...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Obrazovanje

Besplatna Kritička mašina

02.01.2016.

Serija besplatnih seminara u projektu "Kritička mašina", a koje organizuje Kontekst Kolektiv iz Beograda, biće održana u 2016. i prijave su otvorene do 20. januara. Cilj projekta "Kritička mašina" je da doprinese obezbeđivanju uslova za kontinuiranu reprodukciju i širenje novog jezika kritike koji bi se bavio analizom društvenih fenomena, na analitički postavljen način, istraživački utemeljen i sa kritičkom oštrinom. Projekat predstavlja nastavak dvogodišnjeg rada obrazovne platforme i portala masina.rs.

.

Konkurs je otvoren za sve koji poseduju (minimalno) iskustvo u pisanju, zainteresovane za teme koje će se obrađivati i zajednički rad kao i studente društvenih, političkih i prirodnih nauka, umetnosti i drugih oblasti. U projektu će biti pozvano da učestvuje do 10 polaznika i polaznica.

"Kritička mašina" će biti realizovana kroz seriju seminara koji podrazumevaju radionice, javna predavanja i tekstualnu produkciju, navodi se u pozivu.

Prvi seminar baviće se temom "Grad i kriza kapitalizma" i preispitivati pitanja savremene proizvodnje grada, migracija, probleme stanovanja, segregacije stanovništva, uloge javnog i privatnog prostora kao i uloge kulture i umetnosti u ovim procesima.

Drugi seminar biće posvećen "Odnosu rada i kapitala"; on će ponuditi osnove kritike i analize logike (savremenog) kapitalističkog načina proizvodnje kroz kratak pregled istorije radničkih borbi, sa fokusom na nevidljivi ženski rad i diskusiju o mogućim političkim i ekonomskim alternativama.

Treći seminar kao temu ima "Komodifikaciju javnog sektora - posledice i alternative" i baviće se procesom komodifikacije i racionalizacije javnog sektora, naročito u zdravstvu i obrazovanju, kao i problematizovanjem položaja mladih u periodu "mera štednji", velikim procentom nezaposlenosti, i sve češćim zahtevima za neplaćenim i volonterskim radom.

Zainteresovani za prijavu treba da pošalju kontakt podatke (mejl i broj telefona), narativnu biografiju (do 500 reči), koja će uključiti sfere interesovanja i dosadašnje iskustvo u školovanju, studiranju i radu i motivaciono pismo (takođe do 500 reči) koje treba da odgovori na pitanja: Zašto ste zainteresovani za ove teme? Da li ste imali nekog prethodnog iskustva u bavljenju ovim temama? Šta očekujete od seminara? Da li mislite da možete da se posvetite učešću u seminarima u kontinuitetu u postavljenom vremenskom periodu?

Prijave se dostavljaju na mejl info (at) masina.rs, najkasnije do 20 januara. Kandidati će o odluci da li učestvuju u projektu biti obavešteni do 1. februara.

Učestvovanje u projektu je besplatno. Program će se realizuje u Beogradu, a troškovi prevoza za polaznike i polaznice van Beograda obezbeđeni su.

"Kritičku mašinu" podržala je fondacija Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Seminar za nastavnike o karijernom savetovanju

Nacionalni centar evropske mreže za karijerno vođenje i savetovanje Euroguidance nastavlja da organizuje akreditovane seminare za nastavnike i stručne saradnike. 

.

Unapredi svoje sposobnosti

“Soft Skills Academy - Unapredi svoje sposobnosti” je internacionalni projekat koji EESTEC, Lokalni Komitet Beograd organizuje već 14 godina. Ove godine…

.

BEST design WEEK

Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd, trinaesti organizuje seminar dizajna i brendiranja, BEST design WEEK,  od 13. do 19. maja, koji će biti održan…

.

Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje

Otvorene su prijave za besplatne seminare u okviru regionalnog projekta Youth 4 Inclusion, Equality and Trust (Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje)…

.

Otvorene prijave za Međunarodni seminar sajber bezbednosti

Međunarodni seminar sajber bezbednosti 2023. biće održan u periodu od 25. februara do 5. marta u prostorijama Katedre za informatiku…

.

BEST design WEEK u maju u Beogradu

Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd, dvanaesti put organizuje seminar dizajna i brendiranja, BEST design WEEK,  od 14. do 21. maja 2022. godine.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo