...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Akademac počinje novu sezonu na RTV

24.09.2015.

Studentska emisija pod nazivom Akademac startovaće u oktobru na Prvom programu Radio televizije Vojvodine svoju četvrtu sezonu, u kojoj donose i neke male novosti. Debatom u modernom studiju, šest studenata polemisaće u novoj sezoni o vrućim studentskim pitanjima. Tri dojučerašnja voditelja zamenio je jedan, koji će praktično imati ulogu medijatora, a sagovornik u studiju biće i osoba od autoriteta (profesor, dekan, rektor, sociolog, psiholog, predstavnik studentskih organizacija...).

.

Akademac se na RTV vraća i sa redizajniranom scenografijom, a novosti u samoj emisiji imaće za cilj da postignu tanano osluškivanje mladih, njihovih stavova, strahova i težnji, ali i mogućih rešenja iz studentskog ugla. Urednica Akademca Tamara Burević rekla je za O radio da je oktobarski povratak emisije, nakon letnje pauze, već pripremljen, a prvi gost emisije će biti novi rektor Novosadskog univerziteta Dušan Nikolić.

"On je već za našu emisiju dao izjavu i otvorio novu akademsku sezonu. Zaista smo pripremili mnoštvo zanimljivih tema, i biće šta da se čuje. Rektor Nikolić je izneo određene planove za svoj mandat, koji se tiču naravno i studenata, ali celokupnog društva", rekla je urednica Tamara Burević.

Voditeljka emisije Tamara Trninić rekla je da se već na početku sezone svakodnevno ekipi u RTV-u javljaju studenti, da će njih šest svake nedelje učestvovati u razgovoru, a da se na taj način zapravo i biraju teme za emisije. "Oni u toku razgovora pokreću neka nova pitanja i mi se trudimo da ih čujemo i da upravo to postanu naše nove teme, jer tako lakše uvidimo da postoji potreba da se neka priča detaljnije razradi", rekla je voditeljka Tamara.

akademacc jpg

Foto: Ekipa Akademca u studiju O radija

Urednica Burević je kazala da kada je emisija startovala pre četiri godine, u društvu koje se svakodnevno integriše, jedini način je bio da mlade posmatraju kao potencijal ili kao problem. "Mi smo se odlučili da ih posmatramo kao potencijal. Samo tako može da se reši i problem. Bitno je da je sve uvek pozitivno. Pozitivnih primera ima puno, ali su studenti često tihi i neprimetni, nevidiljivi, pa je zbog toga još važnije da se trudimo da ih istaknemo u prvi plan", rekla je urednica Tamara.

Dodala je da su teme koje su uvek aktuelne - kako naći posao nakon diplomiranja, kako verifikovati ocene koje su studenti dobili u inostranstvu, na rezmeni ili nekom studijskom programu, problem Bolonjske konvencije i slično.

"Zato se trudimo da uvek dovedemo stručne sagovornike, koji će imati predloge i odgovore", dodale su dve Tamare u susretu dve redakcije, Akademca i O radija, koje se bave sličnim temama i ciljnom grupom, pa se nadamo da donekle i delimo istu publiku.

Emisija će biti emitovana u ustaljenom terminu subotom od 12:10 sati na Prvom programu RTV, a iz tima Akademca poručuju da su veoma aktivni na društvenim mrežama i svim internet platformama, te da ih možemo naći na Facebook-u, Twitteru, YouTube-u i svakako na odloženom gledanju na sajtu RTV-a.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Mladima treba više inicijative u sledećoj godini

U svetu mladih, 2018. godina bila je burna. Analizirajući godinu na izmaku pozvali smo u goste naše kolege iz Akademca,…

.

Top 10 Gruvanje singlova u 2023. godini

Sretana Nova godina. Pred vama je 10 singlova koji su po mišljenju Oradija i ekipe emisije Radio Gruvanje obeležili 2023.…

.

Novogodišnji vodič

Zvanični doček u Novom Sadu organizuje se u Pograđu Petrovaradinske tvrđave gde vas očekuju tri bine i čak osam koncerata.…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

.

Filmski završetak 2022. godine

Šlagvort - bend sastavljen od glumaca Pozorišta mladih, povešće sve zainteresovane 30. decembra u Pozorišnom klubu "Trema" u noć punu…

.

Rimejk filmskog klasika "Nova igračka" u bioskopima

"Nova igračka" podsetiće starije generacije na holivudskog komičara Ričarda Prajera i prvi rimejk filma "Igračka", dok će se mlađi smejati…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo