...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Ace the case - takmičenje za elitne studente

16.02.2017.

Studentsko takmičenje u rešavanju poslovnih problema "Ace the Case", u organizaciji revizorske kuće KPMG, okupiće najbolje studente završnih godina osnovnih i master studija fakulteta u Srbiji, od 1. do 3. marta u Beogradu. 

.

Najveća muka posle fakulteta je traženje posla. Dobri studenti znaju da se povremeno pojavi prilika koja im daje mogućnost da se za poslovne angažmane pobrinu i pre nego što podignu diplomu. Velike svetske kompanije jednom godišnje organizuju takmičenja u oblasti poslovanja, privlače studente i na kraju biraju najbolje, čime su uvek ispred konkurencije. Takav potez je u Srbiji povukla konsultantska kuća KPMG pre četiri godine. Takmičenje se zove "Ace the case" i okuplja studente sa najvišim ambicijama, a Bojan Tucakov iz ove kompanije kaže da će i ove godine učestvovati 20 odabranih koji će se oprobati u rešavanju poslovnih problema.

"Prva dva dana organizujemo radionicu gde naši stručnjaci uče studente na koji način da pristupe nekom poslovnom problemu, koje korake da preduzmu da dođu do pravog rešenja i kako da te rezultate najbolje predstave potencijalnom klijentu. U ulozi klijenta su naši partneri i direktori i oni trećeg dana, kada se rešava jedan poslovni problem, koji mora biti spreman za tri sata, slušaju prezentacije svih timova i biraju pobednike", kaže Tucakov.

Naš sagovornik kaže da svih 20 studenata imaju priliku da se predstave kompaniji i nametnu se kao budući saradnici, ali svi oni pre svega stiču nemerljivo iskustvo i reference za dalji poslovni angažman gde god ga nađu, jer se ovakva takmičenja visoko kotiraju u poslovnom svetu.

"Imaju priliku da nam se predstave, da upoznaju sve nas iz kompanije i ljude na rukovodećim pozicijama, da praktično ostvare prvi kontakt sa kompanijom pa kasnije, kad završe fakultete, imaju prednost u odnosu na one koje ne poznajemo prilikom obavljanja stručne prakse ili prilikom zaposlenja", kaže Tucakov.

ace2 jpg

Prošle godine studenti su rešavali problem organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, a zamišljeni klijent bila je vlada te zemlje. Bilo je potrebno klijentu predstaviti šta sve mora učiniti da bi prvenstvo bilo organizovano na najvišem nivou, a u obzir su se uzimale sve okolnosti uključujući i veoma vruću klimu u Kataru. Tadašnja pobednica takmičenja bila je Iva Mišović, danas zaposlena kao revizor upravo u KPMG kompaniji.

"Studija slučaja koju smo mi dobili ticala se organizacije Svetskog prvenstva u Kataru i ono što je bio naš zadatak je da pokažemno isplativost te investicije, odnosno da objasnimo na koji će se način, sve što izgradimo, koristiti u budućnosti. Svako od nas je imao definisan deo na kojem je hteo da radi, odnosno u kojem je najbolji. Neki od nas su radili na strategiji, drugi na taktičkom delu. Međutim kada smo sklopili svoj doprinos došli smo do našeg rešenja i to je ključ svega: kako da zajednički radimo na rešavanju problema", kaže Iva.

Na ovom takmičenju svi studenti mogu da konkurišu, iako ih je po pravilu najviše sa Ekonomskog fakulteta. Što je veća raznovrsnost ljudi u timu to je tim bolji, smatra Bojan Tucakov. Pobednike očekuje vredna nagrada – poseta jednoj od KPMG kancelarija u regiji centralno-istočne Evrope i dodatno usavršavanje sa stranim stručnjacima, radionice "building personal brand" i simulacija intervjua za posao. Za sve koji su zakasnili ove godine sa prijavom, očekuje takmičenje i sledeće godine u ovo vreme.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Rešavanje biznis problema u Dubaiju

Studenti završnih godina osnovnih ili master studija fakulteta u Srbiji sledećeg meseca moći će da pokažu znanje i steknu vrednu…

.

Rešavanje biznis problema u Dubaiju

Studenti završnih godina osnovnih ili master studija fakulteta u Srbiji sledećeg meseca moći će da pokažu znanje i steknu vrednu…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo