...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Društvo

Nedeljni vodič od 9. do 15. maja

08.05.2022.

Ove nedelje nas očekuje tradicionalna manifestacija povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope "Ritam Evrope!", ali pored toga tu je još mnogo zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 9. maj 

Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i Eyesburn sviraju u Kreativnom distriktu povodom manifestacije "Ritam Evrope!". Novosadska old school atrakcija/supergrupa u narodu poznatija kao Plavi ptičić, ima iza sebe preko 200 klupskih i festivalskih nastupa, od kojih su najznačajniji - EXIT 2017 i Nišvil 2021. Na repertoaru ovog kaver sastava, nalaze se najveći hitovi iz rok enciklopedije šezdesetih. Milan Kerezović Keckec posle višegodišnje pauze priprema novi album. Neke od novih pesama moći ćete da čujete na ovom događaju. Kralj Čačka će na Ritmu Evrope! predstaviti novi bend i posle duge pauze održati jedan punokrvni rokenrol koncert. Kultni beogradski bend Eyesburn predvođen Nemanjom Kojićem Kojotom, pored dobro poznatih hitova, odsviraće i neke od pesama sa nadolazećeg albuma "Troops of Light". Početak je u 19 časova.

Povodom Dana Evrope, u Promenadi se otvara izložba "Radimo zajedno". Izložba predstavlja deset uspešnih prekograničnih projekata sa Srbijom koje je podržala EU. Program Interreg jedan je od ključnih instrumenata Evropske unije koji podržava prekograničnu saradnju kroz finansiranje projekata. Njegov je cilj rešavanje problema sa kojima se građani i preduzeća svakodnevno suočavaju i pronalaženje zajedničkih rješenja u oblastima kao što su zdravstvo, zaštita životne sredine, istraživanje, obrazovanje, transport, održiva energija i drugo. Interreg program pruža priliku građanima da pronađu zaposlenje, dobiju bolju zdravstvenu zaštitu, uspešnije koriste javne ustanove ili da dobiju hitnu podršku u prekograničnoj saradnji. Početak je u 14 časova.

Utorak, 10. maj 

U Fabrici počinje pozorišni festival "Upad". Osnovna ideja "Upada" je promovisanje i popularizacija pozorišne umetnosti za mlade, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci. Za učenike i studente ulaz je besplatan uz obaveznu rezervaciju na email upadfestival@gmail.com.
Redovna cena ulaznica je 500 dinara i moći će da se kupe pred početak predstava u Fabrici.
 

Muzički stand up Stefana Ostojića "O lepim stvarima" očekuje vas u Zenit booksu. Čućete nove pesme, glupe viceve i kontraverzne ideje. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Projekcija filma "Beyond the Label" i diskusija o radnim pravima u globalnim lancima tekstilne industrije očekuje vas u CK13. Ovaj film istražuje situaciju u srpskoj tekstilnoj i obućarskoj industriji kada je reč o kršenju radnih prava, posebno o preprekama sindikalnom organizovanju i mizernim zaradama. Situacija u Srbiji nije izolovana nego predstavlja realnost koju živi više od 1,7 miliona radnica i radnika u zemaljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Nakon projekcije će uslediti diskusija o filmu i temama kojima se on bavi sa Bojanom Tamandžijom i Vladimirom Simovićem iz Centra za Politike Emancipacije. Centar za politike emancipacije je organizacija članica mreže Clean Clothes Campaign koja se bavi radnim pravima u globalnim lancima tekstilne industrije. Početak je u 19 časova.

Tribina "Književna plovidba Dunavom" Emanuela Rubena očekuje vas u Svilari. Emanuel Ruben je jedan od retkih evropskih pisaca koji promoviše našu kulturu i književnost u svetu, a Novi Sad doživljava kao svoj grad. Akademska knjiga je 2017. godine objavila Rubenov roman "Snežna linija" koji je 2014. godine bio u najužem izboru za Gonkurovu nagradu. Putopisni eseji "Uz Dunav" doprinose boljem razumevanju i dijalogu različitih kultura. Tribina će biti posebno zanimljiva mladima/studentima, umetnicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, turističkim vodičima, ljubiteljima putovanja, Novog Sada, Srbije i Evrope, avanturistima i svim zainteresovanim ljubiteljima pisane reči Emanuela Rubena. Početak je u 18 časova.

Sreda, 11. maj 

Australijski speed thrash punk bend Reaper svira u Dvorištu. Reaper je četvoročlani speed metal pank bend iz Melburna, koji je sklon da odzvanja primitivnim zvucima prvog talasa speed metala, treša i panka. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Promocija putopisnih eseja Emanuela Rubena "Uz Dunav" očekuje vas u Bulevar booksu. Posetiocima promocije će biti zanimljivo slušati Rubena jer je najveći deo knjige "Uz Dunav" napisao dok je boravio u Novom Sadu zbog čega se u knjizi Novi Sad spominje čak 65 puta. On u toj knjizi otkriva manje poznati mozaik jugoistočne Evrope i vodi nas kroz istoriju i kulturu naroda koji žive na tom prostoru. Početak je u 17 časova.

Džem session vas očekuje u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Član redakcije Njuz.net i scenarističke ekipe emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem" Darko Crnogorac izvešće svoj stand up "Ovo nije bila moja ideja" u Domu kulture. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 12. maj 

Predstava "Zauvek i dan više" igra se u Kulturnom centru Novog Sada. Predstava je nastala na osnovu istoimene drame Milorada Pavića, objavljene 1993. godine i nikada dosad igrane u Srbiji, u čijem središtu je priča o Petkutinu i Kalini, junacima baroknog toka Hazarskog rečnika. Ljubavna priča ukrštena je sa potragom sa pračovekom Adamom, te čitava ideja i motivsko obilje jednog od najvećih postmodernih romana bivaju utkani u naš izbor iz Pavićevog nesvakidašnjeg pozorišnog jelovnika. Vođeni jelovničkom strukturom ovog pozorišnog teksta, uronjeni u različita vremena i prostore igramo ritmom Pavićeve zagonetke: Ko smo, i zašto smo ovde, mi ljudi? Početak je u 20 časova.

Petak, 13. maj 

Jazz fusion bend Alt Bags svira u Prostoru. Sastav čine četiri muzičara iz različitih sredina, koje je spojila želja za džemovanjem, zajedničkim stvaranjem, te istraživanjem žanrova manje zastupljenih na našim prostorima. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Popečitelji nastuapju u Bulevar booksu. U pitanju je neumorni visokoenergetski trio, koji svojom autentičnom muzikom već više od dve decenije razgaljuje koncertne prostore širom zemlje i regiona, Karte su 600 dinara u pretprodaji, 800 na dan svirke. Početak je u 21.30.

Fade Out, VHS Stereo i Bilje nastupaju u CK13. Fade Out je alternativno-garažni duo iz Arilja, koji trenutno živi i radi u Beogradu. Zanimljiv spoj alternativnog zvuka pomešanog sa primesama panka, bluza,ali i stoner roka. Bend za sada ima jedan singl: "Sve, Sad & Odmah". VHS Stereo je gitarski art pop trio iz Užica, ali se mesto okupljanja benda više vezuje za Beograd, u kome njegovi članovi žive, studiraju i rade. Ekipa je sastavljena od ljudi, koji su duže na sceni, što se i čuje na njihovim koncertima. Bilje je rok bend iz Novog Sada. Prizvuci eksperimentale, panka, stonera, dnb-a pa čak i trip-hopa su neizbežni. Upad je 300 dinara, a početak u 20.30.

Tattoo flash weekend vas očekuje u KC Labu. Čitava tri dana imate priliku da se tetovirate u KC Labu, a za dostupne radove, cene i ostale informacije, potrebno je da se javite direktno na @gutt.ink. Početak je u 18 časova.

Drugi deo 16. Vojvodina guitar festa održava se u muzičkoj školi "Isidor Bajić". Očekuju vas međunarodno takmičenje "dr Jovan Jovičić", seminari i promocije. Početak je u 21 čas.

Žurka "The Sound of Eurovision" vas očekuje u KC Labu. Sadržaj će biti širok, šaren i raznolik, uključujući lepezu muzičkih žanrova kao što su arapski, balkanski, dance, folk, grčki, latino, metal, nordijski, pop-rap, rok i orjentalni. Imaćete priliku da čujete izvođače kao što su ABBA, Ruslana, Helena Paparizou, Lordi, Marija Šerifović, Eleni Foureira, Loreen, Conchita Wurst, Verka Serduchka, Hurricane, uključujući i svetski poznate izvođače kao što su Lady Gaga, Beyoncé, Michael Jackson, Miley Cyrus, Rihanna, Bruno Mars, Nicki Minaj, Ariana Grande, Madonna i mnogi drugi. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Izložba "Pogledi" Gabriele Hajzler otvara se u American corneru. Izložba je proizvod višegodišnjeg likovnog istraživanja na temu intimnih momenata urbanog života i sastoji se iz dva ciklusa u formi slika i digitalnih printova. Likovnu poetiku autorka uglavnom je gradila pomoću predstava fasada, koje igraju ulogu svojevrsnih scenografija. Prozori, vrata i stepeništa, kao konstruktivni delovi nose u sebi mnoštvo asocijacija i potencijalnih simboličkih interpretacija. Izložba se otvara u 19 časova, a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana od 10 do 20 časova sve do kraja maja.

Subota, 14. maj 

"Love like blood" dark party vas očekuje u Matki. Ovo je pravi događaj za sve fanove zvuka 80-ih i 90-ih. Puštaće se darkwave, goth rock, post punk, coldwawe, noir rock, no wave, batcave, oldschool industrial, ebm, industrial rock i dark electronics.

Konvoj bonton bajkera i Нойзац sviraju u Domu b-612. Konvoj bonton bajkera je synth-rock kopile iz epruvete ilegalnih emocija i za pokolj duše. Inspiraciju nalaze u ljubavnom pentagramu između kamiondžija, bajkera, pandura, hipika i odbeglih maloletnih autostoperki, odnosno svih koji su dušu izgubili na asfaltu. Нойзац je elektro-akustični sastav iz Novog Sada čiji su članovi: Milan Milojković (elektronika) i Filip Đurović (bubnjevi). Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Premijera baleta "Ana Karenjina" očekuje vas u SNP-u. Ta velika, večna književna ljubav decenijama inspiriše umetnike van književnog kruga. Toliko da će je Balet Srpskog narodnog pozorišta sada ispričati pokretom i to iz imaginarijuma čuvenog koreografa Krunislava Simića.⁣⁣ Početak je u 19 časova.

DJ Miss Kriss vrti u Gerili. Od disco-fanka do panka, vrteška svih mogućih i nemogućih, poznatih i malo zaboravljenih hitova. Sluša se rokenrol 50-ih, 60-ih i 70-ih, new wave, ex-yu synthpop, old schol dance-house hitovi kao i najbolje od savremene muzike. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Nedelja, 15. maj 

Dan za odmor i opuštanje uz Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo