.
Trenutno
Danube Streamwaves Live
 Dušan Majkić i Predrag Novković
Društvo

Novi Sad će biti kandidovan za omladinsku prestonicu Evrope

09.07.2014.

Direktor Exit festivala Dušan Kovačević sinoć je na otvaranju sajma omladinskog turizma Youth Fair u Novom Sadu, najvio da će kroz saradnju ove manifestacije i gradske uprave, Novi Sad biti kandidovan za omladinsku prestonicu Evrope.

.

"Ovogodišnji Youth Fair će biti zapamćen po tome što će zajedno sa gradom pokrenuti kandidaturu za ovu prestonicu. Novi Sad je zahvaljujući Egzitu svakako već omladinska prestonica Evrope, te bi bilo korisno da tu činjenicu i ozvaničimo. Dobili smo punu podršku grada i nadamo se da ćemo do 2018. godine, taman kada Exit postane punoletan, to uspeti i da realizujemo", rekao je Kovačević na svečanom otvaranju sajma u Gradskoj kući.

Kovačević je govorio i o značaju ovakve manifestacije za grad, jer je Youth Fair nastao kao ideja da "Novi Sad postane centar Balkana, a Balkan vodeća destinaciju za omladinski turizam u Evropi i svetu", a kroz Exit i saradnju sa partnerima iz celog rediona ova ideja sve više dobija na značaju.

"Ono što smo sanjali već dve godine, da povezujemo turistiške destinacije iz regiona u jednu jedinstvenu celinu, ove godine sa konceptom Exit Avanture dobija na punom izražaju. Kao što sad već svi znamo festival se ove godine održava na dve lokacije - u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je jedna od najlepših festivalskih lokacija na svetu i odmah zatim se seli na sledeću sjajnu lokaciju plažu Jaz u Budvi. Exit već 15 godina doprinosi poboljšanju turističke ponude Novog Sada, ali je ove godine interesovanje višestruko veće upravo zbog te sinergije dve lokacije. Interesovanje posetilaca iz celog sveta je ove godine zapravo veće nego ikad. Imamo goste iz više od šezdeset zemalja, imaćemo porast broja inostranih posetilaca za više od 100 odsto, i to dokazuje da je ideja Youth Fair-a i spajanja lokacija zaživela u praksi", podelio je svoje utiske sa zvanicama svečanog otvaranja Kovačević.

Svoju podršku inicijativi pokazao je i direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević koji je rekao da Novi Sad ima dovoljno potencijala, zanimljivih lokacija, mnoštvo festivala, koji se tokom letnje sezone praktično nadovezuju jedan na drugi, kafića i parti zona, da bi mogao da se svrsta u gradove koji bi mladima bili atraktivna i omiljena destinacija.

"U našoj turističkoj ponudi omladinski turizam je takođe u porastu, a imamo potencijale prvenstveno Exita, pa zatim i mnogobrojnih drugih festivala i događaja, Novi Sad je pri tom i univerzitetski grad, i smatram da imamo sve preduslove da 2018. budemo prestonica omladine", dodao je Knežević.

Zvezda prve večeri muzičkog dela Youth Fair-a, pod geslom zagrevanja za Exit "Get Exited", Momčilo Bajagić – Bajaga, rekao je da mu posebno zadovoljstvo da svira na ovakvim koncertima koji iza sebe imaju manifestaciju koja Srbiju promoviše na najbolji način. Govoreći o svom nastupu na sajmu, Bajaga je rekao da je on u znaku proslave velikog jubileja ovog benda. "Na koncertima trenutno želimo da predstavimo repertoar sa kojim gostujemo proteklih nekoliko meseci po celom regionu, jer slavimo 30 godina i sviramo najveće hitove iz tih 30 godina, od kada bend postoji. Sa velikim zadovoljstvom smo ga doneli i Novosađanima", rekao je Bajaga.

Iako su tokom cele večeri Novi Sad zasipali pljuskovi sa grmljavinom, u centru Novog Sada tokom muzičkog dela programa plesalo je mnoštvo ljudi. Osim Bajage i instruktora, na glavnoj bini na Trgu slobode nastupio je i Positive Vibrations Movement bend, koji čine muzičari iz Jamajke, Velike Britanije i Srbije. Exit-ova publika već dobro zna frontmena ovog benda Wenti Wadadu, koji je kao domaćin Exit-ovog rege stejdža "Positive Vibrations", predstavio ono što će posetioci moći da osete, vide i čuju tokom samog festivala na toj bini. U Katoličkoj porti osim rege zvukova, čuli su se i latino ritmovi na promociji Latino stejdža. Jedan od lepših prizora večeri je i više desetina mladih plesača, prolaznika i egzitovaca, koji su zajedno plesali latinoameričke plesove na trgu Katoličke porte.

Youth Fair će trajati i 10. jula, a na binama u centru grada sviraće i Marčelo & Iskaz, sjajne ženske iz Zagreba bend Lollobrigida i provokativna reperka iz Beograda MC Sajsi. Publiku očekuje i još niz nastupa izvođača iz regiona i celog sveta.

Maja

Foto: Bojan Ognjanovac

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska…
.
Ako ste ovaj muzički sastav nekada čuli uživo, znate zašto bi trebalo da ih slušate opet. Ako ih niste slušali uživo, ali ste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?