...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo

"Muzikom ukazati na probleme Roma"

04.04.2015.

Najveći problemi Roma su nehigijenska naselja i njihovo slabije učešće u poboljšanju njihovog položaja u društvu , dok su sve vidljiviji pomaci u njihovom obrazovanju i zapošljavanju, rekli su na na otvaranju izložbe "Najpoznatiji Romi sveta" u "Radio Kafeu", pokrajinski sekretar Miroslav Vasin i društveni aktivista i pevač grupe "KAL" Dragan Ristić.

.

U susretu Međunarodnom danu Roma 8. aprila, u  Radio Kafeu predstavljene su fotografije najpoznatijih romskih slikara, glumaca, pevača među kojima je i kralj rokenrola Elvis Prisli, ali i drugi za koje je malo poznato da su Romi.

Pored izložbe i koncerta grupe "KAL", prisutnima je skrenuta i pažnja na aktuelne probleme romske zajednice u Novom Sadu, ali i potreba za kreiranjem politike i programa kojim bi se podstaklo veće učešće Roma u poboljšanju njihovog položaja.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin kaže da se radi na rešavanju pre svega stambenih nedostataka u romskim naseljim, ali ističe da je učinjen ogroman napredak po pitanju njihovog obrazovanja i zapošljavanja.

radiokafe jpg

Otvaranje izložbe u Radio Kafeu

"Preko 300 mladih Roma studira na Novosadskom univerzitetu, isti toliki broj je u srednjim školama što je veliki napredak u odnosu na prethodne godine. Sa druge strane, u Vojvodini se nalazi preko 200 radnji i malih preduzeća čiji su Romi pokretači, što je izuzetan napredak", izjavio je za O radio sekretar Vasin.

 Ipak, kako Vasin još navodi, veliki problem predstavljaju nehigijijenska naselja gde se uopšte ne vide pomaci iako se svakodnevno čine. On kaže da je ipak potrebno zalaganje podjednako svih institucija ali i svakog građanina, te aktivno podizanje svesti svakog od nas.

Svetla tačka u društvenom angažmanu Roma jeste muzika na koju niko ne ostaje ravnodušan, a koja predstavlja koren mnogih evropskih kultura kao što su španska, italijanska, češka i rumunska. U tom muzičkom angažmanu uključila se i svetski poznata grupa "KAL". Pevač ove grupe Dragan Ristić ipak smatra da se uvek može više čak i u muzici.

kal jpg

Grupa Kal

"Muzika jeste najreprezentativniji deo romske kulture, a nikada nije dovoljno korišćena u kontektstu prezentacije romske problematike. Romi jesu poznati po muzici ali iza nje nikada nije stajao ozbiljan koncept".

Ristić ipak navodi kako postoji još grupa kao što je "KAL", koje muziku mogu da iskoriste kao medijski alat uz pomoć kojeg će se Romi promovisati u najboljem svetlu.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Tada je kao himna Roma utvrđena pesma Đelem, Đelem, dok je kao zastava utvrđena zeleno – plava površina na kojoj se nalazi crveni točak. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Veliki Getsbi"

Novosađanka Ivana Gromilova bavi se plesom već dugi niz godina. Posvetila se novoj disciplini, ples oko šipke koja je umetnička,…

.

Umetnost plesa zvana “pole dance”

Naša mlada sugrađanka Ivana Gromilova svoju plesnu karijeru počela je još kao dete. Bavila se klasičnim baletom, latino plesovima, trbušnim…

.

Raspisan konkurs za filmove na festivalu FROM

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala kratkog metra FROM u Malom Iđošu raspisali su konkurs za ovogodišnji festival koji će po treći…

.

Obrazovanje Roma: Edukativna zapuštenost kao problem

Veliki broj Roma koji žive u Srbiji nije obrazovan. Nakon osnovne škole, koju takođe mnogi ne završe, Romi se najčešće…

.

Kako da slobodno koristite aerodromski Wi-Fi

Da li vam se dešavalo da, kada sletite u neku stranu državu, ne možete da se konektujete na besplatni aerodromski…

.

Gde idu svi ti silni avioni?

Realno, svi smo mi kao klinci gledali u nebo iščekujući avione i pitajući se tiho u sebi - odakle su…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo