...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Do uspeha kroz dobru organizaciju i odgovornost

03.07.2019.

Svake godine Fakultet tehničkih nauka (FTN) upiše oko 3.000 studenata na 90 studijskih programa. Katarina Ćoćić je ove godine proglašena za najbolju studentkinju tog fakulteta. Otkrila nam je kako je, s obzirom na to da je FTN najveći fakultet u Novom Sadu, koncipirala svoje studije i uspela da dođe do toga da bude najbolja studentkinja?

.

Cilj mi je bio da budem na budžetu i da budem u domu, jer moja porodica nije bila finansijski potkrepljena, tako da sam morala da se borim za svoje obrazovanje. Da budem iskrena, kada sam došla na fakultet i u Novi Sad, apsolutno mi nije bilo na pameti da ću za četiri, pet godina biti proglašena za najbolju studentkinju FTN-a. Upisala sam smer koji mi se sviđa i mislim da je veoma važno upisati ono što volite, jer ćete jedino tako moći svaki dan da usavršavate sebe, a da vam ne pada teško. Jedan od glavnih "recepata" za uspeh je odgovornost i dobra organizacija. Bez dobre organizacije ne bih mogla ništa da postignem, jer sam pored studiranja imala dosta vannastavnih aktivnosti i definitivno su te aktivnosti i uticale na to da dobijem priznanje. 

Koji su bili najveći problemi pri studiranju?

Možda bih izdvojila jedan, koji nije bio tako čest, a dešava se svim studentima - to je pad motivacije i prezasićenost u nekim situacijama, zbog previše obaveza. Kada želite da postignete neke visoke ciljeve, to zahteva određena žrtvovanja. Ako imate pravu podršku sa strane, kao što su u mom slučaju bila moja porodica i ako imate prijatelje koji veruju u vas, onda se to može na vrlo jednostavan način može prevazići.

katarina3 jpg

Koje su vannastavne aktivnosti kojima si se bavila i koliko su one doprinele tvom usavršavanju?

Smatram da su vannastavne aktivnosti jedan od važnih segmenata studentskom životu i one mogu pomoći da se oformite kao ličnost i da vam pomognu da se snađete u poslovnom svetu. Trudila sam se da učestvujem u projektima koji su iznedrili neke naučne radove, da idem na različite konferencije iz moje oblasti, čujem šta je aktivno, upoznam neke nove ljude koji mogu da pomognu u daljoj karijeri. Takođe, u toku studija sam učila nemački jezik, on je moja velika ljubav i jako sam se trudila. U jednom trenutku sam znala bolje nemački od engleskog, sad je to na istom nivou. Najdraža aktivnost mi je ta što sam bila član Udruženje studenata tehnike Evrope BEST Novi Sad, tri godine. Kažem bila, jer sam pre nekoliko dana proglašena za počasnog člana. BEST mi je doneo prijatelje za ceo život, uspela sam da ukrotim nezgodni karakter, naučila sam način asertivne komunikacije, da radim u timu, da vodim tim, da prihvatim feedback ali i da dam feedback i da znam da rešavam konflikte. To su stvari koje će vam pomoći u poslovnom svetu i nećete ih naučiti na fakultetu. 

Kako si usklađivala studiranje i svoj privatan život?

Ja sam osoba koja kada uči - uči, kad se odmara - odmara se, kada se zabavlja, onda se zabavlja. Definitivno je ključna dobra organizacija. Trudila sam se da rasporedim dan i da imam vremena za sve. Da odem sa društvom na kej ili slično, imala sam momka tokom celih studija, pa sam i to morala da uskladim i da imam vremena da se posvetim sebi. Ukoliko imate volje da rasporedite vreme na više strana, mislim da to možete uspešno i da odradite.

Šta ti je bilo najzanimljivije u toku studiranja?

Ako govorimo isključivo o nastavnim aktivnostima, definitivno su to projekti koje smo radili sami ili u timu i kad imamo prostora da izrazimo svoje inovativne ideje i da primenimo svoje do sad stečeno znanje, jer retko ko voli da sedi za knjigom i reprodukuje to što je učio iz knjige. Ako govorimo o nekim vannastavnim aktivnostima i generalno studentskom životu, ne znam šta bih izdvojila, jer je moj studentski život bio jako dinamičan.

katarina2 jpg

Šta je ono u čemu greše studenti u ophođenju prema studiranju, po tvom mišljenju?

Mislim da studenti previše lako shvataju samo studiranje. U smislu da mnogo njih dođe da studira samo da bi se odvojili od kuće i da bi bili prisutni u akademskom životu, ali mislim da taj stav treba da bude drugačiji. Došli su zbog sebe, a ne zbog nekog drugog. Takođe, mislim da studenti očekuju da će sve informacije dobiti na tacni, međutim, morate da grabite, da tražite informacije i ako tako radite, nema problema za vas.

Jedan savet budućim brucošima?          

Budite odgovorni, uporni, verujte u sebe i videćete kako će uspeh pokucati na vaša vrata.

Imaš li nešto u planu nakon studija?

Trenutno sam na master studijama, uskoro ih završavam. Što se tiče planova za budućnost, nedavno sam se zaposlila u kompaniji Kontinental. Drago mi je što radim stvari koje sam učila na fakultetu, pogotovo oblasti koje su bile omiljene. Volela bih da mogu da upišem doktorske studije, još uvek nisam sigurna da li ću to moći  da uklopim, ali ono što sigurno znam je da bih volela da ostanem u Srbiji. Volela bih da doprinesem  da se podigne svest o tome da ako svi mladi odu, da nećemo imati kvalitetan kadar i da bi svako trebao da bude svestan toga da svojim ostankom i svojim trudim može da promeni neke stvari. 

Svetlana Paramentić 

Možda te još zanima:

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo