...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Nedeljni vodič od 10. do 16. decembra

10.12.2018.

Prednovogodišnja dešavanja u punom jeku...

.

Ponedeljak, 10. decembar

Ciklus filmova posvećen režiseru Roberu Bresonu biće održan u Omladinskom centru CK13 i trajaće dva dana. Rober Breson smatra se jednim od najvećih imena francuske kinematografje, a svojim radom uticao je na brojne poznate režisere poput Tarkovskog, Džarmuša, Hanekea, Kaurismakija... Svoj prvi film režirao je sa 42 godine, a tokom svoje karijere koja je trajala skoro 50 godina, snimio je svega 13 dugometražnih filmova. Emitovaće se filmovi Baltazar, Mušet i Novac. Prvog dana početak je u 21 čas, dok drugi dan filmovi počinju u 19 časova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Utorak, 11. decembar

Ciklus filmova posvećen režiseru Roberu Bresonu biće održan u Omladinskom centru CK13.

Omladinsko udruženje Dom B-612 jedna je od organizacija koja je u okviru ovogodišnjeg programa "LOKOMOTIVA - lokalna omladinska inicijativa" pružila podršku neformalnim grupama tokom realizacije njihovih ideja. Sa željom da se podstakne razmena znanja i iskustava i integracija mladih, pre svega članova i članica neformalnih grupa, u aktivnosti i redovan rad udruženja, Dom B-612 otvoriće svoja vrata za sve zainteresovane. Šira javnost dobiće priliku da se upozna sa ciljevima osnivanja i postojanja udruženja, do sada sprovedenim aktivnostima i programima i onima koji su u planu za narednu godinu. Poseban akcenat biće stavljen na mogućnosti koje se nude neformalnim grupama za realizaciju ideja i aktivnosti u prostoru Doma B-612. Ulaz na događaj je slobodan, a početak je u 17 časova.

Sreda, 12. decembar

Promocija romana "Smrt je placebo" Nikole Markovića biće održana u CK13. Roman "Smrt je placebo" je ove godine izašao u izdanju izdavačke kuće "Agnosta" iz Beograda i odmah naišao na sjajan odziv publike. Ljubavna priča, koja tematizuje rastanke, generaciju koja masovno odlazi iz zemlje, ali i brojne balkanske stereotipe, u prvencu mladog niškog pisca Nikole Markovića razvučena je između Niša, Boke Kotorske, Milana i Argentine. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige Viktora Raduna "Transhumanizam" biće održana u knjižari Bulevar books. Knjiga "Transhumanizam: budućnost bez ljudi - objava natčoveka i zavera transhumanizma" predstavlja iscrpnu studiju jednog novog filozofskog usmerenja koje u poslednjim decenijama dvadeset i prvog veka doživljava nagli uspon i ekspanziju. Autor je u ovoj svojoj monografiji postavio ambiciozan cilj: da temeljno istraži genezu, karakteristike, suštinu, strukturu, dinamiku i krajnje ciljeve ovog pokreta, ideologije i kompleksne filozofske struje koja se zasniva na širokoj primeni novih, radikalnih tehnologija namenjenih poboljšanju i "proširenju" odnosno transformaciji čoveka, zarad preoblikovanja čoveka u "natčoveka", koji ima dva oblika – "transčovek" i "postčovek". Početak je u 19 časova.

U saradnji sa Kulturnim centrom LAB, Udruženje lečenih od psihoze (ULOP) organizuje predavanje i izložbu radova korisnika ULOP-a pod nazivom "Sa različitostima budi na ti." ULOP je neprofitno udruženje građana, osnovano sa misijom da omogući permanentnu rehabilitaciju i resocijalizaciju ljudima koji imaju iskustva sa mentalnim poremećajima – psihozama, kao i da pruži podršku njihovim porodicama. Na ovom događaju saznaćete i nešto više o samom udruženju, a nakon predavanja imaćete slobodu da pogledate radove korisnika ULOP-a. Izložene radove možete prisvojiti uz simboličan prilog namenjen udruženju. Početak je u 18 sati.

Četvrtak, 13. decembar

U knjžaru Bulevar books dolaze Nemanja Nešić i Miloš Zubac koji će zajedno napraviti poetsko-muzički susret, prvi nakon njihovog prošlogodišnjeg nastupa na festivalu Poezika, gde su uz Milana Koraća priredili novosadskoj publici noć za pamćenje. Obojica će izvoditi svoje autorske pesme, kao i kompozicije koje su komponovali na stihove pesnika koje vole. Tako će se čuti i stihovi Antića, Crnjanskog, Cesarića, Disa, Galetina, Staneskua, Trifunovića. Početak je u 20 časova, a ulaz je 300 dinara.

Kvartetski jazz sastav Fortet Vladimira Samardžića, novosadskog basiste i kompozitora okuplja po prvi put 2018. godine njegove stare prijatelje, iz autorskog kvinteta Pannonia Project, saksofonistu Kristijana Mlačka, pijanistu Aleksandra Bahuna, i novog saradnika, poznatog beogradskog bubnjara Aleksandra Cvetkovića. Muzika koju izvodi FORTET pripada savremenom jazz pravcu. Ona u sebi ukršta različite stilove i uticaje, od ECM pravca, Funk muzike, Latino džeza do modernih numera neparnih ritmova i Fusion džeza. Program čine Vladimirove numere novijeg datuma pisane poslednjih godina kao i nešto starije koje je izvodio sa kvintetom Pannonia Project. Ovaj nastup biće održan u Kulturnom centru LAB sa početkom u 21 čas, dok će ulaz biti 300 dinara.

Petak, 14. decembar

Predstava "Kako ja ovo sinu da objasnim" reditelja Vojislava Arsića premijerno će biti premijerno izvedena u Pozorištu mladih u 20:30

Predstava govori o ekstremizmu, kako do njega dolazi i koje su njegove posledice. Prikazuje lične priče, ali i teorijski objašnjava i razvrstava činioce ekstremizma. U predstavi igraju mladi glumci i glumice Dejan Maksimović, Ema Muratović, Jelena Simić i Rade Maričić. Muziku komponovala Irena Popović Dragović, pokret potpisuje Andreja Kulešević. Karte za premijeru koštaju 800 dinara i mogu se rezervisati pozivom na broj 0604088864. 

Vizelj, Šajzerbiterlemon i Stiff Buscemi stižu u CK13. Vizelj je beogradski rok bend čiju trenutnu postavu čine Veljko Milinković (gitara/ vokal), Aleksa Nedić (bas/ vokal) i Nikola Bajčetić (bubnjevi). Njihov muzički pravac  kritičari nazivaju "transcedentni rokenrol". Šajzerbiterlemon su Ana Đurović na bubnjevima, Mario Marković na basu i pratećim vokalima i Jovan Sibinović - gitara i lead vokal. Stiff Buscemi čine petorica momaka iz Novog Sada koji vole da spajaju žanrove kao što su stoner rock, psihodelija i jazz. Cena karte za ovaj koncert je 200 dinara, a početak je u 21 čas.

Kecman i Tesla Principle pripremaju za vas poseban nastup u Kulturnom centru LAB. Nastup će obuhvatiti više žanrova psihodelične muzike, krenuvši od nešto laganijih zvukova downtempa i dub-a, do nešto bržih kao što su forest i dark i sve to uz pratnju violine virtuoza Kecmana. Za vizuelni deo događaja pobrinuće se ekipa Snailydelic-a sa kombinacijom dekoracije i 3D mappinga. Spremite se za jedno neobicno putovanje. Start je u 21 čas, a upad 100 dinara.

Legendarni reggae rock muzičar Nemanja Kojić aka Hornsman Coyote nastupiće sa svojim soundsystemom u Domu B-612. Nemanja se posle godinu dana vraća u Novi Sad. Na ovom koncertu, novosadska publika će imati priliku da pored sada već svima poznatih hitova poput Glow Jah Light i Belly of the Beast, čuje i numere sa poslednjeg studijskog albuma Hornsman Coyotea-a "Sevengreen". Početak je u 21 čas, a karte su u pretprodaji u Mungos CD šopu po ceni od 400 dinara.

Nakon preko 100 nastupa uz 31 festivalsku nagradu u muzičkim predstavama "Dogvil" i "Jami distrikt", grupa Vrooom se vraća na koncertnu scenu i stižu u Gerila bar. Bend Vroom je pre oko 5 godina koncertnu aktivnost stavio po strani zbog nastupa u predstavi "Jami distrikt", koja je po svemu sudeći najuspešnija predstava u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Od sledeće nedelje objavljuju novu muziku i izvode koncerte od kojih su neki tematski. Početak je u 23 časa, a karte su u pretprodaji u Gerili po ceni od 400, dok će na dan koncerta biti 500 dinara.

Subota, 15. decembar

Glasni, jasni, metal core bend sa novim singlom pod imenom "Dembelija" Overdrive dolaze u Novi Sad. Pre godinu i po dana su dobrano razdrmali Fabriku, a ovog puta su se zbog razrovane Kineske četvrti odlučili za nastup u CK13. Više od dve decenije bavljenja tvrdim zvukom, hiljade pređenih kilometara i trocifren broj odsviranih koncerata su nešto čime se ovi momci mogu pohvaliti, Domaća podrška će biti nešto mlađi, žanrovski drugačiji, ali ništa manje snažni Northern Revival. Radi se o jednom od koncertno aktivnijih bendova u regionu u poslednje vreme. Oni za sebe kažu da sviraju heavy stoner rock-sludge metal muziku. Vrata Crne kuće biće otvorena od 20:30, a upad je 400 dinara.

U maniru "Život u knjižaru - knjige u život" Bulevar books nastavlja sa konceptom svirke u knjižari. Ovoga puta stižu Popečitelji. Grupu Popečitelji su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1994. godine u Prištini. Tadašnji petočlani sastav je imao nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući bučnu mešavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…). Pored braće Furunović (Saša - gitara, vokal, Goran - bubanj) u toj prvoj postavi benda su svirali i Vladimir Cvetković (bas gitara), Ivan Ristić (gitara, vokal) i Zdravko Grujić (gitara, vokal, klavijature). Početak je u 21:30, a ulaz na svirku je 400 dinara.

Instrumentalni kalifornijski surf rok pomešan sa balkanskim pop-folk himnama osamdesetih Moussaka stižu u Dom B-612. Iza sebe imaju 4 EP izdanja, a bend čine Igor Mitić (gitara), Petar Živić (gitara), Davor Sopić (bass) i Mladen Radovanović (bubanj). Local support pružaju Džem kajmak i marmelada, instrumental funk iz Kule. Početak je u 21 čas, a upad je 300 dinara.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo