione veštine, da upravljaju svojim vremenom, kako u poslovnom tako i u ličnom životu. Imaće predavanje na temu tajm menadžmenta i stres menadžmenta. Mislim da su to veoma velike oblasti iz kojih ćemo izvući najbitnije da njima pomognemo da se snađu u svemu tome", objasnila je Jelena Maravić.

Ono što je najbitnije pri organizovanju događaja je način, koncept i realizacija teme. Drugačiji ugao pri stvaranju određenog dešavanja privlači, tako da je ključ uneti kreativnost i slušati mlade.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo