...
ORADIO UŽIVO

Društvo

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

24.03.2019.

Ako ne znaš gde bi ove nedelje - mi znamo.

.

Ponedeljak, 25. mart

Drum circle radionica biće održana u Omladinskom centru CK13. U pitanju je neformalno okupljanje na koje su dobrodošli svi koji su voljni da učestvuju u komunikaciji kroz improvizaciju na perkusijama (nisu isključeni ni melodijski instrumenti). Drum circle će se u narednom periodu održavati svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu od 18 časova.

Promicija časopisa "Zent" biće održana u Kulturnom centru Lab. Zent, časopis za izvan-redno promišljanje sadašnjosti, nastao je 2016. Utemeljen je na vrednostima zajedništva i sa namerom da istražuje, propituje i problematizuje savremenost u svim njenim aspektima i u uverenju da politika nije samo pitanje institucija već pre svega pitanje svakodnevnog odnosa pojedinaca i zajednica jednih prema drugima i prema svetu. Početak je u 20 sati.

Muzička dramatizacija "Neobuzdani sklad" dr Agote Vitkai Kučera biće održana u Kulturnoj stanici Svilara. U pitanju je događaj u okviru projekta "Kultura na dlanu" iz programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koji je integralni deo projekta Evropske unije: Novi Sad – evropska prestonica kulture. Za jednu malu zemlju kakva je Srbija, i njenu kulturu, od izuzetnog je značaja svaki prodor van njenih granica, kako geografskih tako i kulturnih. Pal Abraham je pojedinac kojeg ne bi trebalo nepravedno zapostavljati baš iz tih razloga. On svojim delom čini prepoznatljivost jedne kulture i podneblja sa kojeg dolazi. Početak je u 17 časova.

Utorak, 26. mart

Nakon devet održanih predavanja "Slikovita psiha" u Kulturnom centru Lab, na zahtev publike i učesnika, biće održano jubilarno deseto druženje gde će posetioci ponoviti 9 najbitnijih tema sa prošlih predavanja. Svaka od navedenih tema će biti pojašnjena u kratkim, jasnim i slikovitim crtama. Kao i do sad, nije potrebno nikakvo predznanje za učešće u predavanju. Početak je u 19 časova.

Sreda, 27. mart

Promocija knjige "Otpadnici" Anje Mijović biće održana u knjižari Bulevar books. Radnja romana "Otpadnici – Slučaj prvi" gradi se oko delatnosti specijalnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala beogradskog MUP-a, a koji čine inspektor Uroš i njegov tim: Andrej, Vera i kompjuterski stručnjak Peđa. U komplikovanoj trci za istinom i rešavanjem zločina, oni se suočavaju sa podmetanjima, smicalicama i spoticanjem sopstvenih kolega, nadređenih i moćnika iz vrha vlasti. Slučajevi koji im dopadaju šaka kreću se od otkrivanja i istraživanja vršnjačkog nasilja do trgovine ljudima, dečje pornografije i svirepih, krajnje sadističkih mučenja i ubistava. Početak je u 19 časova.

Diskusija "Zašto autor (ni)je mrtav?" biće održana u Domu b-612. Moći ćete da čujete odgovore na pitanja poput: Kakvi sve odnosi postoje između pisaca, čitalaca i dela? Da li ijedan od ovih aspekata ima prevlast i zbog čega? Na koji način fenomen javnog sramoćenja i čvrste moralne osude sa kojima su pojedini stvaraoci današnjice suočeni, utiči na poimanje i recepciju njihovog stvaralaštva? Da li je autor zaista ''mrtav'' ili je bitniji neko ikada ranije? Početak je u 20 sati.

Predstava "Gospodar muva" Gradskog pozorišta Bečej biće odigrana u Firchie TT Studiju. Nakon više nego uspešne predstave "Kralj Ibi", koja je, između ostalog, dva puta napunila i Firchie Think Tank Studio, Dramski studio mladih postavio je još jedan klasik svetske književnosti – roman "Gospodar muva" britanskog nobelovca Vilijama Goldinga. Reč je o čuvenom distopijskom romanu koji govori o krahu jedne civilizacije, ali i o preispitivanju ideje ljudskosti u savremenom društvu. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 28. mart

Uigrani radijski dvojac Damir i Đorđe ovoga puta za vas priprema urnebesno veče uz odlomke iz romana norveškog pisca Erlenda Lua, u CK13. Erlend Lu je rođen 1969. godine. Do sada je objavio romane: Prohujalo sa ženom (1993), Naivan. Super. (1996), L (1999), Činjenice o Finskoj (2001), Dopler (2004), Volvo Kamioni (2005), Mulej (2007), Mirni dani u Miksing Partu (2010), Fvonk (2011), Popis (2013), Kraj nama poznatog sveta (2015). Pravio je kratke filmove i muzičke spotove, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije. Za kratko vreme postao je kultni norveški pisac, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika. Početak je u 20 časova.

Džez muzičari i ljubitelji džeza ponovo će imati priliku da se u potpunosti prepuste uživanju. Jazz Jam Session biće održan u KC Labu, a ovog puta pridružuju se veterani jam session-a. Ulaz je 150 dinara, a početak u 21.

Duo Ljubičice se vraćaju u novosadski Dom b-612 i ovim koncertom započinju Prolećnu turneju. Đuskamo uz novi prolećni gruv! Pre i posle koncerta muziku bira Nađa. Početak u 21, upad je 200 dinara.

Petak, 29. mart

Mnoštvu kvalitetnih bendova koji trenutno egzistiraju na makedonskoj sceni, a iza kojih stoji izdavačka kuća Balkan Veliki, od skora se pridružio i bend My Tear. Oni će nastupiti u Domu b-612. Sa radom su počeli 2018, a u martu 2019. izdali svoj prvi album. Bend Čine: Deni Krstev (vokal, gitara, programiranje, tekstovi), Vasko  Atanasoski (gitara, prateći vokali, producent), Kristijan Lafazanovski (bubnjevi, perkusije), Martin Mitevski (bass, vokali). Početak je u 21:300, a upad 300 dinara.

Izuzetna predstava "Jami distrikt" po tekstu Milene Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića gostovaće ponovo na sceni Novosadskog pozorišta. O projektu reditelj kaže: "Jami distrikt" je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu od uvek? Ili su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, "dobre" nacije? Početak je u 19 časova.

Bendovi Čupavci i Sharks snakes and planes u Soulpeddleru. Čupavci su bend iz Sigira, a čine ih Nemanja, Biljana, Stefan, Nenad i Boris. Zvuk koji ih karakteriše jesu rock i punk. Sharks snakes and planes su Beograđani nastali 2010. godine. Kao glavni uticaj u muzici navode Life, Nicotine, Vallium, Vicodine, Marihuana i Extasy and alcohol. Početak je u 20 časova, a ulaz je 300 dinara.

Subota, 30. mart

Mešavina street punka, hardkora i thrash metala čeka vas u CK13. Nastpiće Risk it, Fiskalni račun, Mind Prison i Riverroth. Kao neko ko je ove bendove više puta slušao, naša topla preporuka je da ovu svirku ne propustite. Upad je 400 dinara, a početak je od 21.

Ako ste skoro čitav život proveli u mišljenju da na Klisi ne postoji ništa dobro - varate se. Odlična svirka čeka vas u Soulpeddleru, a nastupiće bendovi See it my way, Fyn i Majdan. Početak svirke je u 20 časova, a ulaz je 300 dinara.

Jedan od svetlijih trenutaka u Novom Sadu, prošle godine, bio je koncert benda Koala Voice, koji su zarazili i zaveli publiku toliko da od tada do danas traži još. I evo ih, hvatajte kalendar, zaokružite ovaj datum. Koala Voice, dobitnik nagrade "Zlata piščal" za najbolji slovenački bend je četvoročlani sastav iz industrijskog dela Slovenije, iz malog grada Kisovec, a sa svojom mešavinom indie-punk, pop i disco zvuka, već više od četiri godine, osvaja publiku od Liverpoola, Moskve, preko Zagreba, pa sve do Skoplja, Varšave i Talina. Početak je u 21:30, a ulaz 400 dinara.

S obzirom na to da ekipa iz KC Lab-a ne može da dočeka proslavu svog drugog rođendana, pozivaju vas na njihov rođendan jedan i po! Zabava počinje izložbom Sanje Stojkov (Neon) i Vanje Vikalo (Linnch) u KC Lab-u, uz nastup beogradskog dvojca Skier and Yeti. Kako kažu, to im neće biti dovoljno zabave, zato nastavljaju dalje. Posebna KC Lab autobuska linija 1.5 (KC Lab - K9) polazi u 23:00 ispred kuće i sve vas vozi do Kanala 9 gde vas čekaju Dve Čađave, Kezz, Mkdsl + Pedja Milutinovic i Electro Jam sa gostima. Cena karte za najbrže biće 300 dinara, dok će druga serija karata biti 400 dinara. Na dan događajaj upad će biti 600. Početak je u 21 čas.

Bend Porto Morto nastupiće u Domu b-612. Oni su bend iz Zagreba koji je aktivan od 2011. godine i nastao je unutar JeboTon kolektiva. U razdoblju između 2011. i 2016. bend aktivno svira na festivalima i u klubovima po Hrvatskoj i regionu. Tokom tog razdoblja rade na pesmama koje su krajem 2016. izašle na istoimenom debi albumu, snimljenom u Kramasonik studiju u saradnji sa Hrvojem Nikšićem. Specifičnim muzičko-vizuelnim izrazom odbijaju žanrovske podele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osveženje na sceni. Upad je 300 dinara, a početak u 22 časa.

Nedelja, 31. mart

Alpha Strategy, post punk bend iz Kanade nastupiće u Domu b-612. Sviraju od 2011. šireći post-punk, noise-rock i alternativne zvuke. Njihova lista nastupa je zaista impresivna. Gomili koncerata po Kanadi treba dodati i nastupe širom Evrope. Stari kontinent su posetili u više navrata, što nije uobičajeno za jedan andergraund bend. Ove godine se spremaju za još jedan pohod po Evropi, ovoga puta sa željom da promovišu svoj treći album "The Gurgler." Početak je u 20 časova.

Veče crnog humora "Bez drame" biće održano u Gerili. Veče crnog humora jedno je od omiljenih večeri publike, barem one sa tolerancijom na isti. Crni humor nije za svakoga. Ali možemo obećati da svakoga može osloboditi. Komičari koji vole crni humor i koji učestvuju u ovom programu već nekoliko godina unazad, spremili su nove fore. Ove večeri imaćete prilike da vidite suverene vladare ove forme - komičare Aleksandra Perišića i Nikolu Silića , ali i mlađe kolege Nemanju Dimitrijevića, Nikolu Radojlovića, Anu Zlatanović, Ivana Nikolića i Jelenu Mandarić, koji ništa manje crnih fora nemaju. Cena karte je 400 dinara, a početak je u 20 časova.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo