...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Noć veštica ili Sveti Luka?

31.10.2016.

Iako se tipično ne slavi kod nas, Noć veštica u poslednje vreme stiče sve veću i veću popularnost, pogotovo kod mlađih generacija. Za neke je ovo čisto komercijalni praznik koji nam je nametnut putem medija, neki bi želeli da ponovo usvojimo naše stare tradicionalne praznike i običaje koji idu uz njih, a nekima je 31. oktobar jednostavno izgovor da izađu i dobro se provedu sa prijateljima. 

.

Noć veštica ili Halloween kod nas pokreće polemiku iz godine u godinu. Da li bi trebalo da ga slavimo, zašto uopšte postoje žurke za Noć veštica, zašto uopšte to nazivamo praznikom kad ne pripada našoj tradiciji, itd, itd. Međutim, pre svega, podsetimo se šta Noć veštica predstavlja zapadnjačkoj kulturi – esencijalno, 31. oktobar je noć uoči praznika Svi sveci. Takođe, 31. oktobar je datum kada deca idu od vrata do vrata i traže slatkiše, kostimirani. Na kraju, 31. oktobar je datum kada ona malo veća deca imaju pravo da obuku kakav god kostim požele i banče do jutra. Kakav sjajan praznik.

f1010025 jpg

Međutim, on nema svoje korene kod nas, nažalost. Ako ste se pitali šta bi mi to trebalo da slavimo umesto Noći veštica, profesorka Ljiljana Pešikan Ljuštanović kaže: Svetog Luku.

"Lučindan je naš pandan Noći veštica, to je praznik svetog apostola i evangeliste Luke. Nije ni čudo što je Noć veštica kao praznik privlačan mladima i deci, jer je prilagođen jednoj potrošačkoj kulturi. Praktično, Sveti Luka označava početak zimske polovine godine, tako da je ovo bio stočarski praznik. On se sada obeležava samo u nekim starim slojevima", objašnjava profesorka.

Već pomenuta deca koja kostimirana traže slatkiše za Noć veštica, kada pokucaju na vrata u komšiluku kažu Trick or treat!, a ako ste mislili da se za Svetog Luku ništa ne govori, prevarili ste se – doduše, naša verzija trika ili poslastice je dosta drugačija. 

"Govorilo se 'Sveti Luka u kablove lupa!' jer je to značilo da se neće više musti. Takođe i 'Sveti Toma ćera žene doma!' To je zaista bilo jedno drugačije vreme", otkriva nam profesorka Pešikan Ljuštanović.

f1010028 jpg

Međutim, ovaj tradicionalan praznik se odavno kod nas ne slavi sa istom revnošću kao nekada i u međuvremenu se desilo da smo prisvojili Noć veštica kao potpuno legitiman praznik. I, budimo realni, kao izgovor za to da okitimo kuću posebnim dekoracijama koje uglavnom imaju motiv bundeve, gledamo horor filmove, pravimo kostime i, naravno, idemo na žurke.

Neke od najboljih žurki za Noć veštica u Novom Sadu dešavaju se već pet godina unazad u pabu Šemrok, a njegov vlasnik Daniel Narančić se svake godine potrudi da svojim gostima stvori poseban ugođaj.

"Ovo je peta godina kako organizujemo žurke za Noć veštica i odaziv je stvarno fantastičan, ljudi baš vole da se maskiraju! Često imamo spremne i nagrade za najbolje kostime, pa ih to podstakne još više da budu originalni", kaže Daniel.

f1000012 jpg

Na posletku, pitali smo i ljude da li slave ove godine Noć veštica ili su ikada slavili ovaj praznik. Iako su odgovori u vezi sa slavljem uglavnom bili negativni, ipak je većina rekla da ide na žurke za Noć veštica, više "radi reda". Što se tiče kostima, jedan dečko nam je rekao da mu svake godine devojka pravi kostim jer je kreativnija, a neki su shvatili to vrlo ozbiljno i sami se bacili u izradu.

Biću Kapetan Amerika ove godine, rekao nam je jedan od njih. Moji prijatelji i ja sami sebi pravimo kostime i Noć veštica nam je super povod za izlazak na dobru žurku.

f1010036 jpg

Bio prisvojeni praznik kod nas ili ne, Noć veštica svakako budi kreativnost i potrebu za druženjem u ljudima, tako da ga za sada treba i posmatrati na taj način. A za sve one koji su kivni na proslavljanje nečega što nije u našoj tradiciji, pogledajte jedan sladak crtać na ovu temu, možda će vam biti lakše.

Sofija Balać

 

Možda te još zanima:

.

Kako možete da zaradite gledajući filmove Stivena Kinga?

Ukoliko ste fan horora, sigurno ste gledali neki od mnogobrojnih filmova po delima Stivena Kinga, a možda čak i većinu,…

.

Halloween Ends: Najstrašnije za kraj

Objavljen je novi trejler za treći i poslednji film u modernoj trilogiji Halloween – "Halloween Ends".

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. oktobra

Za vikend vas očekuje gomila Halloween žurki, a pre toga možete posetiti dosta zanimljivih događaja.

.

Praznik sa najviše hejtera

Svake godine pred ovaj datum se digne ozbiljna prašina. Da li slavimo Noć veštica ili Svetog Luku? Ova diskusija nije…

.

Prošlost i sadašnjost Noći veštica

Dobar deo sveta večeras slavi Noć veštica. Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: maskenbali, pravljenje Džeka Fenjera, gledanje horor…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. oktobra

Za vikend vas očekuje gomila Halloween žurki, a pre toga možete posetiti dosta zanimljivih događaja.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo