...
TRENUTNO16:00 - 17:20Leto na O radiju

Društvo

Novosadski put ka prestonici kulture

19.12.2014.

Zajednički do prestižne titule

   "Ovaj projekat donosi mnogo toga našem gradu, pre svega nove investcije, bitnije i značajnije pozicioniranje grada na mapi kulturnih gradova Evrope i sveta. Ovo će biti prilika da se grad konačno rekonstruiše u kulturnom smislu, i da se obezbede jači i bolji uslovi za kulturu. Jače i intenzivnije koncipiranje i realizacija projekta za obogaćivanje i ojačavanje kulture je to jedini uslov za dobijanje ove prestižne titule" – Vanja Vučenović 

.

tekst i foto: KCNS

   Nacrt strategije, novi vizuelni i brendovski identitet i prvi u nizu projekata za predstojeću godinu predstavljeni su u Kulturnom centru Novog Sada na završnoj konferenciji Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Na završnoj konferenciji obratili su se član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 Andrej Fajgelj, zamenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, direktor kompanije za urbani razvoj Pečuja Peter Merza i načelnik odeljenja za društvene delatnosti Bijeljine Slavko Bašić.

   Na konferenciji je predstavljen Nacrt strategije Novi Sad 2021, a reč je o strateško-planerskom dokumentu koji su izradili članovi stručnog tima. Nacrt strategije predstavio je član tima Goran Tomka, koji je zajedno sa svojim kolegama radio na njegovoj izradi. Nakon toga, predstavljen je i novi brendovski, kao i vizuelni identitet, odnosno dizajn kandidature. Prateći dugogodišnju praksu dosadašnjih Evropskih prestonica kulture, autori vizuelnog identiteta najviše su potencirali značaj same godine kandidature. Na taj način se insistiralo na simboličkom značenju cifara godine kandidature, ali su se imali u vidu i pojedini simboli Novog Sada.

   Namera Grada i Odbora u narednih godinu dana jeste da planira da u ovaj projekat uključi stručnjake koji bi mogli da doprinesu “osvajanju” ove titule.

  - Ovaj projekat donosi mnogo toga našem gradu, pre svega nove investcije, bitnije i značajnije pozicioniranje grada na mapi kulturnih gradova Evrope i sveta. Ovo će biti prilika da se grad konačno rekonstruiše u kulturnom smislu, i da se obezbede jači i bolji uslovi za kulturu. Jače i intenzivnije koncipiranje i realizacija projekta za obogaćivanje i ojačavanje kulture je to jedini uslov za dobijanje ove prestižne titule – rekao je Vučenović najavivši da će se u 2015. i 2016. godini izgraditi nova muzička i baletska škole na Bulevaru cara Lazara, kao i koncertna dvorana koja mu nedostaje.

   Da je ovaj projekat od izuzetne važnosti rekao je i predsednik organizacionog odbora, Andrej Fajgelj.

   - Ovo je najveći kulturni projekat Evropske unije i verovatno najveći pojedinačni kulturni projekat na svetu. U ovom trenutku, mogu da garantujem da ćemo do kraja naredne godine imati pobedničku prijavu, međutim u toj odlučnoj godini to neće biti dovoljno. Potrebno je da dobijemo podršku medija, gradskih ustanova i preduzeća, potvrdu od potencijalnih donatora iz javnog i privatnog sektora, kao i iz Evropske unije – naglašava Fajgelj i dodaje da se napori mogu ostvariti jedino ujedinjenjem.

   Sa obzirom na to da se Osijek kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine zamenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, najavio je uspostavljanje saradnje između tog grada i Novog Sada, ne samo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, nego i u okviru drugih projekata.

   – Na putu do titule Evropska prestonica kulture jako je važno da se promene mnoge stvari. U smislu toga kako grad izgleda, kako živi i kako „misli“. To je i jedan od važnijih razloga zašto se Osijek kandidovao za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. To smo učinili, kako bi od jednog zapostavljenog grada na istoku Hrvatske postali „prestonica“, jer smatramo da je našim građanima to potrebno kako bi shvatili koliko mnogo možemo uraditi ako se udružimo – rekao je Ham.

   Direktor kompanije za urbani razvoj Pečuja Peter Merza rekao je da je njihova kanidatura i za njih u početku izgledala kao nemoguća misija, ali je ispalo da to u svari nije. Kako je dodao, ovo je velika šansa da se Novi Sad postavi na mapu Evrope, jer i Pečuj ranije nije bio poznat, a sada jeste. Treba da se odlučimo šta želimo da prezentujemo Evropi, šta je poruka našeg grada, naše kulture, i života. Takođe, treba da odlučimo šta želimo da pokažemo Evropi, da li će to biti kulturni program ili program razvoja grada. Oni su mislili, kako je dodao Merza, da je to program razvoja. Prema njegovim rečima, aposlutno je siguran da će Novi Sad uspeti ako bude imao dobar brend, logo, identitet i jasnu poruku. 

Možda te još zanima:

.

Sa kulturom kod kuće

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada je zvanična platforma ove institucije koja ima za cilj edukaciju i decentralizaciju kulture. Na…

.

Teorije zavere su stare koliko i čovečanstvo

Vanredni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Boris Stojkovski jedan je od onih akademskih građana koji svoje aktivnosti nije smanjio…

.

Panonia Dry Sea Fest kao novi brend

Imajući u vidu da je svetska rock scena doživela ogromno osveženje procvatom stoner rock i sludge rock zvuka, SKC Novi…

.

Brod Teatar plovi i ove godine

Kulturni centar "Brod teatar" usidren je na obali Dunava, na Beogradskom keju (pored mosta Duga), od jula do avgusta i…

.

Konkurs za pozorišne projekte

Studentski kulturni centar Novi Sad poziva umetnike i organizacije da učestvuju na konkursu za međunarodnu koprodukciju pozorišne predstave u okviru…

.

Poezika: Dolaze J.R.August, Katarina Pejak i The Strange

Deseto izdanje festivala "Poezika" biće održano 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada, a nastupiće J.R.August, Katarina Pejak i bend…

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo