...
TRENUTNO20:00 - 21:00Vaš DJ sat

Društvo

Nemamo kome da se žalimo na klime koje kaplju

13.06.2018.

Ovih dana suočavamo se sa veoma visokim temperaturama, što nije uobičajeno za početak juna. A sa visokim temperaturama stižu i kiše sa fasada. Klima uređaji nam uglavnom kaplju po glavama, ponekad se slivaju u plastične balone koji krase trotoare i izlivaju se kada njihovi vlasnici zaborave da ih isprazne na vreme. U najboljem slučaju, odvodna creva klima uređaja sprovedena su u oluke, što opet završi pod nogama prolaznika.

.

Novi Sad zvanično nema Odluku o komunalnom redu u kojoj su spomenuti konkretno klima uređaji. Kako su nam rekli profesionalni upravnici zgrada, investitori su dužni da u novim zgradama odrede mesta za klima uređaje i da projektom odrede kako će biti sprevedeni odvodi. Što se starijih zgrada tiče, ovaj problem nije rešen na nivou grada. Odluka, da li ćemo smetati drugima i voditi računa samo o sebi, je sključivo na nama.

Komunalna policija ne reaguje na prijave pa su upravnici zgrada u Novom Sadu u nezgodnom položaju jer mogu samo da opominju nesavesne komšije, ali nemaju način da ih nateraju da odvodno crevo od klime sprovedu tako da ono ne smeta ni komšijama na nižim spratovima, ali ni prolaznicima.

Goran Brzić koji ugrađuje klime rekao nam je da kod ugradnje klime upravo najveći problem odvod kondenzata.

"Ukoliko postoji terasa ili oluk, onda je problem manji jer na terasi možemo vodu da skupljamo u neku posudu, a ako je oluk u pitanju onda voda odlazi dalje. Međutim, ako toga nema onda nema drugog rešenja i odvodno crevo se namešta tako da kaplje dole i smeta prolaznicima", kaže Brzić.

klima jpg

Beograd i Niš imaju Odluke o komunalnom redu u kojima je određeno kako klima uređaji moraju biti postavljeni. Odluka kaže da klima uređaji moraju da se postavljaju tako da se onemogući izlivanje kondenzata na spoljne delove zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene.

Predviđene kazne za kršenje ove odredbe iznose 25.000 za preduzetnika, pravno lice 50.000 dinara, a odgovorno lice u preduzeću 5.000 dinara. Iznosom od 50.000 da po pola miliona dinara kažnjava se pravno lice ako postavljanjem klima uređaja ošteti zgradu ili ugrozi bezbednost okoline.

Osim što kaplju po nama, klima uređaji ruže i fasade. Postavljaju se i na istorijske objekte, pa nije redak prizor da na crkvi staroj 3 veka vidimo klima uređaj. To su stvari koje u uređenim zemljama teško da možemo da vidimo. U Velikoj Britaniji ni na jednom objektu ne mogu biti vidno postavljeni klima uređaji, oni moraju da se sakrivaju ili se ugrađuju rashladni sistemi, odnosno centralne klime.

Miroslav Čapko, koji se u Sidneju bavi ugradnjom i održavanjem rashladnih uređaja, kaže da za deset godina koliko radi na rashladnim sistemima u Sidneju nije do sada video klimu koja kaplje ljudima na glavu.

"Uvek postoji neko rešenje da se sprovede taj odvod za kondenzaciju u oluk ili u kanalizaciju, čak se stavljaju i minijaturne pumpe ako ne postoji slobodan pad. Ja u svom stanu na spoljnoj jedinici imam pumpu koja vodu pumpa kroz spušteni plafon u kupatilo gde ide u odvod za veš mašinu. Ako bi neko postavio klimu tako da ona kaplje neko bi se sigurno žalio", kaže Miroslav.  

klima2 jpg

Dok ne dobijemo gradsku Odluku koja će urediti način na koji postavljamo klime, nemamo kome ni da se žalimo. Više o ovoj temi poslušajte na podkastu O radija. 

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo