...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Nedeljni vodič od 23. do 29. maja

22.05.2022.

Maj privodimo kraju širokom lepezom događaja, za svakoga ima nešto zanimljivo.

.

Ponedeljak, 23. maj 

Humanitarni koncert studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada održava se u Kulturnom centru Novog Sada. Na koncertu će biti izvedene najpoznatije kompozicije iz renomiranih filmskih ostvarenja. Novac prikupljen na koncertu biće uplaćen u fond "Budi human". Početak je u 19 časova. 

Trodnevni ciklus čehoslovačkog filma očekuje vas u CK13. Čehoslovački filmovi šezdesetih godina, poznati i pod nazivom "Češki novi talas", ističu se po hrabrosti da se prikažu teme koje su u drugim komunističkim zemljama najčešće bile cenzurisane. To su uglavnom bile teme nesnađenosti mladih ljudi i ekranizovanje njihovih psiholoških problema, ali i filmovi mračnih tema, pomešanih sa dozom apsurdnog humora. Urednica ovog ciklusa je Pavla Banjac. Filmovi počinju u 20h, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Promocija projekta "Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. Razgovaraće se o sledećim pitanjima: Kakvi su uslova rada kulturnih radnica i preduzetnica u kulturnom sektoru? Kakvi su uslovi života zaposlenih angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji? Koji oblici rodne diskriminacije generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu u društvu? Kako možemo doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu? Govore koordinatorka projekta Ksenija Đurović i partnerka na projektu, ispred Asocijacije Kulturanova, Irena Čučković. Početak je u 17 časova.

Utorak, 24. maj 

Iron Maiden svira u Štark areni. Britanske heavy metal legende dolaze u Beograd u okviru svoje "Legacy Of The Beast 2022" turneje. Cena karte je 5500 dinara za parter, odnosno 6900 ukoliko želite da budete ispred bine. Početak je u 19.30.

Sreda, 25. maj 

Karmina Burana se izvodi na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta. Centar beogradskih festivala - CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" organizuje izvođenje Orfovog dela sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić. ⁣Početak je u 20 časova.

Promocija zbirke pesama "Iz izvora bliskih strasti" Slavka Matića očekuje vas u Bulevar booksu. Zbirka pesama "Iz izvora bliskih strasti" objavljena je u okviru edicije "Iza barikade" Asocijacije Kulturanova. Edicija je pokrenuta 2017. godine, u nameri da podrži i afirmiše nekomercijalnu književnost koja nastaje izvan utabanih staza mejnstrim literarnih tokova. "Iza barikade" podržava autore i projekte koji otvaraju drugačije poglede na književnost. Početak je u 19.30.

Horrorpunk/rockabilly bend Goatmare & the Hellspades nastupa u Lazinom teletu. Iza sebe imaju popriličan broj izdanja i mnoštvo koncerata u Srbiji i inostranstvu, kao i veliki broj fanova. Svaka pesma predstavlja zasebnu horor priču, a muzika kombinuje melodičnost i veselu atmosferu sa morbidnim i mračnim tekstom stvarajući kontraverzu i ogroman kontrast između lepog i odvratnog. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Stand up veče četiri komičara očekuje vas u Domu kulture. Marija i Lena su deo ekipe godinu dana, Vuk tri godine a Nebojša devet. Svi imaju potpuno različito iskustvo pa tako i teme o kojima govore. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Promocija knjige Jasmine Tumbas "I Am Jugoslovenka!" očekuje vas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Knjiga ističe da su kvir-feministički umetnički i politički otpor paradoksalno bili omogućeni jedinstvenom istorijom patrijarhata i emancipacije žena u socijalističkoj Jugoslaviji. Obuhvatajući performans i konceptualnu umetnost, video radove, filmsku i pop muziku, lezbejski aktivizam i novinarske fotografije snajperistkinja u jugoslovenskim ratovima, knjiga analizira feministički otpor u nizu performativnih akcija koje manifestuju radikalno oličenje jugoslovenskog antifašističkog, transnacionalnog i feminističkog nasleđa. Obuhvata proslavljene i manje poznate umetnice od 1970-ih do danas, uključujući Marinu Abramović, Sanju Iveković, Vlastu Delimar, Tanju Ostojić, Selmu Selman i Helenu Janečić, uz muzičke legende Lepu Brenu i Esmu Redžepovu. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 26. maj 

Koncert "Sonate posle Betovena" održava se u Gradskoj kući. Na koncertu će izvođači predstaviti pet dela napisanih u poslednjih 70 godina, koja na nov način prizivaju sonatu – najpoznatiju Betovenovu formu. U koncertu učestvuju Dušica Mladenović (violina) i Uki Ovaskainen (klavir). Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova. 

Video ostvarenja Izabel Perez del Pulgar možete pogledati u American corneru. Izabel Perez del Pulgar rođena je u Španiji, a u Francuskoj živi od 2015. Od 2007. posvetila se videu kao sredstvu stvaralaštva i izražavanja u kome se spajaju pokret, zvuk i likovna vizija. Njen pristup karakteriše introspektivan pogled na ljudska bića i žensku prirodu. To su ideje identiteta, ideja ogledala kao metafore dualnosti i večna upitanost. O Izabel Perez del Pulgar i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Početak je u 14 časova.

Petak, 27. maj 

Jamiroquai tribute bend Soul Space nastupa u Gerili. Osmočlani Jamiroquai tribute sastav učiniće da provedete nezaboravnu noć uz hitove kao što su Little L, Cosmic Girl, Love Foolosophy, Virtual Insanity i mnogi drugi. Cena karata nije navedena, a početak je u 22.30.

Kristali sviraju u Bulevar booksu. Kristali su kultni beogradski pop-rok bend, koji je uvek insistirao na pozitivnoj energiji i optimizmu. Uz pregršt hitova u svojoj dugogodišnjoj karijeri, Kristali i dalje sviraju i stvaraju, jer ih pokreće ljubav. Karta je 700 dinara u pretprodaji, 800 na dan svirke. Početak je u 21.30.

Interaktivna izložba "Nasilje ima jedno lice" vas očekuje u CK13. SOS Ženski centar stvara siguran prostor u kojem priče devojaka i žena sa iskustvom nasilja dobijaju glavnu reč i nalaze svoj put do vas koji imate priliku da doprinesete da se ta reč što dalje i glasnije čuje. Poslušajte šta imaju da vam prenesu i dopustite da vas ponesu emocije koje prate njihove ispovesti. Upoznajte se sa ulogom institucija i nevladinih organizacija u njihovoj složenoj i teškoj borbi za život i pravdu. Početak je u 18 časova.

Trodnevni međunarodni festival studenata novinarstva "On the Record" održava se na Filozofskom fakultetu. Na festivalu su zastupljene sledeće kategorije: televizijske forme do 10 minuta, radijske forme do 10 minuta i istraživački tekstovi namenjeni objavljivanju/objavljeni u štampanim ili online medijima. Međunarodni stručni žiri samostalno odlučuje i dodeljuje nagrade festivala. Sačinjavaju ga troje eminentnih novinara iz regiona. U svim kategorijama takmičarskog programa festivala dodeljuju se prva, druga, treća i nagrada publike. Početak je u 10 časova.

Predstava "Oni su hteli nešto sasvim drugo" igra se u Kulturnom centru Novog Sada. Predstava se bavi nasiljem među tinejdžerima. Tačka zrelosti, spletom okolnosti, postaje tačka loma: infantilni i usiljeni seksualitet prožet je vršnjačkim nasiljem, dok odrasli bivaju nemoćni. Na toj ravni trenutak zaljubljenosti prerasta u repertoar neodgovornosti i scene truleži se ređaju na sve strane. Mladi, porodica, škola i društvo u celini odustaju. Karakteri protagonista: čepa, torokuša, mudrijaš, mangup i drugi, naglašeni su kopiranjem kablovskog kiča. Zavist, ljubomora i foliranje su oblici ponašanja koji preovlađuju. Nesreća biva neizbežna već i samom činjenicom učeničke bahatosti, profesorske nesigurnosti i slepila spram te i takve stvarnosti. Karta je 250 dinara, a početak u 20 časova.

Perpetuum Mobile nastupa u Domu kulture. Najpopularnija muzička decenija 80-te, čini okosnicu njihovog repertoara koji se zasniva na pop muzici i popularnom roku. Međutim, vozaće vas od hitova osamdesetih, preko dobro poznatih pesama bendova Depeche Mode, Coldplay, U2, pa sve do najnovijih hitova. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Kristijan Molnar vrti u Tunnelu. Molnar je tvorac Christallization Radio Showa, koji je pokrenuo sa idejom promovisanja elektronske muzike u Srbiji. Na sceni je od 2006. godine, a iza njega su brojni zapaženi nastupi. Delio je pult sa svetskim facama kao što su Black Coffee, Jeff Mills, David August i Red Axes. Upad je 500 dinara pre ponoći, a nakon toga 700. Početak je u 23 časa.

Nastup pop hora Radio i pop up market vas očekuje u American corneru. Pop hor Radio je jedan od prvih amaterskih horova koji sadrži repertoar popularnih pesama od popa, džeza, fanka i roka pa sve do filmske muzike. Na pop up marketu biće predstavljene originalne i vintage kreacije iz radionice Lavirint Art-a. Početak je u 19 časova.

Subota, 28. maj 

Veče poezije "Poetarium" vas očekuje u Matki. Svi koji žele da izvode svoju poeziju treba da se prijave u inbox Poetariuma i spreme tri svoje pesme, od kojih će jednu da izvedu u trećem krugu čitanja uz pratnju muzičkih instrumenata. Početak je u 20 časova.

Rundek & Ekipa sviraju u Fabrici. Ekipu čine mahom mlađi muzičari sa bogate i vibrantne nove zagrebačke scene, koje je Darko Rundek okupio 2017. godine za potrebe turneje povodom obeležavanja dve decenije albuma "Apokalipso". To su Roko Crnić na bas gitari i bubnjevima, Silvio Bočić na bubnjevima, gitari i basu, Miro Manojlović na udaraljkama i vibrafonu, Igor Pavlica svira trubu, a Ana Kovačić svira saksofon i sintisajzer. Muzičari često menjaju instrumente, a svi pevaju, na čelu sa Darkom Rundekom, koji i svira gitaru. Early bird ulaznice koštaju 1200 dinara, a regularna cena ulaznica u pretprodaji biće 1500 dinara. Na dan koncerta cena će iznositi 1800 dinara. Početak je u 21 čas.

S.A.M, Iva Arifaj & NMNJ i Runy vrte u Tunnelu. S.A.M-ov zvuk je kosmički, psihodeličan i groovy i kao takav jedno je od najinteresantnijih imena na underground sceni u poslednjih nekoliko godina. Prešao je preko svih kontinenata i značajnih klubova kao što su Fabric, Robert Johnson, Sankeys i Rex Club. Intro set sa dubby atmosferama, ukrašen sa po kojim letnjim sintom i toplim house gruvom spremiće Iva Arifa i NMNJ iz Beograda. Outro specijal nakon zvezde večeri vam sprema domaćin Runy. Upad je 600 dinara pre ponoći, a nakon toga 1000. Početak je u 23 časa.

Koncert "Glasom kroz barok i savremeno stvaralaštvo" održava se u Gradskoj kući. Program će obuhvatiti dela kompozitora Johana Sebastijana Baha, Alesandra Skarlatija, Zorana Jovanovića, Ivane Vojnović, Zorana Hristića i Svetislava Božića. Na koncertu će nastupiti klavirski duo Lejla i Anita Elmazi i sopran Pamela Kiš Ignjatov. Ulaz je slobodan, početak je u 19 časova.

Solistički koncert Rolanda Grlice očekuje vas u Svilari. Roland je učestvovao u nizu domaćih i međunarodnih takmičenja osvajajući brojne nagrade, među kojima se ističe značajan broj prvih nagrada. Gostovao je u mnogim radijskim i televizijskim emisijama, te na nizu festivala, a takođe redovno i održava solističke koncerte širom zemlje i u inostranstvu. Trenutno je zaposlen kao umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Zagrebu. Početak je u 20 časova.

White Trash Party vas očekuje u Domu b-612. Na ovoj žurki vas niko ne osuđuje šta ste slušali i oblačili u tinejdž godinama. Organizatori vas čak i podstiču da uđete u to doba kako vajbom, tako i odećom. Čeka vas znojenje uz bengere iz 2000. i 2010. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 29. maj 

Zbog velikog interesovanja, Rundek & Ekipa održaće još jedan koncert u Fabrici. Cena ulaznica u pretprodaji je 1500 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1800. Početak je u 21 čas.

Radionica Slikaj i cirkaj vas očekuje u Krivini. Slikaj i Cirkaj je dvočasovna radionica slikanja za amatere, koja se održava u neformalnoj atmosferi uz vino i muziku. Uz rezervaciju, svaki učesnik dobija dva kupona za piće, koje može iskoristiti tokom trajanja radionice. Broj mesta je ograničen, rezervacije su obavezne. Početak je u 15 časova.

Elektroakustični kvartet svira u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski".. Ovaj kvartet čine renomirani muzičari, internacionalno aktivni na poljima klasične, savremene komponovane i improvizovane muzike, muzičke edukacije i organizacije međunarodnih projekata. Ideja o ovom sastavu nastala je iz potrebe za povezivanjem domaćih i stranih muzičara kroz kreativnu saradnju. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo