...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Nedeljni vodič od 18. do 24. februara

18.02.2019.

Iskoristite prolećno vreme u februaru dok još traje, da uživate u šarolikim događajima..

.

Ponedeljak, 18. februar

Zimski bazar biće održan u Omladinskom centru CK13. Bazari u Crnoj kući održavaju se sezonski i zamišljeni su kao prostor za male i lokalne proizvođače, mesto gde oni mogu da predstave svoje proizvode većem broju ljudi, ali i da se međusobno upoznaju i razmene iskustva. Zimski bazar će biti nešto manjeg obima nego prethodna tri, a početak je u 18 časova.

Izložba Svetlane Petković pod nazivom "Stvar" biće održana u CK13. Umetnički rad nastaje iz kurioziteta prema fenomenu neličnih objekata koji zauzimaju lični, životni i intimni prostor, ispitujući time subjektivni doživljaj prostornosti (tuđih) stvari. U radu se obrađuje polovni kvalitet i vrednost stvari u njihovoj tranziciji, od proizvodene, uvezene, prodate i preprodate robe do njenog posedovanja, upotrebe i potrošnje. Početak je u 19 sati.

Utorak, 19. februar

Promocija knjige "Slike iz beskraja" Vedrana Horvatskog biće održana u Kulturnom centru Lab. Slike iz beskraja, sadržave sedamdesetak pesama koje, kako u pogovoru beleži urednica, nagoveštavaju širinu pesničkih slika i isprepletenost osećaja, te ukazuju i na intimnost i propitivanje ljubavi, igrajući se njenim granicama i slutnjama. Zbirka je podeljena u dva dela – Bedem od njenog imena i Snovi u slutnji, a pesme imaju ljubavnu i refleksivnu tematiku. Početak je u 20 časova.

Promocija programa pod nazivom "Probudi heroja u sebi" biće održana u Američkom kutku. Svi bismo voleli da promenimo svoje živote – da imamo više novca, bolje veze, više energije, da više koristimo svoje talente i da živimo svoje snove – ali često ne znamo kako to da uradimo. Rade Gutović je internet marketar koji je uz pomoć svog mentora uspeo da transformiše svoj život od "očajnog" do "inspirisanog" i sada ima želju da pomogne drugima da ostvare svoje ciljeve i vizije. Prijave za ovaj program su obavezne. Možete se prijaviti popunjavanjem kratkog formulara koji možete pronaći na njihovom eventu. Početak je u 18:30.

OneBeat Balkans stiže u CK13. OneBeat Balkans okuplja 15 društveno angažovanih muzičara i muzičarki iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Kosova, Makedonije i Amerike, koji od 1. februara, kada je projekat počeo, zajedno borave, putuju po Balkanu i stvaraju novu muziku i multidisciplinarna dela. Koncert u CK13 u Novom Sadu deo je turneje koja obuhvata svirke u Prištini, Skoplju, Tirani i Zagrebu, a svaki od ovih nastupa je jedinstven. Kao specijalni gost, na novosadskom koncertu, uz OneBeat Balkans ekipu muzičara nastupiće i vrsni muzičar, pevač, tekstopisac i producent Marko Louis. Početak je u 21 čas.

Sreda 20. februar

Promocija zbornika "Ova strana kuće" biće održana u Crnoj kući. Ovaj zbornik je nastao tokom književne kolonije u Malom Iđošu, održane krajem prošle godine. Na koloniji koja je nosila naziv "Tekst je prisutan" učestvovalo je devetoro mladih autora i autorki, sa većim ili manjim iskustvom u književnosti, a ideja je bila da se ovim mladim ljudima omogući nesmetani rad na sopstvenim tekstovima, ali i da se podstakne zajednički rad među učesnicima i učesnicama. Početak je u 20:30.

Diskusija o kulturnoj saradnji, razmeni i povezivanju umetnika na Balkanu biće održana u Kulturnom centru Lab. Diskusija je organizovana u sklopu projekta OneBeat Balkans koji okuplja 15 društveno angažovanih muzičara i muzičarki iz balkanskih država i Amerike, koji od 1. februara kada je projekat počeo, zajedno borave, putuju po Balkanu i stvaraju novu muziku i multidisciplinarna dela. Nakon diskusije uslediće akustični jam session tokom koga će pisutni moći da vide i čuju muziku koja je nastala tokom projekta. Početak je u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Razgovor o romanu "Kintsugi tijela" biće održan u knjižari Bulevar books. Roman "Kintsugi tijela" (Buybook, Sarajevo-Zagreb, 2018) kroz dva relativno fragmentirana narativna toka pripoveda o bolesti, karcinomu dojke, te donosi epizode o odrastanju devojčice, naglašavajući ono što se uobičajeno smatra tabuom u tematizaciji žene, pokušavajući u ukupnosti da predoči ženski osećaj vlastitog tela, promene kojima je izloženo, načine na koje se razvija svesnost o ženskom ja i ulogama koje mu se propisuju. U tom smislu roman, uslovno rečeno, funkcioniše kao tekst u kojem pokušavaju da se raskrinkaju patrijarhalni obrasci, ali i priča koja govori o snazi ženskog duha. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 21. februar

Tribina "Mržnja prema demokratiji" biće održana u CK13. Cilj tribine jeste pokretanje diskusije na temu trenutnog stanja demokratije u Srbiji, a naročito s obzirom na aktuelne proteste, građanske borbe za javna dobra i permanentu izbornu kampanju kako vlasti tako i opozicije. Neka od ključnih pitanja su kako misliti demokratiju u Srbiji u vremenu očigledne krize predstavničke demokratije, sve češćih građanskih borbi koje jasno stoje nasuprot partijskom organizovanju, ali i odsustva poltike kod partija čije delovanje se smešta skoro isključivo u domenu antagonizma vlasti i opozicije. Početak je u 19 časova.

Humanitarna Gerila biće održana sa ciljem da se pomogne ljudima u nevolji i da se svet učini boljim mestom za život. Ovaj put nastupiće bendovi UV, Fyn i Sleeples. Ulaz je 200 dinara, bendovi sviraju bez honorara, Gerila daje 10% od prometa, a biće postavljena i kutija za donacije. Početak je u 22 sata.

Novosadska promocija romana "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimira Tabaševića, dobitnika Ninove nagrade za 2018. godinu biće održana u KS Svilari. Pored autora o romanu će govoriti i urednik programa Jovan Gvero. Promocija se realizuje u okviru edicije književnog programa "Nova knjiga" u saradnji sa KS Svilara. Prvim proznim delom "Tiho teče Misisipi" Tabašević se 2015. našao u užem izboru za Ninovu nagradu. Godine 2016. objavio je u Laguni roman "Pa kao", koji ga je doveo do najužeg izbora, da bi prestižno književno priznanje osvojio za 2018. godinu svojim trećim romanom "Zabluda Svetog Sebastijana". Početak je u 19 časova.

Petak, 22. februar

Kralj Čačka nastupiće u kultnom prostoru Studija M u kojem će promovisati novi album "Spusti svetlost na put". "Spusti svetlost na put" je drugi album Kralja Čačka, a zvanično je objavljen krajem novembra 2018. Prva dva singla sa albuma - naslovna pesma i "Mama kupi mi propeler" - postali su "hit nedelje" u izboru slušalaca radija 202. Poslednjeg dana novembra pred rasprodatim Domom omladine Beograda album je promovisan u gradu u kojem Kralj živi, a recenzije koje je "Spusti svetlost na put" dobio slažu se da je to jedan od najboljih albuma koji je objavljen na srpskom jeziku u 21. veku. Ulaznice su u pretprodaji na svim prodajnim mestima Gigstix-a, kao i online na gigstix.com. Prvih 100 ulaznica prodaje se po promo ceni od 1000 dinara, posle toga cena karte je 1200. Početak je u 19:30.

Igralom i Nađa stižu u CK13. Igralom je muzička grupa iz Niša formirana od strane Mladena Marjanovića (gitara, prateći vokali), Dimitrija Simovića (vokal, bas gitara) i Marka Tomovića (bubanj i perkusije), juna 2015. godine. Zvuk i gruv grupe su od samog početka primarno usmereni ka muzici Zapadne Afrike, pustinjskom bluzu iz Sahare. Prisutan je i ogroman uticaj rokenrola i alternative, pogotovu novog talasa. Nađa je indie / art rock / singer-songwriter projekat iza koga stoji Nađa Vračarić iz Novog Sada. Njeno stvaralaštvo je vođeno filozofijom “Bitno je postati odlučna osoba što je pre moguće, pogotovo kada je ljubav u pitanju. Verujem u horoskop, pogrešne izbore i suštinsku želju da ta uverenja, kakva god da su, propratim dobrim instrumentalom”. Upad je 250 dinara a početak u 21 čas.

Događaj Afera #1 biće održan u Domu b-612. Organizatori događaj opisuju kao opskurne i vrele em-pe-trice za nož žice i emotivce, besni sint-pankeri>goth disoteque>antitehno. U društvu koje je opsednuto zdravljem, plesanje uz bolesnu muziku je politički čin - endi vorhol, verovatno (umro). Početak je u 21:30.

Subota, 23. februar

Kao monumentalan odgovor na pitanje to guilty or not to guilty, ovaj spektakularan fenomen zvani gilti pležr biće održan u Domu b-612. Kako kažu, obučen u bebi roza tenk top i plitke zvoncare, vraća se ponovo da nam bedazzluje ovaj februar. Početak je u 21, a upad je 300 dinara.

U novosadskom klubu CK13 biće održana svirka na kojoj će nastupiti tri domaća sastava. Beogradski Blankfile, novosadski Frozen Moonlight i Obscured, takođe iz Novog Sada. Početak je u 21 čas, a upad je 300 dinara.

Razgovor o finansiranju nauke biće održan u Kulturnom centru Lab. Razgovori koje organizuje uredništvo časopisa "Odiseja" predstavljaju nov, originalan program u kojem se novinari neposredno obraćaju publici i pokreću diskusije o aktuelnim društvenim pitanjima. Cilj je razmena iskustava i ideja, a teme su inspirisane tekstovima i člancima  objavljenim u časopisu. Početak je u 17 časova.

Kažeš 'auf wiedersehen' i krećeš na nezaboravno, energično i eksplozivno, muzičko putovanje. Ovako barem kaže ekipa Bulevar books-a gde će gostovati beogradski bend Auf Wiedersehen. Muzički izraz benda, utemeljen je na garažnom zvuku i obogaćen elektronskim uticajem koji muzici daje plesni karatker, ali i dalje pod jakim uticajem gitarskog rifa. Pod uticajem različitih talasa, a da pritom ne pripada ni jednom, zvuk Auf Wiedersehena se može definisati kao garažni disko ili electro disco punk. Početak je u 21:30 a upad je 300 dinara.

G-Town Collective: Delayed Prophecies stižu u KC Lab. Ovaj kolektiv je osnovan 2019. godine izmedju prijatelja i kolega sa jazz odseka konzervatorijuma "Prins Claus" iz Groningena (Holandija), gde zajednički otkrivaju harmonije zvuka kombinovanjem gruvova, nu-jazz vibracija i elektronske muzike. Početak je u 21 čas a ulaz je 200 dinara.

Nedelja, 24. februar

Stand up premijera Aleksandra Perišića "Kompleksandar" biće održana u Gerili. Ovo je drugi one man show Aleksandra Perišića, koji je član Standup.rs od samog početka i od osnivanja scene stand up komedije u Srbiji. Punih sedam godina  nastupa kao stand up komičar, a u toliko godina rada obišao je veliki broj gradova u Srbiji i regionu, nastupao je na svim festivalima stand up komedije u regionu, takođe nastupao je na engleskom jeziku u Mađarskoj i Bugarskoj. Sa kolegom Srđanom Dinčićem već tri godine nastupa u okviru Večeri Improvizacije, Učesnik je emisije "Stand up & more" na kanalu Comedy Central Extra sa kolegama iz organizacije Standup.rs, jedan je od scenarista emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" i učesnik je Večeri improvizacije na TV Prva. Sa kolegom Nikolom Silićem izvodio je stand up show "Istinita fantastika", a sa koleginicom iz Hrvatske Marinom Orsag izvodi "Kaj bre" od 2014. godine. Početak je u 21 čas, a upad 300 dinara.

Muzička diva Josipa Lisac odlučila je da među retkim ovogodišnjim koncertima bude i Novi Sad, a dolazi u Srpsko narodno pozorište. "Ljudi koji slušaju moje pesme, koji dolaze na moje koncerte slušati ih i prepustiti se zvuku koji stvaramo taj tren za njih, to su oni koji meni zapravo kažu da sve ovo ima smisla", kaže Josipa. Novosadski koncert biće održan nedugo po objavljivanju CD-a i Blue-Ray-a "Josipa Lisac from Croatia Records studio ...tu u mojoj duši stanuješ..." na kom je snimljeno u novim aranžmanima 12 pesama kao presek Josipine karijere koja traje više od 50 godina. Početak je u 20 časova, a koncert je rasprodat.

Možda te još zanima:

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Besplatne radionice francuskog jezika

Ukoliko je vaša novogodinšnja odluka bila da savladate francuski jezik, Francuski institut u Nišu vam nudi besplatne radionice upoznavanja sa tim…

.

Besplatne radionice poslovnih veština

Otvorene su prijave za besplatne radionice u okviru projekta “Poslovne veštine za mlade, da nauče i znaju šta rade!“. Radionice…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo