...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Nedeljni vodič od 20. do 26. maja

19.05.2019.

Loše vreme, dobri događaji...

.

Ponedeljak, 20. maj

Radionica "Jezik tela: Uvod u fizički teatar" biće održana u Omladinskom centru CK13. Fizički teatar koristi telo, ritam i pokret kao osnovni pozorišni jezik, kao sredstvo da izrazi ideje i da deluje na publiku. Vizuelni je, visceralni, energični, emotivan. Fizički teatar se režira, izvodi i gleda iz stomaka. Početak je u 18 časova.

Ciklus filmova "Dete u meni" biće održan u CK13. U klasicima Roberta Maligana (To Kill a Mocking Bird - Ubiti pticu rugalicu) i Frenka Kapre (It's a Wonderful Life - Divan život) tematizovani su odrastanje, roditeljstvo i (samo)izopštenost. Ova dva ostvarenja nalaze se na must-see listama kritičara, tako da, ukoliko ih do sada niste pogledali, sada je pravo vreme za to, a ako jeste, vreme ja da to učinite ponovo. Početak je u 20:30, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Utorak, 21. maj

Ciklus filmova "Dete u meni" biće održan u CK13.

Promocija knjige "Joy Division - Deo po deo" u izdanju Kontrast izdavaštva biće održana u knjižari Bulevar books. Autor knjige i muzički novinar Pol Morli pratio je rad benda od samog početka, a u knjizi je sakupio sve što je do sada napisao o njima. Posle razgovora koji će moderirati Jelena Anđelovska, a u kojem će učestvovati prevodilac Matija Jovandić i nagrađivani pisac i muzičar, osnivač kultnih novotalasnih bendova Luna i La Strada - Slobodan Tišma, uslediće tribute koncert Kontrastovog benda. Početak je u 19:30.

Akustični sastav (ovom prilikom u proširenom obliku) autentičnih novosadskih andergraund muzičara Vanja i Saša nastupiće u Kulturnom centru Lab. Iako na momente deluje drugačije, "Vanja i Saša" u stvari pevaju o ljubavi i vole kišu, mada njihov društveni angažman prevazilazi okvire "obične" ljubavne poetike. Početak je u 21.

Sreda, 22. maj

Solidarna veganska večera koju pripremaju aktivisti jedne od najvećih svetskih organizacija za promociju prava životinja, Anonymous for the Voiceless biće održana u Crnoj kući. Organizatori poručuju da dođete malo pre večere, porazgovarate sa aktivistima i aktivistkinjama i pitate sve što vas zanima o njihovom radu. Ako želite možete ostaviti donaciju, a za uzvrat dobijate bedž na poklon. Početak je u 20 časova.

Razgovor o romanu "Uhvati zeca" biće održan u knjižari Bulevar books. Prvi roman Lane Bastašić, "Uhvati zeca", jedno je od najboljih romanesknih ostvarenja protekle godine u domaćoj književnosti. Roman je 2018. objavio beogradski Kontrast, a uskoro će doživeti i izdanje sarajevskog Buybooka. "Uhvati zeca" je ušao u najuži izbor za NIN-ovu, kao i za Nagradu Biljana Jovanović za najbolji roman u 2018. godini. Početak je u 19 časova.

Ignor u Kulturnom centru Lab. Ignor, neformalna umetnička zadruga osnovana je jula 2016. u Ljubljani. Od tada članice i članovi organizuju multimedijski događaj svake poslednje srede u mesecu u klubu Gromka na Metelkovoj. Njihov rad uklučuje poeziju, prozu, ples, muziku, video. Istražuju granice umetničkih praksa. Početak je u 21.

Četvrtak, 23. maj

Festival poezije mladih biće održan u knjižari Bulevar books. Festival poezije mladih Vrbas, jedna je od kulturnih manifestacija sa najdužom tradicijom na našim prostorima - u maju ove godine se održava 51. festival po redu. Događaj okuplja mlade pesnike širom zemlje i regiona. Muzički gost će biti bend Alice in WonderBand. Početak je u 19 časova.

Koncert i predstavljanje novog spota sastava Oktatonik poslušajte u Kulturnom centru Lab. Oktatonik je oformljen tek početkom 2018. godine, pri tome već imaju nastup iza sebe u novosadskom Studiju M, na Nišville džez festivalu i u ovkiru koncertnog serijala u organizaciji Doma omladine Beograda. Početak je u 21 čas, a ulaz 150 dinara.

The Royal Freak Out i Marcell Roncsák stižu u Dom b-612. Upad je 150 dinara a početak od 20.

Predstava "Laku noć majko" biće održana u Pozorištu Promena. Na zabačenom seoskom putu žive majka i ćerka - Telma i Džesi Kejts. U toku je jedno sasvim obično subotnje veče. Međutim, u jednom trenutku Džesi saopštava majci da će se te večeri ubiti. Ovo je porodična psihološka drama koja govori o ćutanju i prećutkivanju kao sredstvima komunikacije - o ćutanju kao kažnjavanju, i prećutkivanju kao želji da se izbegne istina i suočavanje sa njom. Da li je jedno veče istine, ljubavi i iskrenosti dovoljno da se zaboravi sve nagomilano do tad? Početak je u 21 čas.

Petak, 24. maj

Promocija humanitarne knjige "Dostojno jest" biće održana u knjižari Bulevar books. Gruba statistika pokazuje da se godišnje od karcinoma u Srbiji razboli oko 40.000 ljudi, od kojih bitku izgubi oko 20.000. Ako već ne možemo da kontolišemo broj preminulih i njegov rast, onda je svakako u našoj moći da obezbedimo tim ljudima dostojanstvene poslednje dane. Imajući u vidu ovaj problem, Kontrast izdavašto u saradnji sa organizacijom BELhospice, koja se bavi negom i zbrinjavanjem terminalno bolesnih onkoloških pacijenata, priredilo je humanitarnu knjigu "Dostojno jest". Početak je u 19 časova.

Predstava Naše mesto biće održana u Pozorištu promena. U pitanju je autorski je projekat u režiji Bogdana Jankovića. Nastala je iz duboke potrebe da se na jedan razigran način progovori o gradu koji se guši pod pritiskom raznolikih klišea o sebi i stalne iskonske potrebe za uobličenjem sopstvenog identiteta. Koristeći lične priče glumaca, ali isto tako i literaturu, istorijske činjenice i materijal prikupljen putem intervjua, ova predstava govori o Novom Sadu, našem mestu i nama samima. Početak je u 21 čas.

Subota, 25. maj

Sonja Sajzor i Ensh izvode uživo svoju muziku u CK13. Sonja Sajzor je beogradska pevačica, umetnica i aktivistkinja, koja se u novembru 2018. predstavila muzičkoj sceni debi albumom ''Prudence''. Album predstavlja kolaž sirovih ženskih emocija, kojim dominiraju emotivno tekstopisanje i zavodljivi gitarski rifovi. Ensh je artpop projekat srpsko-kanadskog producenta Milenka Vujoševića koji godinama unazad nastupa u Severnoj Americi i Evropi. Redefinišući organičenja muzičkog žanra, Ensh uspešno stvara autentičnu i jedinstvenu viziju elektro-popa, utemeljenog na ekspresivnim sintovima i dominantnim vokalima. Početak je u 21.

Kultni Virvel, jedan od najboljih shoegaze, post-rock sastava regiona stiže u knjižaru Bulevar books. Očekuje vas izuzetno muzičko putovanje, jer se ova ekipa ne plaši da istražuje zvuk i sopstvene emocije. Eksperimentisanje sa skoro svakim žanrom čini koncerte Virvela posebnim iskustvom. Bend postoji od 2001. godine, dosad je snimio dva albuma: 'Virvel' (2001) i 'Sa dna' (2006), odnosno dva singla: Brzi svemir / Ian Fleming (2005), Poslednji svedok / Neobična banda (2016) i EP Sibir (2010). Sastav čine Tijana Drobac (glas i bas), Dejan Drobac (gitara), Zoran Stojičić (gitara), Dušan Mančić Golmajer (bubanj) i Vladimir Ljubinković (klavijature). Početak je u 21:30 a ulaz 400 dinara.

Prekodnevna zaigrarija uz mlaku pionirsku zakusku povodom obeležavanja jubileja opšte mladosti celog svemira, uz domaćina Mkdsl-a u KC Labu. Verziran na pultu kao i u kuhinji, Marko će predano raditi bek tu bek na dekovima i šporetu, da praznik bude potpuno upriličen. Soundtrack popodnevnog prazničnog preživanja, na terasi KC Laba. Ulaz 250 dinara.

Prozračnobelo / Marina Milanović u Kulturnom centru Lab. Nova serija radova pod nazivom Prozračnobelo predstavlja nastavak istraživanja vizuelne poezije, ali ovaj put kroz digitalnu grafiku u odštampanom formatu. Svaka grafika je narativna celina za sebe, svedeno ilustrovana poetika svakodnevice, estetizacija utisaka i atmosferne celine, beleške o događajima i razmišljanjima. Uz grafike biće izložene skice u tušu koje su važan deo razvoja estetske celine ove digitalne serije. Početak je u 21.

Nedelja, 26. maj

Vladimir Arsenijević dolazi u Bulevar books da promoviše roman "Ka granici". Pokrenuo je izdavačku kuću Rende 2000. godine i radio je u njoj kao urednik do 2007. Osnivač je regionalnog književnog festivala Кrokodil i izdavačke kuće za audio-knjige Reflektor, a kolumne i eseje redovno objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Dobitnik je NIN-ove nagrade i Nagrade za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije. Živi u Beogradu. Početak je u 18 časova.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo