...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Nedeljni vodič od 28. januara do 3. februara

29.01.2019.

Hladan prelaz iz meseca u mesec mogu da zagreju zanimljivi događaji. Sreća pa ih ima!

.

Ponedeljak, 28. januar

Izložba Ognjena Milanovića biće održana u Kulturnom centru Lab. Kako sam autor kaže: "Ova grupa radova predstavlja potragu za sopstvenim likovnim jezikom i pokušaj da se slobodno izrazim kroz intuitivan postupak, bez direktnog vizuelnog kontakta sa objektom prikazivanja. Vodeći se trenutnom emocijom, unutrašnji doživljaj prevodim u apstraktnu formu koja sadrži odgovor na odredjenu situaciju zbog koje sam i počeo da stvaram." Početak je u 20 časova. 

Utorak, 29. januar

Gost Krokodilove rezidencije za pisce u Beogradu tokom januara je savremeni ukrajinski autor Andrij Ljupka. Andrij će biti gost Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu, a razgovaraće se o njegovom stvaralaštvu i savremenoj ukrajinskoj književnosti. Razgovor će biti na srpskom jeziku, koji autor odlično poznaje, a moderator će biti Đorđe Majstorović, urednik književnog programa CK13. Andrij Ljupka je rođen 1987. godine. Pesnik je, prozni pisac i esejista. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige "Umetnost i kultura otpora" Milene Dragićević Šešić biće održana u knjižari Bulevar Books na izložbi "Bez ishodišta". Izložba "Bez ishodišta" predstavlja izvod iz arhivske građe nezavisnih umetničkih udruženja: Led art, Art klinika i Šok zadruga. U 25 godina dugom i neprekinutom lancu događaja, izložbi, akcija i delovanja, ove umetničke grupacije bile su aktivne ne samo na polju umetnosti i kulture već i na polju društvenog angažmana i aktivizma. Arhiva Multimedijalnog centra "Led art" sadrži radove i dokumenta koji prikazuju umetničku mapu kako Srbije tako i Novog Sada. To je značajna građa koja još uvek nema svoje mesto i namenu u adekvatnim institucijama kulture i umetnosti. Arhiva se čuva u skučenom prostoru Šok zadruge, sa neizvesnom sudbinom konačnog ishodišta, pa je na taj način postala paradigma nerazjašnjenog odnosa između institucija u sistemu i nezavisne umetničke scene. Izložba počinje u 17 časova, a promocija od 19.

Predstava "Život provincijskih plejboja" biće održana u Pozorištu promena. U pitanju je komad Dušana Jovanovića, žanrovski određen kao komedija del arte. Radnja komada smeštena je u jednu balkansku provinciju u kojoj naši junaci, vođeni jakim seksualnim nagonima, upadaju u nevolje. Ko? Sa kim? Gde? Kada? Kako? Zašto? Sa čim? Koga? Ko će uspeti u svojoj nameri, a ko će ispasti rogonja i da li sve ovo može da izađe na dobro - videćemo do kraja predstave. Početak je u 20 časova.

Sreda, 30. januar

Tribina "Strip - analogni fenomen u digitalnom dobu" biće održana u knjižari Bulevar Books. Učestvuju Borislav Pantić (Čarobna knjiga), Vuk Marković (Komiko) i Aleksandar Nešić - Kreša (Darkwood), a razgovor moderira Jovan Gvero (SKC). Ova uvodna tribina je prvi deo zajedničkog projekta Spomen zbirke Rajka Mamuzića i knjižare Bulevar Books - Kom(un)ikologija, koji ima za cilj da preko stripa, kao najkomunikativnije umetničke forme, pokrene mlade i aktivno ih uključi u procese stvaranja stripa, čitanja, posete galeriji i razgovoru o umetničkom delu, odnosno, da privuče novu publiku koja će u bliskoj budućnosti neposredno učestvovati u kulturnom životu grada. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 31. januar

Dvanaesto izdanje Jazz jam sessiona biće održano u Kulturnom centru Lab. Ovog puta biće posvećeno pevačima i pevačicama. Organizatori pozivaju džez vokale da dođu u što većem broju i pridruže se na bini, da zajedno izvedu omiljene standarde. Program otvaraju Nemanja Mihailović, vokal, Boris Hložan, gitara, Fedor Ruškuc, kontrabas, Lav Kovač, bubanj. Početak je u 21 čas.

U čast jednog od najznačajnih predstavnika crnog talasa, Dušana Makavejeva, u Domu b-612 puštaju fim "Sweet Movie". Film je nastao 1974. nakon rediteljevog odlaska is SFRJ, kada su njegovi filmovi uveliko izazivali kontroverze i bili predmet cenzure, što je sudbina koja je zadesila i Sweet Movie. Početak u 19 časova.

Predstava "Uverenje" biće održana u Pozorištu promena. Bavi se problemom birokratije sa kojim se svi svakodnevno susrećemo. Pre "vadjenja" bilo kog papira, dozvole ili nečeg sličnog, mi se psihički pripremamo. Ovde će se svi prepoznati u nekoj od situacija koje su preneglašene, samim tim i duhovite. Zapravo, pacijent dolazi kod psihijatra kako bi saznao da li život nakon smrti postoji, to je njegov izgovor. Na kraju se razotkrivaju sve njegove laži, jer je on došao po poslednje uverenje da nije idiot. Ovo je adaptacija dva teksta dva autora, "Strah od smrti" Hrvoja Kovačevića i Muze Pavlove "Idiot". Takodje ovo je i autorski projekat glumaca Janka Cekića i Nebojše Raka. Početak je od 20 časova.

Izložba i prezentacija "FLEX iskustvo kroz umetnost" sa alumnistkinjom programa Leom Bagi biće održana u Američkom kutku. Lea je predstavnica FLEX programa za grad Novi Sad. Kroz prezentaciju će nam prikazati svoja iskustva sa razmene iz grada Džošua u Teksasu. Ono što će ovaj program učiniti zaista jedinstvenim je prateća izložba njenih radova. Lea je osvojila nagradu na takmičenju "UNTHSC Art Competition" za 2018. sa svojim radom pod nazivom "Beauty of diversity". Tokom dodele u Vašingtonu, ona je održala govor u ime svoje generacije. Početak je u 17 časova.

Petak, 1. februar

Za najbolji mogući početak februara pobrinuo se Omladinski centar CK13. Imaćete priliku da slušate četiri sjajna benda. Nastupiće Ground zero, Proslov, War engine i First flame. Kako poručuje Rebuild x hardcore Novi Sad crew, podržite bendove koji sviraju, kupovinom izdanja ili majice, fanzina, jer na taj način bendovi obezbedjuju pola prihoda za benzin do sledećeg grada. Druga polovina je već vaša podrška kupovinom ulaznice. Scena je nevažna ako postane modna revija, a svirka razlog za napiti se. Naprotiv, ona treba da bude zajednica gde podržavamo jedni druge i gde je izražena kolektivna svest i solidarnost. Čitajte više pank fanzina! Čitajte više. Početak je u 21 čas.

Zimski Blokstok za Dan Novog Sada biće održan u Gerila baru. Nastupiće jedan od najboljih pank bendova u zemlji Pogonbgd, uz podršku lokalne mlađarije Retorika. To međutim nije sve. Ekipa je snimila i dokumentarni film povodom 20 godina festivala i premijerno će ga emitovati iste večeri u 21 čas u KCNS-u. Kupovinom ulaznice za svirku rezervišete svoje mesto za projekciju filma koja je besplatna. Početak prodaje ulaznica počinje u sredu, po ceni od 300 dinara. Početak je u 22.

3mačke100godina nastupiće u knjižari Bulevar Books. U pitanju je grupa koja deluje u različitim formatima, od dua do seksteta, uključujući stalne i gostujuće članove, u svom muzičko-izražajnom pristupu predstavlja kombinaciju alter rock varijanti, garage tendencija, te no wave i generalno crossover upliva kroz koje se prepliću i razni drugi elementi. Glavno oružje njihovog pristupa je sama energija i način na koji bend pristupa izvođenju numera. Prilično slobodne interpretacije trasiraju put i raznolikim izvođačko-aranžmanskim rešenjima, koja variraju od pesme do pesme. Krajem 2017. godine, objavili su album za "SKC Novi Sad", a trenutno snimaju nov materijal. Početak je u 21:30, a upad 300 dinara.

Subota, 2. februar

Samo dan kasnije, još jedna fantastična svirka biće održana u CK13. Stižu novosadski Sputnik i beogradski Asphalt Chant. Što se tiče zvuka možete da očekujete synthpop, retrowave, rock, indie, postpunk... Početak je u 21 čas, a ulaz je 250 dinara.

Killo killo banda prvi put u domu b612. Kilosteri spremaju energični set sastavljen od brda starih i novih pesama. Pored kvalitetnih studijskih albuma koje ostavljaju iza sebe, njih svakako krasi i umetnost živog improvizovanja i, sad već očekivana, erupcija kreativnosti iz dubina alkoholnog delirijuma... Zaronite sa njima zajedno u more introspekcije. Tamo su biseri, tamo je muzika. Početak je od 21 čas, a ulaz je 300 dinara.

Deca Loših Muzičara dolaze u Gerila bar. Predugo ih nije bilo u našem gradu i jako smo ih se uželeli, pa će ovaj bend uskoro nastupiti po prvi put u našem prostoru, najavili su organizatori. U prodaji je prva tura karata po ceni od 600 dinara. Početak je u 22:30.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo