...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Nedeljni vodič od 27. maja do 2. juna

24.05.2019.

Za svakog po nešto.

.

Ponedeljak, 27. maj

Prolećni bazar biće održan u Crnoj kući. Bazari u CK se održavaju sezonski i zamišljeni su kao prostor za male i lokalne proizvođače, mesto gde oni mogu da predstave svoje proizvode većem broju ljudi, ali i da se međusobno upoznaju i razmene iskustva.  U slučaju kiše, bazar će biti održan u prostorijama kluba. Učešće na Bazaru se ne naplaćuje, a sam događaj možete podržati donacijama tokom trajanja programa. Početak je u 18 časova.

Restrikcije/Interferences - grafičke partiture Đorđa Markovića možete videti u Kulturnom centru Lab. Đorđe Marković je završio osnovne i master studije kompozicije na novosadskoj Akademiji umetnosti u klasi Zorana Mulića, a postdiplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Gracu, u klasi Beata Furera. Interference II je delo iz istoimenog serijala započetog 2013. koji ispituje relaciju subjekt – objekt u muzici, odnosno, dejstvo statičkih zvučnih struktura na slušanje kao oblik postojanja svesti. Zvučna interferencija slušni aparat transformiše u rezonantno telo, čime se delo decentrira (pomera iz središta pažnje), te pravi objekt svesti postaje samo slušanje. Ova promena relacija nastoji da revitalizuje akt slušanja i oslobodi potencije izgubljene u konvencijama muzičkog dela. Početak je u 21h.

Utorak, 28. maj

Slušaonica "Jefferson Airplane" biće održana u CK13. Sa gramofona će se slušati najveći hitovi iz njihove najproduktivnije faze stvaralaštva krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Takođe, proći ćete i kroz najzanimljivije događaje koji su se desili, kako u Americi, tako i u celom svetu i na taj način imali uticaj na ovaj bend i njihovo stvaralaštvo, a poseban akcenat će biti posvećen harizmatičnoj pevačici, Grejs Slik. Ovaj bend u potpunosti predstavlja otelotvorenje hipi kulture koja je u to doba bila na svom vrhuncu. Ulaz je besplatan, a početak je u 20:30.

Sreda, 29. maj

Razgovor o knjizi "Srpski intelektualci i Jugoslavija 1918-1929" biće održan u knjižari Bulevar books. Ova knjiga, zasnovana na brojnim arhivskim dokumentima i literaturi, obiluje podacima o mišljenjima i stavovima srpskih intelektualaca o vremenu u kom su živeli i stvarali i o problemima države čiji su stanovnici bili. Početak je u 18 časova.

Predstava "Emigranti" biće odigrana u Domu b-612. Nastala je 2015. godine u Berlinu. Njeni autori, pozorišna rediteljka iz Beograda i filmski reditelj iz Budimpešte, došli su u grad snova, kulturnu i party prestonicu Evrope, u potrazi za srećom. Iako partneri, njihove ideje o sreći su potpuno drugačije. Predstava je nastala iz njihovog intimnog sudara sa počinjanjem od nule. Sve lične i profesionalne kontakte, sve ono što zovemo svakodnevnicom, sve su to morali da ostave iza sebe. Ulaz je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 30. maj

Mimologija će biti održana u Kulturnom centru Lab. Prevalili smo daleki put od smešnih slika mačaka, "forever alone" i "shut up and take my money" mimova (ili mema). U najnovijem obliku, mimovi služe ne samo da zabave ili nasmeju, već da prenesu poruku, uglavnom shvatljivu u određenom kontekstu i to u određenoj "grupi" ljudi na internetu. Vrlo brzo se mim pokazao kao lak, jednostavan i zabavan način da se razmenjuju poruke i o manje zabavnim stvarima kao što su mentalni poremećaji, poput depresije i anksioznosti. Međutim, postavlja se pitanje, da li mimovanje o depresiji kroz crni humor postaje svojevrstan smeh pod vešalima, ili je u pitanju prihvatljiv način da se priča o kompleksnim mentalnim stanjima na internetu? Da li internet korisnici ovakav način komunikacije mogu isuviše olako zameniti za bavljenje mentalnim zdravljem? Na koji način nas mimovi i internet oblikuju kao ličnosti i zauzvrat, kako mi utičemo na sajber prostor? Početak je u 19 časova.

Poslednja Karaoke žurka ove sezone biće održana u Gerili, a nakon toga odlaze da spavaju letnji san do oktobra, barem što se žurki tiče. U susret letu, ova žurka će biti posvećena isključivo letnjim hitovima, kako kažu organizatori, da se pripremimo za vrućinu i vodu i sve te situacije. Početak je u 21.

Film i diskusija "Misterije organizma" biće održani u Domu b-612. Misterije organizma se mogu posmatrati i kao erotski film i kao svojevrsna alegorija o odnosu Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, možda i kao krik čoveka koji teži autentičnom spajanju sa drugim bićima u društvu čiji je skriveni, ali glavni atribut otuđenost. Baš zbog svoje eksperimentalne prirode (i tehničke i tematske), pozicije u okviru crnog talasa i provokativnih tema koje obrađuje, "Misterije organizma" stvaraju dobar teren za diskusiju. Početak je u 19 časova.

Petak, 31. maj

Norverška šuma i Žad stižu u CK13. Norveška šuma je bend iz Novog Sada, osnovan jeseni 2013. godine. Svira melodični alternativni rok, sa uplivima drugih stilova (brit pop, hard rock, grunge, funky). U tekstovima se bavi emotivnim stanjem pojedinca sa osvrtom na socijalni momenat društva u kojem živimo. Bend je doživeo nekoliko personalnih promena, trenutno nastupa kao četvorka sa klasičnom postavom - gitara, bas, bubanj i vokal. Žad ili Vesna Mitić je kantautorka koja dolazi iz Novog Sada. Muzikom se bavi čitav život, bilo kao igračica ili pevačica što ostavlja uticaj na njen autorski rad. Završila je osnovnu muzičku školu, smer solo pevanje i svira alternativni pop-rok na akustičnoj gitari. Ulaz je 200 dinara a početak u 21.

Game of Thrones Party biće održana u Gerili. Možda vas je serija razočarala, ali makar možete da se zabavite na njen račun. Žurka standardno kreće od 21, a pre toga ćete moći nekoliko sati da igrate igre, paradirate obučeni u omiljene likove iz GOT-a, slikate se i uživate u tematskim koktelima koji će nositi imena glavnih kuća iz serije. Dođite od 18.

Javno čitanje "Zvezdani čovek" biće održano u Pozorištu promena. Kad vam sve u životu krene po zlu, kad vas izluđuju ljudske gluposti i nelogični sistemi, kad čitav svet izgleda kao velika ludnica... Ne brinite! Spasitelj je stigao! I to u Novi Sad, na proteste. Ostaje samo pitanje: hoćemo li mu verovati? Početak je u 17 časova.

Predstava "Ljubavnik" biće održana u Pozorištu promena. Sara i Ričard su bračni par koji živi u Engleskoj,  u predgrađu Vindzora. Njihov brak je otvoren, što podrazumeva da Ričard dozvoljava Sari vezu sa drugim muškarcem. Nju ljubavnik posećuje svakog popodneva, dok je Ričard na poslu. Jednog dana, Ričard odlučuje da prekine takav način života jer želi da živi u tradicionalnom braku sa svojom suprugom, sa čime se Sara ne slaže. On je istrajan u svojoj nameri, pokušavajući da sve vrati mogućem početku – tamo gde će se njihova iscrpljena i potrošena strast i ponovo oživljena vera prepoznati kao ljubav. Početak je u 21.

Izložba fotografija "Boston" biće održana u Američkom kutku. Autorka izložbe je profesorka Marija Jovanović Beljanski, koja se fotografijom bavi od svoje trinaeste godine. Najčešće su to putokazi i život na ulicama mnogih gradova koje je obišla na svim kontinentima, ali ono što je upečatljivo i prepoznatljivo za našu umetnicu jesu njeni čuveni portreti. Ovo je njena druga samostalna izložba u našem gradu. Početak je u 19.

To be punk festival biće održan na Novosadskom sajmu. Praksu da se ne ponavljaju bendovi koji su već svirali na festivalu, ekipa je zadržala i ove godine. Festival kao i do sada traje dve večeri, a kompletni lajnap možete videti ovde.

Subota, 1. jun

To be punk festival.

Još jedna žurka čeka vas u Gerili, ovaj put je u pitanju Gerila Crew Party kojim se definitivno zatvara sezona. Disco, pop, house, hip hop, rock, samo hitovi i samo za đipanje! Početak je u 21, a ulaz je slobodan.

Javno čitanje "Love me, tinder" biće održano u Pozorištu promena. Šta se desi kada petoro usamljenih studenata iz studentskog doma na raspustu između aprilskog ispitnog roka i početka predavanja napravi profil na dejting aplikaciji Tinder sa željom da se zaljubi i zabavi, iako kompanija tvrdi da je verovatnoća za online ljubavni uspeh manja od dva odsto? Saznajte od 15 časova.

Javno čitanje "Pesnik, apaš i profet" biće održano u Pozorištu promena. Biografska drama o razvoju i sazrevanju jedne od najintrigantnijih pesničkih figura u srpskoj književnosti. Kroz epizodičnu predstavu ličnih i društveno-političkih okolnosti, demistifikuje se pesnički proces i rasvetljavaju se duboke protivrečnosti unutar vrednosnih sistema kojima se danas, u krizi postojećih i nedostatku novih, stihijski vraćamo. Početak od 17 sati.

Nedelja, 2. jun

Javno čitanje "Oproštajni valcer" u Pozorištu promena. Predstava po romanu Milana Kundere, a režiju potpisuje Vladislav Velkovski. Početak je u 16:30.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo