...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Novi Sad ostaje kandidat za omladinsku prestonicu

27.11.2015.

Novi Sad neće odustati od kandidature za Evropsku omladinsku prestonicu, piše u saopštenju Exit festivala. Iako je portugalski grad Kaškaiš dobio titulu za Evropsku omladinsku prestonicu 2018. godine, organizacioni odbor Novog Sada smatra da je borba za ovu titulu tek počela.

.

Vođa projekta Omladinska prestonica Evrope 2018 Nemanja Milenković, koji je prisustvovao proglašenju dobitnika, već planira narednu kandidaturu.

"Nastavljamo da se borimo za titulu Omladinske prestonice Evrope, uvereni da ćemo u naredne dve ili tri godine doneti titulu u Novi Sad. Smatram ovaj rezultat velikim uspehom, a i konačno su, posle dužeg vremena mladi stavljeni u fokus donosilaca odluka i, što je još važnije, javnosti", naveo je Milenković u saopštenju Exita.

Novi Sad je bio u najužem izboru za prvo mesto, ali budući da mu je ovo bila prva kandidatura, titula je ovog puta otišla u Portugal. Prema ocenama komisije, pri osvajanju titule presudila je činjenica da je Kaškajišu ovo treća uzastopna kandidatura, zbog čega je dobio dodatne bodove, ali i višemilionska sredstva uložena u aplikaciju.

Član Lokalnog odbora OPENS-a i predsednik Studentske unije Srbije Nikola Srdić kaže da je Novi Sad mnogima bio favorit i da se trenutno radi na izradi priručnika i akcionog plana za sledeću kandidaturu.

"Samo da podsetim, treba raščlaniti tri segmenta: 1) osvajanje titule; 2) trogodišnja priprema za titulu; 3) godina u kojoj je grad zvanično prestonica mladih. Nije bez razloga to što je velika većina gradova osvojila titulu tek nakon dve, pa i tri godine. Potrebno je vreme da se upozna i ojača tim, da se pokrenu procesi koji stoje godinama, da se animiraju sve zainteresovane strane, to je jako teško uraditi za godinu dana, a Evropski omladinski forum to zna", objasnio je Srdić, koji je rekao da je u par gradova nastao i konflikt među timovima, što nije bio slučaj sa Novim Sadom.

"Mi smo očuvali timski duh i spremni ulazimo u novi krug - znajući šta treba da se uradi bolje, a nastavljamo sa prioritetima koje smo definisali - aktivnije učešće mladih u lokalnoj zajednici, bolja komunikacija sa institucijama, bezbednost mladih, bolja informisanost mladih, veće učešće mladih u donošenju odluka, podsticanje preduzetništva i socijalnog preduzetništva,  interkulturalnost, kao i veći prostor u medijima za uspešne mlade i njihove inicijative", dodao je Srdić.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja se dodeljuje jednom evropskom gradu nа period od godinu dаnа. U gradu koji postane omladinski evropski centar mladi mogu da, kroz mnogobrojne progrаme i projekte, prikažu kulturni, socijаlni, politički i ekonomski život i rаzvoj.

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Ono što je nekima smeće, drugima može da posluži

U prostorijama Novog kulturnog naselja u Novom Sadu otvorena je izložba pod nazivom "Lep otpad". U pitanju su umetnička dela…

.

Izložba koja želi da prikaže neku drugačiju Evropu

Nedavno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nedavno je otvorena izložba pod nazivom "Evrovizion: Crossing stories and spaces". Izložba se…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. decembra

U hladnim decembarskim danima stiže mnogo događaja, koji će vas sigurno ugrejati.

.

Nedeljni vodič od 29. novembra do 5. decembra

Decembar nas dočekuje uz gomilu zanimljivih muzičkih događaja.

.

Tradicija Sokola u Novom Sadu duža od sto godina

Sokolski dom u Novom Sadu početkom decembra proslaviće 85 godina od završetka gradnje i puštanja u rad ove jedinstvene i…

.

Kad Gandi skuva samo treba izabrati: muzika, pivo ili burgeri

Aleksandar Filipović Gandi novosadski je muzičar poznat po bendovima Gandy & The Sin Experience i Drunkards. Najprepoznatljiviji je po instrumentu…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo