...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Nedeljni vodič od 7. do 13. novembra

06.11.2022.

Druga nedelja novembra nam, pored magle i hladnoće, donosi i gomilu zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 7. novembar 

Predstava ekipe iz Državnog posla "Velika seoba arhivatora" igra se u SNP-u. U ovom pozorišnom komadu Čvarkov, Torbica i Boškić su silom prilika izmešteni iz svog prirodnog okruženja (kancelarije) u istureno odeljenje – magacin u malom mestu na Fruškoj gori. Zatiču se u novoj nepoznatoj sredini, gde nema uslova za boravak tri osobe, dok istovremeno ne mogu da izbegnu svoje radne obaveze, jer su primorani da rade ne bi li dobili dozvolu da se vrate u "rodnu kancelariju". Situaciju dodatno komplikuje menjanje odnosa među likovima, ulaženjem u nove sukobe oko toga ko je prvi došao u novo okruženje i ko samim tim ostvaruje veća prava u borbi za elementarne egzistencijalne uslove, kao što su krov nad glavom, postelja, hrana, grejanje, higijena, kretanje... Karte su 1.300 i 1.500 dinara, a početak je u 20 časova.

Ciklus kriminalističkih filmova u Zenit booksu počinje projekcijom "Uhvati Kartera" Majka Hodžiza. Film prati prekaljenog londonskog gangstera koji se vraća u rodni Njukasl da osveti brata. Hodžiz je insistirao da film izađe iz ustaljene matrice žanra, da bude što realističniji, tako da je čak angažovao nekoliko reditelja dokumentarnih filmova da snimaju sa drugom ekipom. Crnilu ruralnog podzemlja dodatno doprinose zagasiti, gotovo mračni tonovi kamere i minimalistička džez muzika. Početak je u 19.30.

Utorak, 8. novembar 

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište 

Sreda, 9. novembar 

Bend Aloe Vera nastupa u Gerili. Organizatori kažu da obujete udobne cipele i ostavite svoje granice na ulazu u klub. Kako kažu, njihove pesme treba slušati, čitanje o njima nikada vam neće u potpunosti pokazati ove sjajne vibracije. Upad je 3.000 dinara, a početak u 19.30.

The Prodigy veče održava se u Lazinom teletu. Proći će se kroz bogatu diskografiju benda, a program večeri upotpuniće velika imena muzičke scene sa srodnim zvukom, kao što su The Chemical Brothers, The Crystal Method, Scooter, Fatboy Slim, Moby, Daft Punk, Faithless, Massive Attack i Underworld. Upad je 200 dinara, a početak u 22 časa.

Veče crnog humora očekuje vas u Domu kulture. Nove crne fore premijerno su izvedene na 12. festivalu komedije StandUpFest u oktobru ove godine. Sada se nalaze na redovnom repertoaru organizacije Standup.rs. Nastupaju Ilija Petrović, Vuk Vujačić, Mišo Babić, Radomir Nestorović, Ivan Nikolić i Nikola Radojlović. Karte su 500 dinara za stajanje i 700 za sedenje. Početak je u 20 časova.

Na ovonedeljnom književnom klabingu u CK13 čita se "Put" Kormaka Makartija. "Put je neumoljivi dokaz koji je književni svet ubedio da je Kormak Makarti jedan od najvećih živih američkih pisaca. Kroz veoma mračan moralno-filozofski ton ove knjige možemo osetiti duboku i iskrenu potrebu autora da nas ubedi kako ne postoje okolnosti zbog kojih vredi odreći se tako neophodnih vrlina kao što je čistota duše. Roman je 2006. godine ovenčan Pulicerovom nagradom, a 2009. snimljena je veoma uspešna filmska adaptacija ove knjige." Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 10. novembar 

Vesna Mitar i Amalia Miler nastupaju u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Vesna se bavi interdisciplinarnim proučavanjem i aktivnim koncertnim izvođenjem savremene umetničke muzike. Glavno interesovanje njenog istraživanja predstavlja odnos fenomena civilizacijske krize i kreativne poetike stvaralačkog i izvođačkog procesa u ovom domenu. Specijalizovala je izvođenje savremene muzike na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, pod mentorstvom Meitar ansambla. Bila je član ansambla Camerata Europaea (Grčka) i Tedarim Ensemble (Izrael). Amalia je jedan od najmlađih srpskih koncertnih izvođača. Svoj umetnički rad bazira na izvođenju savremene umetničke muzike, što ujedno pretstavlja njeno polje usavršavanja na specijalističkim studijama koje je završila 2020. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Darka Karajića. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova. 

TBF nastupa u Domu kulture. Oni su "uvik kontra" klasičnim klupskim nastupima, a njihov zvuk je jedinstvena kombinacija repa i hip hopa sa rock, funk, soul i reggae zvucima. Karte se prodaju po ceni od 1.400 dinara, a nakon toga će iznositi 1.700. Početak je u 21 čas.

Autorska monodrama Sandre Silađev "Dejt" očekuje vas u kulturnom centru Ruma. Znate je kao Dinju sa društvenih mreža, a ovog puta Sandra je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Njen "dejt" se, međutim, ne pojavljuje. Olivera se oseća kao dama, usedelica, babadevojka i raspuštenica, čak i kao udovica mada niko nije umro. Sluđena je kategorizacijama i čudnim odnosima između ljubavnika u 21 veku. Smatra da ne traži mnogo od života, samo i jednostavno ono što svaki odrasli pojedinac želi za sebe - da pronadje svoju srodnu dušu. Organizatori nisu naveli cenu karata. Početak je u 20 časova.

Language exchange club održava se u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Jazz veče sa Nikolom Miloradovićem očekuje vas u Fridi. Nikola je virtuozni, mladi, talentovani i školovani saksofonista, koji ima dugogodišnje iskustvo sviranja po jazz festivalima i klubovima u zemlji i inostranstvu. Upad je 150 dinara, a početak u 20 časova.

Petak, 11. novembar 

Yawn i Polywhy nastupaju u CK13. Yawn je eksperimentalni bend iz Norveške. Nakon objavljivanja debitantskog albuma "Materialism" koji neprimetno spaja uticaje metala, džeza i savremene muzike, bend je isporučio svežu perspektivu kako eksperimentalna muzika danas može da zvuči. Na bini će im se ovom prilikom pridružiti Polywhy. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas. 

Kristijan Molnar "vrti" u Tunelu. Kristijan je tvorac Christallization Radio Showa, koji je pokrenuo sa idejom promovisanja elektronske muzike u Srbiji. Na sceni je od 2006. godine, a iza njega su brojni zapaženi nastupi. Delio je pult sa svetskim facama, kao što su Black Coffee, Jeff Mills, David August i Red Axes. Upad je 500 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Žurka "Kultura" održava se u Domu kulture. Za DJ pultom će se naći Savathe, Vukivic i Đorđe.Karte su  u pretprodaji po ceni od 400 dinara, a nakon toga će iznositi 600, pa 800. Početak je u 21 čas.

Koautor pesama benda OQJAV, pesnik, glumac i tekstopisac Vadik Koroljev dolazi u Zenit books. Objavio je dve knjige pesama: "Trska" (2018) i "Plava zelena šuma" (2022). Glumio je u filmovima "Grad je zaspao" i "Čovek iz Podolska". Vadik će u okviru večeri pročitati nekoliko nestabilnih priča iz nadolazeće knjige i uz gitaru otpevati OQJAV pesme. Početak je u 19 časova.

Synthwave Night žurka vas očekuje u KC Labu. Žurka šesti put stiže u Novi Sad, sa gomilom novih hitova za vaše uši. Početak je u 16 časova.

Huba buba žurka proslavlja 1. rođendan u Gerili. Na repertoaru je muzika iz 1980-ih, 1990-ih i 2000-tih. Ovom prilikom ćete moći da kupite i Huba buba majice po ceni od 1.500 dinara. Početak je u 21 čas.

Subota, 12. novembar 

Neprijatelj Prelazi Zeku nastupa u Fabrici. Bend od starta čini ista petorka. Već prekaljeni sa jasnim stavom i neiscrpnom inspiracijom, svojevrsnom energijom, poznati su publici kao sastav koji bolje zvuči uživo nego na albumu. Beskompromisno angažovani tekstovi pozivaju pojedince na buđenje iz letargije, a uporedo sa tim, upiru prstom na odgovorne za celokupno stanje društva. Bend će ovom prilikom promovisati novi album "Krv, suze, nojz". Karte se prodaju po ceni od 600 dinara, a na dan koncerta iznosiće 800. Početak je u 19 časova.

Konferencija "Odgovorna sećanja i politike mira" održava se u CK13. Konferencija ima za cilj da pruži kritičku, konstruktivnu i radikalnu perspektivu nagovora na mir i život koji je svakodnevno i dosledno posvećen miru. Početak je u 11 časova.

ABBA tribute bend nastupa u Domu kulture. Hitove poput "Waterloo", "Ring Ring", "Mamma mia", "SOS" i mnoge druge sviraju na originalan način, ali opet ne izlazeći iz okvira autentičnog. Upad je 600 dinara, a početak u 22 časa.

Runy i Miloš Jovanović "vrte" u Tunelu. Veče će biti u duhu prijateljstva, tradicije i kvalitetnog zvuka. Izbor žanrova je šaren, kao i njihovo iskustvo. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 600 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Nedelja, 13. novembar 

Saturnus i Esoteric sviraju u Fabrici. Saturnus je osnovan 1991. godine kao death metal bend, a svoj autentični zvuk i stil kalibrirali su mešanjem melodičnog death/dooma sa primesama gothic metala, čistim vokalima i atmosferičnim recitovanjem. Britanski bend Esoteric već trideset godina pomera granice jačine zvuka. Od zapanjujuće mračnih duplih albuma iz 90-ih "Epistemological Despondency" i "The Pernicious Enigma", do ekspanzivne epike koja obeleževa njihov nedavni opus "The Maniacal Vale" i "Paragon of Dissonance", nikada nisu odustali od svog početnog cilja – da puste zvučni haos na nepripremljene slušaoce. Karte su u prodaji po ceni od 2.000 dinara, a na dan koncerta iznosiće 2.500. Početak je u 19 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo